Francouzské brambory se sýrem
Do hodiny
Velmi snadné
Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
Mezi stálice české kuchyně jednoznačně patří francouzské brambory. Z pár základních surovin připravíte jídlo, které rozhodně uspokojí nejen váš žaludek, ale i chuťové buňky. Do receptu jsme místo uzeného použili šunku a na provonění slaninu. Vše je navíc zasypané strouhaným sýrem, který na povrchu vytvoří neodolatelnou křupavou krustu.
Kapusta byla po dlouhou dobu považovaná jako jídlo pro chudé, a právě tato nálepka ji na oblibě příliš nepřidala. Přitom jde o skvělou surovinu, která obsahuje řadu prospěšných vitamínů (především vitamín C) a také další nezbytné minerální látky, jako železo, vápník, draslík, ale i velmi důležitou kyselinu listovou.
Sladká hlavní jídla jsou stále v kurzu. Tyto palačinky jsou navíc z mletých ovesných vloček, které obsahují více vlákniny než klasická pšeničná mouka, a proto více zasytí. Abychom vám jejich přípravu usnadnili, v receptu najdete také videonávod, jak připravit dokonalé palačinky.
Jak máme v popisku receptu uvedeno, právě se ocitáme na polovině cesty mezi bramborovými knedlíky a slovenskými haluškami. Chlupaté knedlíky jsou charakteristické svým oslizlým povrchem a drobnými střapečky, které během vaření vznikají díky škrobu obsaženým v bramborech.
Někdy zkrátka není velký hlad a pro tento případ se hodí mít v záloze recept na zeleninové placičky. Tyto mrkvové jsou ultra rychlé a do třiceti minut sedíte u stolu a namáčíte křupavé placky do lahodného dipu. Servírovat je můžete taky s bramborami, stejně jako květákové placičky.
Tak trochu jiná zelná polévka, než na jakou jsme zvyklí. Tato je na rozdíl od klasické zelňačky ze syrového zelí. Pokud ho nechcete kupovat a zbyla vám kapusta z předešlých karbanátků, klidně ho nahraďte tou.
Čočková omáčka a špagety? Proč ne. Tuto kombinaci rajčatové omáčky s vůní a chutí Itálie ocení nejen vegetariáni. Navíc rozdrobený měkký sýr na povrchu přidá další strukturu a doplní tak nečekaný chuťový zážitek.
Zdroj informací: Apetit