Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vystudovala dramatickou výchovu a češtinu, pak začala péct perník. Dnes má Kateřina Woláková alias Perníkáča úspěšný krámek ve Velvarech

Perníkáča
ZDROJ: Se souhlasem Kateřina Woláková
sdílet:

Na Zimním Apetit pikniku loni v listopadu nabízela své zboží celá řada úžasných prodejců s ještě úžasnějšími produkty z celé republiky. Představujeme vám pětici těch, kteří návštěvníky i nás v redakci zaujali nejvíc.

Pod perníkem si obvykle představíme tvar malovaný polevou nebo buchtu na plech. Kateřina Woláková ukazuje, že podob může být celá řada.

Perníková tartaletka s pěnou z manga nebo hrušky či plněná vanilkovým krémem, švestkami a mákem, perníkové knoflíky spojené karamelem nebo originální cupcaky. Výrobky Kateřiny Wolákové vyhlížejí jako zákusky ze špičkové cukrárny. Spojuje je jedno téma: med a perníkové koření.

Na každý druh dezertu je směs trochu jiná, nikdy v ní však nechybí vanilka. „Od začátku jsem věděla, že nebudu dělat perníčky jen jako dekoraci, ale chci se zaměřit především na skvělou chuť,“ říká Kateřina, která absolvovala i kurzy u cukrářských mistrů, třeba Heleny Fléglové.

Začala stavbou perníkového městečka

I malované perníčky však mají u Perníkáči místo. „S perníkem jsem začala poněkud drze stavbou městečka, které jsem zahlédla v časopise Perníky a medovníky. Nějakou náhodou se mi povedl a to mě motivovalo k dalšímu tvoření,“ usmívá se.

Na perníku Kateřinu fascinuje jeho rozličnost, související s bohatou historií. Perníkáři byli vždycky tvůrčí a přizpůsobovali se tomu, co bylo zrovna k dostání, ať už šlo o koření, byliny nebo cukr.

Nebyly jen perníky vytlačované z dřevěných forem, vyráběl se černý perník pro lepší trávení, perníky s mandlovou moukou i jinými ořechy i třeba drůbeřka neboli perníková zvířátka a postavičky na hraní,“ popisuje. „Perník v sobě spojuje všechno, co mám ráda: výtvarno, kreativitu, dobrou chuť, historii i tradice,“ dodává.

Když přemýšlela, jak se uživit, aby nemusela denně opouštět dům a tři dcery, volba padla na perník. Před časem otevřela ve Velvarech i Perníkárnu, kam si zákazníci chodí nejen pro pečené dobroty, ale i pro kávu či perníkovou limonádu. „Naše první výrobna byla miniaturní, ale už i větší prostory pomalu nestačí. Uvidíme, kam se pohneme dál,“ uzavírá Kateřina.

Kateřina Woláková

Vystudovala dramatickou výchovu a češtinu v komunikaci neslyšících, přitáhlo ji ale sladké řemeslo. Nejdříve vyráběla perníky na zakázku, později ve Velvarech otevřela výrobnu i krámek. Perníky přetavuje i v dokonalé cukrářské výrobky.

Skryt pre seznam

Související články

Autor: eva.ticha

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč