Bez jahodových knedlíků si léto neumíme představit. Tvarohové jsou absolutní klasika, ale odpalované mají řadu výhod – na surovinách vyjdou levněji, a kdo nerad sladké, tomu ze stejného těsta lehce připravíte noky naslano. K podávání jsme zvolili tvrdý tvaroh a jahodový rozvar.
Suroviny
Postup
Na přeliv dejte do hrnce jahody, zasypte cukrem a přidejte citronovou šťávu. Nechte na mírném ohni asi 20 minut odkryté vařit, občas promíchejte. Jahody se teplem rozpadnou, část šťávy se vyvaří a omáčka trochu zhoustne. Pak odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu (omáčku můžete podle chuti podávat i teplou).
Do hrnce vlijte mléko se špetkou soli. Přidejte máslo a nechte je rozpustit. Vařte na středním ohni, a jakmile začne mléko vřít, přisypte za stálého míchání mouku. Ztlumte plamen, prohřívejte a míchejte stále vařečkou, až se těsto přestane chytat stěn a dna hrnce. Výsledná hmota bude spíše tuhá a hustá.
Odstavte a nechte zchladnout. Pak zašlehejte po jednom vejce a žloutky.
Těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní plochu a mírně propracujte, snažte se, abyste do něj nezapracovali příliš další mouky. Z těsta vyválejte hada a rozdělte jej na dílky. Každý dílek roztáhněte rukou na tenčí placičku, zabalte do ní jahodu a uzavřete.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. Do vroucí vody vkládejte knedlíky a vařte cca 8 minut nebo podle velikosti knedlíků (od vyplavání knedlíků na hladinu to trvá zhruba 3 minuty).
Knedlíky vyjměte pomocí děrované lžíce a potřete rozpuštěným máslem. Tvaroh promíchejte s cukrem. Knedlíky podávejte s přelivem a tvarohem.