0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně

6 překvapivých nápadů, jak jíst dýně
sdílet:

Dýňová polévka je neuvěřitelně snadnou a lahodnou úpravou oranžových plodů. Jemná dýňová dužina ale zazáří i v mnoha dalších podobách. Pizza, zmrzlina nebo hranolky? Inspirujte se k podzimnímu vaření a staňte se hvězdou kuchyně. 

Zářivé plody se vyskytují v různých odrůdách, každá z nich se dokonale hodí pro něco jiného. Chuťově se převážně liší jen trochu, některé jsou sladší, jiné ovocnější, další lehce oříškové. Co při vaření hraje hlavní roli, je struktura dužiny, která může být hrubší, moučnější i krásně máslově hladká. 

Tak kterou dýni vybrat?

Nejčastěji dnes v obchodech vidíme dýně hokkaido. Jak už název napovídá, odrůda pochází z Japonska. Proč ji milujeme?

  • Nemusí se loupat, protože slupka tepelnou úpravou změkne, a je tak akorát veliká na jednu polévku.
  • Ze všech odrůd je nejmoučnější, proto je skvělá do krémových polévek i do dušených jídel, jako jsou asijská kari nebo masová ragú, která příjemně zahustí i bez použití mouky. 

Z dalších odrůd můžeme doporučit máslovou dýni. Má tvar poněkud přerostlé hrušky a chutná jemně po oříšcích. Výborně se hodí do náplní koláčů i na přípravu dýňového pyré. Podobné využití má také dýně muškátová, která se může jíst i syrová.

Upečením získá jemnou konzistenci a krásně máslově oříškovou chuť. Velmi chutná a méně sladká než předchozí odrůdy je dýně špagetová, jejíž dužina se během tepelné úpravy rozpadne na vlákna připomínající špagety. Ty pak nahradí nudle v polévce i klasické špagety.

Dýně na talíři

I obyčejná dýně může překvapit. Že se dá připravit na opravdu bezpočet způsobů, naslano i nasladko, vás přesvědčí následující nápady.

Smažené hranolky 

Doslova oranžové blaho. Křupavé dýňové hranolky podávejte s omáčkou podle své chuti. Ať už si dáte jemně kouřovou BBQ, ostrou s chilli a česnekem nebo výraznou s modrým sýrem, tuhle chuťovky si užijete.

Přesnídávková dýně

Mlsání pro děti i dospělé. Dýně uvařená s jablky, nahrubo rozmačkaná, ochucená kořením podle vaší chuti, je skvělá jen tak, lžičkou rovnou ze skleničky, nebo se skvěle uplatní jako přeliv na zmrzlinový pohár. V chladničce vydrží necelý týden, zavařená až do jara. Hádáme ale, že ji sníte mnohem dřív. Obdobnou variantou, kterou využijete i pro slané vaření, je jednodruhové dýňové pyré. Hodí se do koláčů, polévek i k plnění těstovin.

Dýňová zmrzlina

Že už je na zmrzlinu zima? Uvidíte, že tohle mlsání se dá jíst po celý rok. Ochutnejte opravdu odvážnou kombinaci krémové zmrzliny s dýňovým olejem a karamelovými střepy nebo si umíchejte velice jednoduchou zmrzlinu z kondenzovaného mléka a šlehačky.

  • Stačí do základního receptu přidat přibližně 300–350 g dýňového pyré (nejlépe z dýně muškátové nebo máslové) a dochutit hřejivým kořením.
  • Skvělá je kombinace skořice, zázvoru a muškátového oříšku nebo směs perníkového koření.
  • Postup základního receptu doporučujeme lehce upravit: pyré nejprve spojte se salkem, pak vmíchejte našlehanou smetanu.
  • Na závěr můžete přihodit opečené ořechy. 

Dýně jako pizza

Jako klasické italské těsto sice to ze špagetové dýně nekřupe, ale hodí se, když chcete omezit mouku nebo potřebujete jíst bezlepkově. Obložte ho tím, co máte na pizze nejraději. Rajčátka, bazalka, sýr?

Krémová pomazánka

Když se vám přejí rybičková pomazánka, vyzkoušejte variantu na arabskou specialitu hummus. Cizrnu dýně zastoupí hravě, bonusem bude zářivě oranžová barva. Podávejte s chlebovými plackami nebo nakrájenými proužky křupavé zeleniny. Opravdoví labužníci si hummus můžou pokapat dýňovým olejem.

Dýňové těstoviny

Jemnou dýni hokkaido jsme použili jako základ těsta pro lahodné noky, které polité šalvějovým máslem a sypané parmazánem obstojí jako samostatné jídlo. Skvělé jsou i jako příloha k pomalu dušenému masu.

Související články

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit