Opět jsme listovali Národním archivem a objevili další poklad v podobě úsporných receptů, které si mohly tehdejší čtenářky Pražských novin uvařit. Článek vyšel v roce 1933, ale všechny obsažené suroviny jsou dostupné i dnes, a to je o důvod víc, proč alespoň jeden z receptů vyzkoušet.
Nadívané okurky
Pod tímto názvem se skrývá z dnešního pohledu velmi neobvyklé jídlo, ve kterém hrají hlavní roli okurky. Jeho příprava je skutečně velmi jednoduchá a navíc dává velký prostor pro improvizaci.
Jak na to:
- Oloupaným salátovým okurkám uřízněte špičku. Můžete použít i mladé cukety.
- Vnitřek opatrně vydlabejte a naplňte masovou nádivkou.
- Následně naplněné okurky duste v pánvi na nakrájené slanině a podlévejte zeleninovým vývarem.
- Do vývaru přidejte trochu podmáslí a ještě trochu povařte.
- Do podmáslí můžete také rozkvedlat trochu hladké mouky, která omáčku zahustí.
Nádivku do okurek připravte podle svých zvyklostí, můžete využít recept na sekanou nebo masové karbanátky. Článek nabízí dvě masové verze:
- Výborná je prý z telecího mletého masa, smíchaného s houskou namočenou v mléce. Dále přidejte kousek másla, žloutek a podle chuti koření.
- Druhou alternativou je nádivka z masa a rýže, na kterou budete potřebovat směs vepřového a hovězího mletého masa. Dále do něj přidejte uvařenou rýží a dochuťte mletým pepřem a solí.
Vhodnou přílohu, ani způsob servírování autorka nesděluje, my doporučujeme vařené brambory.
Krokety z mrkve
Skromnost a důvtip tehdejších žen se odráží i v tomto receptu. Mrkvové krokety jsou stejně jako v předchozím případě velmi jednoduché.
Jak na to:
- Nastrouhejte uvařenou mrkev.
- „Na jeden koflík (hrnek) mrkve se čítá jeden žloutek a 4 dkg (40 g) mouky,“ uvádí článek.
- Na kousku másla si z uvedeného množství mouky udělejte světlou jíšku, kterou zalijte asi 250 ml mléka.
- „Směs se vaří tak dlouho, až se kaše začne odlepovat od stěn nádoby. Vařiti se musí na malém ohni a stále pilně při tom míchat. Potom jest teprve tzv. pálené těsto hotové.“
- Odpalované těsto vyklopte do mísy a nechte zcela vychladnout.
- Pak k němu přidejte mrkev, žloutek a dle chuti okořeňte.
- Tvarujte krokety, které obalte ve vajíčku a následně ve strouhance.
- Na rozpáleném tuku smažte dozlatova.
V článku se dále uvádí: „Hodí se k nim osmažené brambory, bramborová kaše nebo restované brambory.“ Avšak my si je umíme představit i jako přílohu k pečenému masu, rybě nebo k dalším pokrmům, kde nahradí klasické bramborové krokety. Připravte si je také jako malou zeleninovou svačinu podávanou společně s oblíbeným dipem.
Zdroj: Národní archiv, Pražské noviny, datum vydání 9. 08. 1933