Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Středověké kaše frumenty a varmuža aneb Výživná jídla za pár korun

Frumenty a varmuža
ZDROJ: Deryn Macey/Unsplash
sdílet:

Kaše patřily k nejkonzumovanějším pokrmům středověku u nás i v zahraničí. Jaké druhy se připravovaly? Co si představit pod názvy frumenty, muzika nebo varmuža? A jak si takovou typickou středověkou kaši připravit?

Kde se vzala kaše frumenty?

Frumenty je teplá obilná kaše z pšenice nebo ječmene. Ačkoli jde o slavné středověké jídlo, jeho kořeny sahají mnohem dál do historie.

  • Bohatí staří Římané používali pšeničnou krupici k přípravě tzv. punské kaše, která se vařila v podstatě stejně jako frumenty, jen byla zahuštěna vejcem a přidával se do ní med a sýr.
  • Pád Římské říše ale neznamenal konec tehdejších gastronomických tradic. Naopak. Přežily prostřednictvím kuchyní různých národů, které v následujících staletích osidlovaly Evropu a které je přijaly za své. Různé regionální druhy obilných kaší se dostaly i do kuchařských knih.
  • Během vrcholného a pozdního středověku se frumenty staly důležitým pokrmem zejména v bohatších domácnostech a na královských hostinách. Často se podávaly jako příloha ke zvěřině či jiným masům, které během postních dnů nahradily ryby.
  • Existovala sladká varianta, kdy se obilniny vařily v mléce, nebo slaná verze s použitím vývaru. Levnější obdobou této pšeničné kaše byla kaše z prosa.

[[nid:40741]]

Tisíc tváří kaše frumenty

Jak už jsme zmiňovali výše, každý národ měl svou variantu obilné kaše, která se něčím odlišovala.

  • Sasové prý upřednostňovali ječmen před pšenicí, což se projevilo v přípravě jejich kaše.
  • Normané do kaše přidávaly vejce, cukr a šafrán. A také ji jako první začali podávat k pokrmům ze zvěřiny.
  • Italská verze navrhuje nahradit pšenici rýží a kromě šafránu využívá další druhy koření.
  • I ve starověké Persii připravovali podobnou kaši z vařené drcené pšenice a kyselého mléka, která se dodnes v tamních kuchyních používá jako základ polévky.
  • Řecké trahanas a turecká tarhana jsou tradiční kaše z drcené pšenice a fermentovaného mléka nebo jogurtu, které se vytvarují do šišek a suší, aby se z nich později uvařila hustá kašovitá polévka se zeleninou. 
  • Podobně se připravuje i kuťa – tradiční pokrm východoevropských zemí z pšenice, máku, medu a dalších dochucovadel jako například ořechů nebo rozinek.
  • V Rusku pak mají jídlo zvané kasha, což je typicky snídaňová kaše většinou z pohankových krup. A stejně jako frumenty, podává se na sladko, ale i na slano s houbami, smaženou cibulí a zeleninou.

Vyzkoušejte klasický recept na frumenty

Doby dávno minulé mají své kouzlo a tahle kaše vás možná přesvědčí o tom, že ukrývají spoustu inspirace na snadná a výživná jídla, která nestojí moc peněz. Jako třeba následující verze frumenty s domácím mandlovým mlékem.

Ingredience:

  • 1 šálek bulguru nebo drcené pšenice
  • 2-3 šálky mandlového mléka
  • 1 šálek vody
  • 1/2 lžičky soli
  • špetka šafránu (volitelné)

Postup:

  1. Smíchejte šálek vody a šálek mandlového mléka se solí a bulgurem. Přiveďte směs k varu a vařte 20 minut, aby se tekutina plně vstřebala.
  2. Mezitím nechte louhovat špetku šafránu ve zbylém mléce.
  3. Když je bulgur uvařený, přidejte k němu mléko se šafránem a promíchejte. Opět přiveďte k varu a poté stáhněte z plotny.
  4. Podávejte samotné nebo ozdobte medem, datlemi či jiným sušeným ovocem.

Muzika a varmuža: České varianty frumenty, nebo úplně jiná jídla?

I na našem území se jedly obilné ale také luštěninové a ovocné kaše. Ty obilné byly jídlem chudých a nejčastěji se připravovaly z nahrubo umleté pšenice, žita, prosa, ovsa nebo strouhaného tvrdého chleba vařeného ve vodě či v mléce.

  • Například ve středověké kuchařce Bavora Rodovského z Hustiřan lze najít desítky receptů na nejrůznější kaše se zajímavými názvy.
  • Jméno kločinka nebo hnedka patřilo jáhlové kaši, režná kaše se připravovala z ječných krup a nechyběla ani varmuža – kaše z vařeného ovoce, ochucená medem a kořením.
  • Pojmem varmuža se však označovala i kaše obecně, proto kromě sladké varmuži známe i slanou variantu z krupice s cibulí, vejcem, mlékem a opečenou slaninou.
  • Sladké varmuži byla podobná byla i staročeská muzika, která se nejčastější podávala jako štědrovečerní dezert.
  • Muzika se vařila ze sušeného ovoce (nejčastěji švestek a křížal) namočeného přes noc, ke kterému se přidal cukr, skořice, badyán, hřebíček, také šťáva z citronu, trochu rumu, rozinky a ořechy.

Zdroj informací: A Dollop of History, kniha Magdaleny Beranové Jídlo a pití v pravěku a ve středověku

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč