Slané koláče mají jednu skvělou vlastnost: můžete do nich dát v podstatě cokoli a vždycky budou chutnat skvostně. Navíc představují snadné a rychlé řešení, když nevíte, co k obědu, k večeři nebo když má přijít návštěva. Můžete je jíst teplé i studené, dát si je jako hlavní chod nebo uždibovat k pivu či vínu.
Křehké těsto na quiche
Quiche je druhem slaného koláče původem z Francie. Pozor ovšem, ne každý slaný koláč je quiche. Pokud se rozhodnete pro quiche, čeká vás příprava (nebo koupě) křehkého těsta. Tradiční quiche má smetanovou náplň, jejíž základ přichystáte ze smetany, mléka, vajec a sýra.
Bleskové slané koláče z listového těsta
Nejrychlejší slaný koláč připravíte z listového těsta. V obchodě se prodává mnoho druhů (mražené, chlazené), některé jsou předválené a srolované s papírem, jiné musíte rozválet sami.
- Stejně jako u kupovaného křehkého těsta koukejte na složení. Ve většině kupovaných těst není máslo, která dodává koláčům zásadní chuť. Podle našeho receptu ho zvládnete hravě doma!
Kynuté těsto nejen na pizza koláč
Další alternativou slaných koláčů je kynuté těsto. To se používá třeba při přípravě pizzy, takže se můžete pokusit o pizza koláč! Kynuté těsto si dobře rozumí ale i s cizrnou.
Jedinečné slané koláče z filo těsta
Pokud jste někdy jedli pitu, tak už víte, jak chutná typické řecké těsto filo. Řekové jej využívají pro slané i sladké speciality.
- Výroba filo těsta je časově náročná, proto je jednodušší koupit už hotové filo těsto.
Zdroje informací: časopis Apetit