Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Okurková omáčka: Skromné jídlo z minulého století, na které nepotřebujete příliš času, peněz ani surovin

Okurková omáčka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Omáčky jsou klenotem české kuchyně. Vždyť taková svíčková, rajská nebo znojemská si stále drží své výsostné místo v jídelních lístcích a vaří se i v mnoha domácnostech. Často platí za sváteční menu. Jenže český omáčkový svět u těchto tří rozhodně nekončí. Pojďme zalistovat staršími kuchařkami a znovu objevit okurkovou omáčku.

V minulém století se tak často maso nejedlo. Bylo nedostupné nebo drahé. I přesto se našly způsoby, jak rodinu nasytit. Jednou z možností byly právě omáčky, které měly jíškový základ, a jejich název se odvíjel od hlavní ochucující suroviny – koprová, křenová, houbová atd.

V dnes již legendární kuchařce „Vaříme zdravě, chutně, hospodárně“ z roku 1960 se o slaných omáčkách píše: „Omáčkami zvyšujeme chutnost a výživnost pokrmů. Doplňujeme jimi pokrmy suché nebo pokrmy, které mají málo výraznou chuť.“  Dále autorka Božena Šmoková rozděluje teplé omáčky podle toho, jestli se zahustí světlou nebo tmavou jíškou.

  • Tmavá, nebo také zlatavá jíška jídlu dodá výraznější chuť a hodí se především k tmavým masům.
  • Naopak světlá jíška je vhodná pro bílé omáčky, kterými kromě masa můžete přelévat též zeleninu a pokrmy z vajec.

Okurková omáčka – recept z roku 1960

Ačkoliv je dnes téměř zapomenuta, v minulém století tomu tak nebylo a recept na okurkovou omáčku se objevoval v mnohých kuchařských knihách. Patří mezi omáčky, které se připravují ze světlé jíšky. Podle zmiňované kuchařky na ní budete potřebovat:

Suroviny:

  • 3 dkg hladké mouky
  • 3 dkg tuku (máslo, sádlo, lůj)
  • 500 ml vody nebo vývaru z kostí
  • sůl
  • 2 kyselé okurky
  • 1 dkg cukru

Postup je následující:

  1. Mouku dejte na rozpuštěný tuk a opražte ji do světle růžova.
  2. Za stálého míchání zalijte vodou nebo vývarem a provařte, aby byla omáčka hladká.
  3. Osolte ji a za stálého míchání ařte půl hodiny.
  4. Do vzniklé bílé máčky přidejte na kostičky nakrájenou okurku, dochuťte cukrem a prohřejte.

Šmoková také uvádí, že bílé omáčky se často zjemňují žloutkem, mlékem nebo smetanou. Pokud se tak rozhodnete, pak „žloutky přidejte do hotové omáčky rozmíchané v mléce nebo troše zchladlé omáčky. Omáčku se žloutky již nevařte, aby se nesrazila.“

Okurková omáčka v dobách socialismu

Okurková omáčka byla dokonce součástí i „Receptur teplých pokrmů“, které platily za jakousi svatou knihu pro restaurační zařízení. Podle ní se ve všech provozovnách veřejného stravování muselo vařit.

Receptury z roku 1986 popisují okurkovou omáčku následovně: „Bílá až smetanově nažloutlá hustá omáčka s vložkou nakrájených a podušených kyselých okurek. Omáčka má jemnou, mírně nakyslou vůni, sladkokyselou chuť po okurkách, je zjemněná smetanou.“

  • Na rozdíl od hospodárné kuchařky se v recepturách omáčka připravuje na cibulovém základu s kořenovou zeleninou a součástí základního receptu je také mléko, 12% smetana a na dochucení kromě cukru i ocet.
  • I v tomto případě jde o bezmasé jídlo, které můžete stejně jako koprovou omáčku servírovat s vařeným vejcem.
  • A i když ani jedna z knih nedoporučuje vhodnou přílohu, my se přikláníme za houskové knedlíky nebo vařené brambory posypané petrželkou.

Zdroje: kuchařka Vaříme zdravě, chutně, hospodárně r. vydání 1960, Receptury teplých pokrmů r. vydání 1986, Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: KatkaVavrova

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč