Zelený čtvrtek na talíři

Zelený salát
ZDROJ: Heather Barnes/Unsplash
sdílet:

Svátky jara jsou krásnou příležitostí, jak si připomenout velikonoční tradice a vychutnat si jídla, která by nás obvykle nenapadla. Co si dát na Zelený čtvrtek?

Zelený čtvrtek získal svůj název zkomolením německých slov. Z původního Greinendonnerstag, tedy „lkavého čtvrtka“, se stal Grünner Donnerstag, náš tradiční Zelený čtvrtek. Křesťanská tradice ho pojímá jako pátý den Svatého týdne a připomíná si Ježíšovu poslední večeři se svými učedníky, jeho modlitbu v Getsemanské zahradě a následné zajetí. Zelený čtvrtek má být dnem milosrdenství a darů. V tento den také „odlétají zvony do Říma“ – umlkají a znovu se rozezní až na Bílou sobotu.

Ať už byl původní název jakýkoliv, tradice jíst v tento den zeleně se zachovala. Naši předci nejčastěji vařili ze zelí či kapusty, hrachu a zeleného listí, která už na jaře stihlo vyrašit. Připravovaly se různé polévky či kaše z jarních bylin, které slibovaly zdraví po celý rok.

Jedeme na zelenou

Jedeme na zelenou

Více

Špenát, bylinky a další jarní lupení

Při zeleném vaření se nemusíme soustředit jen na obvyklý špenát. Vybírat můžeme z bohaté nabídky salátů a dalšího lupeníŘeřicha je jedna z prvních jarních bylinek, kterou si snadno vypěstujeme i doma na parapetu. Osvěží polévku i pomazánku. Na jaře se ke slovu hlásí také pažitka a medvědí česnek. Milovníci lokálních surovin se místo po špenátu v obchodě poohlédnou po kopřivách, které v tomto období bujně raší téměř kdekoliv.

Zelený čtvrtek v novém pojetí

Jestli milujete asijskou kuchyni a českou tradici chcete ctít jen tak napůl, uvařte si božské zelené kari s rybou nebo jinou variantu rychlého jídla z jednoho hrnce. Pokud se vám nechce pouštět do vaření, namixujte si hned k snídani zelené smoothie. O barvu i porci zdraví se postará čaj matcha, dužina kiwi a listy špenátu.

Důstojným zástupcem zeleného jídla na talíři bude také miska s avokádem, salátem a fazolkami edamame nebo třeba mexické guacamole. O kousek blíž k českým zemím pak bude jakýkoliv salát ze zeleného lupení s vařeným vejcem. Snadné, rychlé, výživné, a navíc přesně v duchu tradice. A protože na Zelený čtvrtek reagují svojí nabídkou i pivovary, můžete tohle všechno zapít zeleným pivem.

Sladké Velikonoce!

Sladké Velikonoce!

Více

TIP:
Vyzkoušejte krásně zelené špenátové lívanečky
. Nechte rozmrazit 100 g špenátu. V míxéru promixujte se 150 ml mléka a 2 vejci. Přidejte 125 gramů hladké mouky, 1 lžičku prášku do pečiva, 1 lžičku krupicového cukru, 25 g změklého másla a 1,5 lžíce Kikkoman přirozeně fermentované sójové omáčky. Smíchejte, vytvořte hladké těsto a nechte 10 minut odpočívat. Na lívanečníku či pánvi vytřené rostlinným olejem opékejte lívance. K podávání připravte dip smícháním 150 zakysané smetany, 1 lžíce nasekané pažitky a 0,5 lžíce Kikkoman přirozeně fermentované sójové omáčky.

Sladká tradice

K Zelenému čtvrtku patří nejen špenát a vše zelené, které nám má zaručit pevné zdraví po celý rok, ale také jednoduché sladkosti. V tento den se tradičně pekly jidáše. Nadýchané bochánky se pečou z kynutého těsta, které se stáčí do různých spirál. Jejich tvar má údajně symbolizovat provaz, na kterém se oběsil Jidáš poté, co zradil Ježíše.

Upečené pečivo se jí jen tak nebo se může podávat pokapané medem či sypané mákem. Sladký med symbolizoval milou povahu, kterou propůjčil tomu, kdo sladké jidáše pojedl. Také měl chránit před štíry, hady a žihadly vos. Mák pak značí nové zrození – ze zrníčka vzklíčí nový život.

Oslavte jaro skvělým jídlem podle našich receptů.

Související články

Což takhle dát si špenát?
  • Tipy a triky

Což takhle dát si špenát?

Jak se nám špenát dostal na stůl?Listová zelenina je v české kuchyni velmi oblíbenou surovinou. Než se ovšem dostala do našich kuchyní i kuchařek, musela ujít dlouhou cestu. Špenát pochází z jihozápadní Asie a Persie. Zdejší obyvatelé...
Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát
  • Novinky a zajímavosti

Kopřiva – pálí, léčí a skvěle nahradí špenát

Účinky kopřiv„Kdyby lidé věděli, jak je kopřiva léčivá, tak by pěstovali jen ji,“ napsala kdysi jedna rakousko-česká bylinkářka v knize Zdraví z boží lékárny. Kopřivy se používaly v léčitelství už od pradávna...
Velikonoce v USA a Velké Británii
  • Novinky a zajímavosti

Velikonoce v USA a Velké Británii

Vajíčka se zdobí v sobotu večer. Velkým dnem oslav a veselí je velikonoční neděle. Podle pohádky je v noci zajíček schová po zahradě a děti je v neděli ráno hledají. V Americe se na velikonoční pondělí v mnoha rodinách podává šunka s...
Velikonoce na stole
  • Novinky a zajímavosti

Velikonoce na stole

S čím jsou Velikonoce spjaty nejvíce? Pro mnoho lidí především s volnem, ale i různými tradicemi a zvyky, barvením vajíček, chystáním pomlázky pro koledníky a pečením beránků, zajíčků a mazanců. A nesmíme zapomenout ani na nádivku...
Inspirujte se recepty na tradiční velikonoční pochoutky
  • Tipy a triky

Inspirujte se recepty na tradiční velikonoční pochoutky

Pro někoho jsou Velikonoce znamením volna, pro jiného symbolem dodržování zvyků a pochutnávání si na dobrém jídle. Rozhodně jde ale o tradiční jarní vlaštovku, kterou nelze přehlédnout. Málokdo se ale doopravdy pídí po tom, odkud se vlastně...
Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?
  • Tipy a triky

Jehněčí, mazanec i kopřivová nádivka – co jíst na Velikonoce?

Začátek velikonočních svátků připadá na neděli následující po prvním jarním úplňku. Většinou se na ně můžeme těšit v rozmezí mezi 23. březnem a 26. dubnem. Je-li úplněk v neděli, svátky se konají až tu nadcházející. V tomto roce si svátky...
Tradiční velikonoční pokrmy v zahraničí
  • Koktejl

Tradiční velikonoční pokrmy v zahraničí

Velikonoce se slaví po celém světě. Jsou spojeny s příchodem jara a znovuzrozením Ježíše Krista. Tradice a jídlo, které můžete najít na velikonoční tabuli, se však zem od země liší. Co byste našli na velikonočním menu u Italů, Britů nebo...
5 tipů, jak ozdobit velikonočního beránka
  • Tipy a triky

5 tipů, jak ozdobit velikonočního beránka

1. Poleva  Pokud beránka nezdobíme jen elegantním popraškem moučkového cukru, často sáhneme právě po polevě. Pracuje se s ní snadno, vytvoří iluzi opravdové vlny, a navíc těsto ochrání před vysycháním. Poleva se dá připravit v mnoha...
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit