0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Základní rajčatová omáčka

Základní rajčatová omáčka
ZDROJ: Pexels.com
sdílet:

Základní rajčatová omáčka

4.9 / 5. Počet hodnocení: 16
Více než hodinu Velmi snadné Na cca 700ml

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 525 kcal
Bílkoviny 2 g
Sacharidy 52 g
Tuky 28 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na opravdu dobrou rajčatovou omáčku potřebujete dokonale zralá rajčata. Tuto omáčku využijete do rychlých těstovinových jídel i na pizzu.

Suroviny

rajče 1 kg
zralá, nejlépe italská vejčitá (soudkovitá)
česnek 5 stroužků
neloupaný
olivový olej extra panenský 2 PL
vinný ocet červený 1 ČL
krupicový cukr 1 ČL
sůl mořská
pepř mletý
čerstvě drcený
bazalka 40 g
čerstvé lístky

Postup

1

Zahřejte troubu na 200 °C. Do spodní části každého rajčete vyřízněte mělký křížek velký asi dva centimetry. Rajčata pak vložte spolu s česnekem do pekáče nebo zapékací mísy vyložené nepřilnavým pečicím papírem. Pečte patnáct až dvacet minut, aby se slupky začaly oddělovat a rajčata změkla. Vyjměte z trouby a nechte trochu zchladnout.

pečení rajčat

2

Rajčata i česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. Vložte do mísy, přidejte olej, ocet, cukr, sůl, pepř a bazalku, důkladně promíchejte.

suroviny na rajčatovou omáčku

Související články

Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?
  • Suroviny

Jaké druhy rajčat existují a jak je můžete využít v kuchyni?

Rajčata patří mezi ingredience, které mají v naší kuchyni po desetiletí své nezastupitelné místo. Na trhu existují stovky rajčatových odrůd lišící se tvarem, barvou i chutí. Seznamte se s těmi nejzajímavějšími a překvapte své nejbližší...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2009/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2009/8

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit