Týdenní úsporná kuchařka aneb levné recepty na každý den 9. díl: Vařte s námi skromně, ale přesto výživně!

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!
1. Francouzské brambory se sýrem
Mezi stálice české kuchyně jednoznačně patří francouzské brambory. Z pár základních surovin připravíte jídlo, které rozhodně uspokojí nejen váš žaludek, ale i chuťové buňky. Do receptu jsme místo uzeného použili šunku a na provonění slaninu. Vše je navíc zasypané strouhaným sýrem, který na povrchu vytvoří neodolatelnou křupavou krustu.
- Pokud máte chuť, nebojte se přisypat hrst povoleného mraženého hrášku nebo na plátky nakrájeného pórku. Obojí pozvedne francouzské brambory o další level výš.
2. Míchané karbanátky s kapustou a zázvorem
Kapusta byla po dlouhou dobu považovaná jako jídlo pro chudé, a právě tato nálepka ji na oblibě příliš nepřidala. Přitom jde o skvělou surovinu, která obsahuje řadu prospěšných vitamínů (především vitamín C) a také další nezbytné minerální látky, jako železo, vápník, draslík, ale i velmi důležitou kyselinu listovou.
- Masovo-zeleninové směsi dodá pikantní chuť strouhaný čerstvý zázvor.
- Čerstvě osmažené karbanátky podávejte například s bramborovou kaší, ale chutné jsou i studené, jako součást pohoštění nebo svačina na cesty.
- Nevyužitou část kapusty využijete do polévky, salátu nebo jako zelenou složku do dalších pokrmů. Rozkrojená hlávka vydrží v lednici klidně až týden.
3. Zapečené ovesné palačinky s tvarohem a rozinkami
Sladká hlavní jídla jsou stále v kurzu. Tyto palačinky jsou navíc z mletých ovesných vloček, které obsahují více vlákniny než klasická pšeničná mouka, a proto více zasytí. Abychom vám jejich přípravu usnadnili, v receptu najdete také videonávod, jak připravit dokonalé palačinky.
4. Chlupaté knedlíky
Jak máme v popisku receptu uvedeno, právě se ocitáme na polovině cesty mezi bramborovými knedlíky a slovenskými haluškami. Chlupaté knedlíky jsou charakteristické svým oslizlým povrchem a drobnými střapečky, které během vaření vznikají díky škrobu obsaženým v bramborech.
- I v tomto případě platí, že pokud se pustíte do přípravy chlupatých knedlíků, nachystejte si jich víc do zásoby a nesnědené porce zamrazte.
- Způsob servírování se nebojte všemožně měnit. Chutné jsou kombinace kysané zelí a slanina, měkký tvaroh a smažená cibulka, dušené zelí a škvarky aj.
5. Mrkvové placičky s bylinkovým dipem
Někdy zkrátka není velký hlad a pro tento případ se hodí mít v záloze recept na zeleninové placičky. Tyto mrkvové jsou ultra rychlé a do třiceti minut sedíte u stolu a namáčíte křupavé placky do lahodného dipu. Servírovat je můžete taky s bramborami, stejně jako květákové placičky.
- Pokud vás omrzí chuť tymiánu a česneku, nahraďte je příště kari kořením nebo mletým koriandrem.
6. Zelná polévka s houbami a kroupami
Tak trochu jiná zelná polévka, než na jakou jsme zvyklí. Tato je na rozdíl od klasické zelňačky ze syrového zelí. Pokud ho nechcete kupovat a zbyla vám kapusta z předešlých karbanátků, klidně ho nahraďte tou.
- Jestliže máte kroupy zamražené, pak máte časový náskok. Ale stejně tak je může zastoupit zbytek uvařené rýže nebo pohanky.
7. Špagety s čočkovou omáčkou a měkkým sýrem
Čočková omáčka a špagety? Proč ne. Tuto kombinaci rajčatové omáčky s vůní a chutí Itálie ocení nejen vegetariáni. Navíc rozdrobený měkký sýr na povrchu přidá další strukturu a doplní tak nečekaný chuťový zážitek.
Zdroj informací: Apetit