Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Odpalované knedlíky s jahodami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.5/5 Počet hodnocení: 11
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3164 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 406 g
Tuky 122 g
Vláknina 23 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Bez jahodových knedlíků si léto neumíme představit. Tvarohové jsou absolutní klasika, ale odpalované mají řadu výhod – na surovinách vyjdou levněji, a kdo nerad sladké, tomu ze stejného těsta lehce připravíte noky naslano. K podávání jsme zvolili tvrdý tvaroh a jahodový rozvar. 

Suroviny

Na jahodový přeliv
jahody 300 g
odstopkované a rozpůlené
Na knedlíky
mléko 250 ml
sůl 1 špetka
+ na osolení vody
+ rozpuštěné na potření knedlíků
mouka pšeničná hrubá 230 g
+ trocha na podsypání
vejce 1 ks
jahody 500 g
pevné kusy, podobné velikosti, odstopkované
K podávání
nastrouhaný

Postup

1

Na přeliv dejte do hrnce jahody, zasypte cukrem a přidejte citronovou šťávu. Nechte na mírném ohni asi 20 minut odkryté vařit, občas promíchejte. Jahody se teplem rozpadnou, část šťávy se vyvaří a omáčka trochu zhoustne. Pak odstavte a nechte zchladnout na pokojovou teplotu (omáčku můžete podle chuti podávat i teplou).

2

Do hrnce vlijte mléko se špetkou soli. Přidejte máslo a nechte je rozpustit. Vařte na středním ohni, a jakmile začne mléko vřít, přisypte za stálého míchání mouku. Ztlumte plamen, prohřívejte a míchejte stále vařečkou, až se těsto přestane chytat stěn a dna hrnce. Výsledná hmota bude spíše tuhá a hustá.

3

Odstavte a nechte zchladnout. Pak zašlehejte po jednom vejce a žloutky.

4

Těsto vyklopte na moukou poprášenou pracovní plochu a mírně propracujte, snažte se, abyste do něj nezapracovali příliš další mouky. Z těsta vyválejte hada a rozdělte jej na dílky. Každý dílek roztáhněte rukou na tenčí placičku, zabalte do ní jahodu a uzavřete.

5

Do velkého hrnce dejte vařit vodu a osolte ji. Do vroucí vody vkládejte knedlíky a vařte cca 8 minut nebo podle velikosti knedlíků (od vyplavání knedlíků na hladinu to trvá zhruba 3 minuty).

6

Knedlíky vyjměte pomocí děrované lžíce a potřete rozpuštěným máslem. Tvaroh promíchejte s cukrem. Knedlíky podávejte s přelivem a tvarohem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/6 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/6

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...