Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Jiří Langmajer smaží langoše pro podporu dobré věci: Moji mámu už ve špitále odepsali, z hospicu odešla po třech měsících po svých

Marek Fichtner a Jiří Langmajer
ZDROJ: Se souhlasem Marka Fichtnera a Jiřího Langmajera, foto: Červený jelen
sdílet:

Herec Jiří Langmajer v rámci charitativního projektu Dobrojídlo restaurace Červený jelen společně s jejím šéfkuchařem Markem Fichtnerem připravil delikátní chod. Výtěžek z prodeje pokrmu míří na podporu dobročinné organizace. 

Grilovaný argentinský rump steak s česnekovým máslem a hlívou ústřičnou s langošem, lanýžovou majonézou, peccorinem a nakládaným květákem a ředkvičkami bude na menu pouze od 26. února do 10. března. 50 korun z každého prodaného jídla věnuje restaurace Hospici svatého Lazara v Plzni. 

Skryt pre seznam

Proč Langoš vybral langoše je nasnadě. Navíc máme s Markem oba velmi rádi lanýže. Tak proto,“ podotýká ke svému „dobrojídlu“ Jiří Langmajer a upřesňuje, proč se rozhodl podpořit právě Hospic svatého Lazara: Moji mámu už ve špitále odepsali. Povedlo se mi ji umístit do tohoto hospicu, kde díky andělské péči místních ošetřovatelek vstala z mrtvých a po třech měsících po svých odešla domů.

Plzeňský Hospic svatého Lazara poskytuje laskavou, a přitom profesionální lékařskou a psychosociální péči lidem v konečném stádiu nevyléčitelného onemocnění i jejich blízkým. Vedle lůžkového hospice a podpůrné a paliativní ambulance nabízí také domácí hospicovou péči.

Součástí projektu Dobrojídlo, který v Červeném Jelenovi realizují už čtvrtým rokem, je dobrovaření, dobropečení a dobročepování. Princip je jednoduchý. Ve všech případech známá osobnost stráví několik hodin s executive chefem Markem Fichtnerem, pastry chefkou Klárou Řezníčkovou či mistrem výčepním Mírou Nekolným.

V případě dobrovaření či dobropečení vznikne díky této spolupráci nevšední pokrm, který se na menu Červeného Jelena objeví jen na pár dnů. Výtěžek z prodeje poté míří na podporu vybrané dobročinné organizace. Dobročepování je kratší, ale o to intenzivnější… Dobrovýčepní totiž po zácviku rovnou čepuje 2 – 3 hodiny pivo buď přímo veřejnosti, nebo skupině přátel, které si při této příležitosti pozve. Z každého vyčepovaného piva jde opět část zisku na předem určený projekt. 

O restauraci Červený Jelen 

Restaurace Červený Jelen vznikla v roce 2019 podle projektu architekta Stanislava Fialy v prostorech bývalé Anglicko-československé banky navržené českým architektem Josefem Gočárem. Nachází se v pražské Hybernské ulici v barokním Swéerts-Sporckově paláci, jehož původním majitelem byl hrabě Špork, zakladatel českého myslivectví, řádu sv. Huberta a donátor umění. K jeho zálibě v myslivectví odkazuje nejen název restaurace, ale také sochy létajících červených jelenů z dílny českého sochaře Michala Gabriela. 

Restaurace Červený Jelen propojuje krásnou gočárovskou „modernisticko-funkcionalisticko-kubistickou“ achitekturu, vřelý a pohostinný servis a moderní pojetí gastronomie založené na citlivém mixu kvalitního grilovaného masa, zeleniny a à la carte jídel od týmu pracujícího pod vedením známého šéfkuchaře Marka Fichtnera. 

Zdroje: 2Media, Alice Titzová, ČervenýJelen, Earch

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...