Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Nadívané okurky a mrkvové krokety: Úsporná jídla z roku 1933, která můžete vyzkoušet i dnes

Plněné okurky
ZDROJ: Shutterstock
sdílet:

Opět jsme listovali Národním archivem a objevili další poklad v podobě úsporných receptů, které si mohly tehdejší čtenářky Pražských novin uvařit. Článek vyšel v roce 1933, ale všechny obsažené suroviny jsou dostupné i dnes, a to je o důvod víc, proč alespoň jeden z receptů vyzkoušet.

Nadívané okurky

Pod tímto názvem se skrývá z dnešního pohledu velmi neobvyklé jídlo, ve kterém hrají hlavní roli okurky. Jeho příprava je skutečně velmi jednoduchá a navíc dává velký prostor pro improvizaci.

Jak na to:

  • Oloupaným salátovým okurkám uřízněte špičku. Můžete použít i mladé cukety.
  • Vnitřek opatrně vydlabejte a naplňte masovou nádivkou.
  • Následně naplněné okurky duste v pánvi na nakrájené slanině a podlévejte zeleninovým vývarem.
  • Do vývaru přidejte trochu podmáslí a ještě trochu povařte.
  • Do podmáslí můžete také rozkvedlat trochu hladké mouky, která omáčku zahustí.

Nádivku do okurek připravte podle svých zvyklostí, můžete využít recept na sekanou nebo masové karbanátky. Článek nabízí dvě masové verze:

  • Výborná je prý z telecího mletého masa, smíchaného s houskou namočenou v mléce. Dále přidejte kousek másla, žloutek a podle chuti koření.
  • Druhou alternativou je nádivka z masa a rýže, na kterou budete potřebovat směs vepřového a hovězího mletého masa. Dále do něj přidejte uvařenou rýží a dochuťte mletým pepřem a solí.

Vhodnou přílohu, ani způsob servírování autorka nesděluje, my doporučujeme vařené brambory.

Krokety z mrkve

Skromnost a důvtip tehdejších žen se odráží i v tomto receptu. Mrkvové krokety jsou stejně jako v předchozím případě velmi jednoduché.

Jak na to:

  • Nastrouhejte uvařenou mrkev.
  • „Na jeden koflík (hrnek) mrkve se čítá jeden žloutek a 4 dkg (40 g) mouky,“ uvádí článek.
  • Na kousku másla si z uvedeného množství mouky udělejte světlou jíšku, kterou zalijte asi 250 ml mléka.
  • „Směs se vaří tak dlouho, až se kaše začne odlepovat od stěn nádoby. Vařiti se musí na malém ohni a stále pilně při tom míchat. Potom jest teprve tzv. pálené těsto hotové.“
  • Odpalované těsto vyklopte do mísy a nechte zcela vychladnout.
  • Pak k němu přidejte mrkev, žloutek a dle chuti okořeňte.
  • Tvarujte krokety, které obalte ve vajíčku a následně ve strouhance.
  • Na rozpáleném tuku smažte dozlatova.

V článku se dále uvádí: „Hodí se k nim osmažené brambory, bramborová kaše nebo restované brambory.“ Avšak my si je umíme představit i jako přílohu k pečenému masu, rybě nebo k dalším pokrmům, kde nahradí klasické bramborové krokety. Připravte si je také jako malou zeleninovou svačinu podávanou společně s oblíbeným dipem.

Zdroj: Národní archiv, Pražské noviny, datum vydání 9. 08. 1933

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín