Tuhle rebarborovou lahůdku je nejlepší podávat s kopečkem zakysané smetany.
Náš tip: Jak na rebarboru?
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 190 °C. Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 23 cm nebo šest menších formiček o průměru okolo dvanácti centimetrů. Překryjte papírem na pečení, zatěžkejte fazolemi a 15 minut předpékejte.
Pak sundejte fazole i pečicí papír a deset až patnáct minut dopékejte dozlatova. Upečený základ koláče/koláčků vyndejte z trouby a teplotu v ní snižte na 160 °C.
Zatímco se peče korpus, připravte ovocnou náplň i vaječný krém. V menším hrnci pomalu zahřívejte rebarboru, jablka, třtinový cukr a čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče.
Po deseti minutách by mělo být ovoce změklé, ale stále držet tvar. Nechte lehce zchladnout.
Do jiného hrnce nalijte smetanu, mléko a přidejte podélně přepůlený vanilkový lusk. Přiveďte k varu.
V misce mezitím prošlehejte vajíčka s cukrem. Z vroucího mléka vyndejte vanilkový lusk a za stálého míchání do něj přidejte vaječnou směs.
Chvíli hbitě míchejte metlou, pak přelijte – nejlépe přes cedník – do čisté misky a vmíchejte pomerančovou kůru.
Když je korpus koláče/koláčů upečený, rozdělte na dno povařené ovoce a přelijte vaječným krémem.
Pečte třicet až pětatřicet minut tak, aby vaječný krém ztuhl a při poklepání na formu se chvěl jako pudink.
Vyndejte z trouby, nechte zcela zchladnout, teprve poté nakrájejte.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nejen nostalgická vzpomínka na dětství: Dezerty s pudinkem pokaždé jinak(47 receptů )
- 25 snadných letních moučníků, které se neomrzí(25 receptů )
- Jedinečné dezerty s rebarborou(14 receptů )