Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Odpalované knedlíky s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 10
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3164 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 406 g
Tuky 122 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez jahodových knedlíků si léto neumíme představit. Tvarohové jsou absolutní klasika, ale odpalované mají řadu výhod – na surovinách vyjdou levněji, a kdo nerad sladké, tomu ze stejného těsta lehce připravíte noky naslano. K podávání jsme zvolili tvrdý tvaroh a jahodový rozvar. 

Suroviny

Na jahodový přeliv
jahody 300 g
odstopkované a rozpůlené
Na knedlíky
mléko 250 ml
sůl 1 špetka
+ na osolení vody
+ rozpuštěné na potření knedlíků
mouka pšeničná hrubá 230 g
+ trocha na podsypání
vejce 1 ks
jahody 500 g
pevné kusy, podobné velikosti, odstopkované
K podávání
nastrouhaný

Postup

1

Na přeliv dejte do hrnce jahody, zasypte cukrem a přidejte citronovou šťávu. Nechte na mírném ohni asi 20 minut odkryté vařit, občas promíchejte. Jahody se teplem rozpadnou, část šťávy se vyvaří a omáčka trochu zhoustne. Pak odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu (omáčku můžete podle chuti podávat i teplou).

2

Do hrnce vlijte mléko se špetkou soli. Přidejte máslo a nechte je rozpustit. Vařte na středním ohni, a jakmile začne mléko vřít, přisypte za stálého míchání mouku. Ztlumte plamen, prohřívejte a míchejte stále vařečkou, až se těsto přestane chytat stěn a dna hrnce. Výsledná hmota bude spíše tuhá a hustá.

3

Odstavte a nechte zchladnout. Pak zašlehejte po jednom vejce a žloutky.

4

Těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní plochu a mírně propracujte, snažte se, abyste do něj nezapracovali příliš další mouky. Z těsta vyválejte hada a rozdělte jej na dílky. Každý dílek roztáhněte rukou na tenčí placičku, zabalte do ní jahodu a uzavřete.

5

Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. Do vroucí vody vkládejte knedlíky a vařte cca 8 minut nebo podle velikosti knedlíků (od vyplavání knedlíků na hladinu to trvá zhruba 3 minuty).

6

Knedlíky vyjměte pomocí děrované lžíce a potřete rozpuštěným máslem. Tvaroh promíchejte s cukrem. Knedlíky podávejte s přelivem a tvarohem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč
Dostupný
399 Kč