6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně

sdílet:
Dýňová polévka je neuvěřitelně snadnou a lahodnou úpravou oranžových plodů. Jemná dýňová dužina ale zazáří i v mnoha dalších podobách. Pizza, zmrzlina nebo hranolky? Inspirujte se k podzimnímu vaření a staňte se hvězdou kuchyně.

Zářivé plody se vyskytují v různých odrůdách, každá z nich se dokonale hodí pro něco jiného. Chuťově se převážně liší jen trochu, některé jsou sladší, jiné ovocnější, další lehce oříškové. Co při vaření hraje hlavní roli, je struktura dužiny, která může být hrubší, moučnější i krásně máslově hladká. 

Tak kterou dýni vybrat

Nejčastěji dnes v obchodech vidíme dýně hokkaido. Jak už název napovídá, odrůda pochází z Japonska. Proč ji milujeme? Nemusí se loupat, protože slupka tepelnou úpravou změkne, a je tak akorát veliká na jednu polévku. Ze všech odrůd je nejmoučnější, proto je skvělá do krémových polévek i do dušených jídel, jako jsou asijská kari nebo masová ragú, která příjemně zahustí i bez použití mouky. 

Dýně ve všech podobách aneb nejlepší dýňové recepty

Více

Z dalších odrůd můžeme doporučit máslovou dýni. Má tvar poněkud přerostlé hrušky a chutná jemně po oříšcích. Výborně se hodí do náplní koláčů i na přípravu dýňového pyré. Podobné využití má také dýně muškátová, která se může jíst i syrová. Upečením získá jemnou konzistenci a krásně máslově oříškovou chuť. Velmi chutná a méně sladká než předchozí odrůdy je dýně špagetová, jejíž dužina se během tepelné úpravy rozpadne na vlákna připomínající špagety. Ty pak nahradí nudle v polévce i klasické špagety.

Dýně na talíři

I obyčejná dýně může překvapit. Že se dá připravit na opravdu bezpočet způsobů, naslano i nasladko, vás přesvědčí následující nápady.

1 Smažené hranolky 

Doslova oranžové blaho. Křupavé dýňové hranolky podávejte s omáčkou podle své chuti. Ať už si dáte jemně kouřovou BBQ, ostrou s chilli a česnekem nebo výraznou s modrým sýrem, tuhle chuťovky si užijete.

2 Přesnídávková dýně

Mlsání pro děti i dospělé. Dýně uvařená s jablky, nahrubo rozmačkaná, ochucená kořením podle vaší chuti, je skvělá jen tak, lžičkou rovnou ze skleničky, nebo se skvěle uplatní jako přeliv na zmrzlinový pohár. V chladničce vydrží necelý týden, zavařená až do jara. Hádáme ale, že ji sníte mnohem dřív. Obdobnou variantou, kterou využijete i pro slané vaření, je jednodruhové dýňové pyré. Hodí se do koláčů, polévek i k plnění těstovin.

Dýňový cheesecake s karamelovou krustou a pekanovými ořechy

Více

3 Dýňová zmrzlina

Že už je na zmrzlinu zima? Uvidíte, že tohle mlsání se dá jíst po celý rok. Ochutnejte opravdu odvážnou kombinaci krémové zmrzliny s dýňovým olejem a karamelovými střepy nebo si umíchejte velice jednoduchou zmrzlinu z kondenzovaného mléka a šlehačky. Stačí do základního receptu přidat přibližně 300–350 g dýňového pyré (nejlépe z dýně muškátové nebo máslové) a dochutit hřejivým kořením. Skvělá je kombinace skořice, zázvoru a muškátového oříšku nebo směs perníkového koření. Postup základního receptu doporučujeme lehce upravit: pyré nejprve spojte se salkem, pak vmíchejte našlehanou smetanu. Na závěr můžete přihodit opečené ořechy. 

4 Dýně jako pizza

Jako klasické italské těsto sice to ze špagetové dýně nekřupe, ale hodí se, když chcete omezit mouku nebo potřebujete jíst bezlepkově. Obložte ho tím, co máte na pizze nejraději. Rajčátka, bazalka, sýr?

5 Krémová pomazánka

Když se vám přejí rybičková pomazánka, vyzkoušejte variantu na arabskou specialitu hummus. Cizrnu dýně zastoupí hravě, bonusem bude zářivě oranžová barva. Podávejte s chlebovými plackami nebo nakrájenými proužky křupavé zeleniny. Opravdoví labužníci si hummus můžou pokapat dýňovým olejem.

6 Dýňové těstoviny

Jemnou dýni hokkaido jsme použili jako základ těsta pro lahodné noky, které polité šalvějovým máslem a sypané parmazánem obstojí jako samostatné jídlo. Skvělé jsou i jako příloha k pomalu dušenému masu. 

Uvařte si esenci podzimu. Spoustu inspirativních nápadů na vaření s dýní najdete v následujících článcích a receptech.

Obchod Apetit