Jahodové knedlíky pokaždé jinak: Ochutnejte klasiku i verze pro dietáře či vegany
Sladká teplá jídla buď milujete, nebo nenávidíte. Ovocné knedlíky přitom mají čestné místo v žebříčku nejoblíbenějších jídel české kuchyně. Svou historií sahají až do 17. století a dodnes představují jeden z oblíbených způsobů, jak využít sezónní ovoce. Co nevidět začnou dozrávat jahody, zajděte si jich pár natrhat a připravte svým blízkým tu největší klasiku všech klasik: jahodové knedlíky.
Jahodové knedlíky připravíte i z kompotu nebo marmelády
Na jahodové knedlíky je nejlepší použít jahody čerstvé a zralé, ideální jsou stejné velikosti – to aby se knedlíky uvařily všechny najednou. Mimo sezónu se dají použít i jahody mražené, které se budou dobře balit do těsta.
Jaké těsto na jahodové knedlíky?
Otázka, jestli jsou lepší knedlíky kynuté nebo z tvarohového těsta, rozděluje veřejnost. Těst na jahodové knedlíky je ale mnohem víc. Často si na nich pochutnají i ti, kdo zrovna sladké moc nemusí. Existují i dietní či „zdravější“ verze, které tělu dodají méně sacharidů a více vlákniny. Svoje knedlíky si mohou s úspěchem připravit i vegani.
- Kynuté těsto je úplná klasika. Jestli váháte, jaká mouka je nejlepší na ovocné knedlíky, použijte hladkou. Jahodové knedlíky z hladké mouky jsou měkké jako obláček a v kombinaci s jahodami tvoří doslova božskou manu. Kynuté jahodové knedlíky z polohrubé mouky jsou ale úplně stejně výborné, takže klidně použijte mouku, kterou máte zrovna po ruce. Můžete je vařit ve vodě nebo si připravte kynuté knedlíky vařené v páře, tak jako tak je po vytažení z hrnce propíchejte špejlí, aby se nesrazily.
- Velké oblibě se těší také knedlíky z tvarohového těsta. Jejich příprava šetří čas a přidáním tvarohu do těsta přispějete k lepším výživovým hodnotám. A navíc se vám po uvaření nesrazí! Zkuste je také ve zdravější verzi z ovesných vloček.
- Myslíte si, že bramborové knedlíky naplníte jedině vepřovým masem? Možná vás vyvedeme z omylu! I do bramborových knedlíků můžete schovat ovoce a náramně si na nich pochutnat.
- Zakládáte si na zdravé stravě, do které vám přemíra mouky nepasuje? Pak pro vás máme výborné jahodové knedlíky z tofu!
- Odpalované těsto není třeba představovat. Tuhle machrovinku jistě znáte jako základ větrníků, co jste možná nevěděli, dají se z nich uvařit i odpalované jahodové knedlíky. A jaké!
Namísto knedlíků noky? Ušetříte čas
Jestli se vám nechtějí zabalovat jahody do těsta, uvařit si můžete jenom noky. Ty můžete strávníkům naservírovat třeba s rozmačkanými jahodami. Těst na nočky existuje také víc, my doporučujeme třeba tvarohové nočky. K rozmačkaným jahodám ovšem můžete uvařit i bramborové noky nebo krupicové noky.
Vsaďte na smetanu i rozmačkané jahody
I když jsou jahodové knedlíky delikatesa, samy o sobě jsou suché a na talíři by působily opuštěně. Možností, jak knedlíky servírovat, je naštěstí dost a než najdete tu svou, doporučujeme vyzkoušet je všechny!
- Pamatujete si na seriál Chalupáři a známé mumláníčko, o kterém mluvil Antonín Balabán? Ve skutečnosti jde o kombinaci rozpuštěného másla, tvarohu a moučkového cukru. Tvaroh volte podle chuti, skvělý je tvrdý strouhaný i měkký mazlavý.
- Sáhnout můžete ale také po zakysané smetaně s cukrem.
- Použít ale můžete i přezrálé jahody, které rozmačkáte s cukrem a smetanou. Anebo to zkuste bez smetany, na množství jahod použijte poloviční množství cukru a dochuťte citronovou šťávou. Společně povařte podobně jako džem, dokud se jahody nerozvaří. Podávejte ještě teplé.
- Jahodový přeliv můžete s knedlíky podávat samotný nebo jím přelijte tvaroh či zakysanku. Výborný je i jako náhražka jahod, pokud namísto knedlíků připravíte drobné noky.
- Méně obvyklá, ale neméně chutná je kombinace knedlíků s osmaženou strouhankou s cukrem. Použít můžete také strouhaný kokos, skořici nebo kakao, nezapomeňte vše zalít rozpuštěným máslem.
- Kreativitě se ale meze nekladou! Dobře funguje i varianta, že tvaroh schováte do knedlíku spolu s jahodou. Dobrou chuť!
Zdroj: Radio Prague International - Česko na talíři, časopis Apetit