Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 ()
Více než hodinu Na 6 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3308 kcal
Bílkoviny 66 g
Cukr 347 g
Tuky 173 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle rebarborovou lahůdku je nejlepší podávat s kopečkem zakysané smetany.

Suroviny

křehké těsto 375 g
rebarbora 250 g
na menší kousky
jablka 300 g
oloupané, na menší kousky
třtinový cukr 2 PL
pomerančová šťáva
z jendoho pomeranče
Na vaječný krém
smetana ke šlehání 150 ml
40%
150 ml
plnotučné mléko
vanilkový lusk 1 ks
vejce 3 ks
krupicový cukr 85 g
sušená pomerančová kůra
z jendoho biopomeranče

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 23 cm nebo šest menších formiček o průměru okolo dvanácti centimetrů. Překryjte papírem na pečení, zatěžkejte fazolemi a 15 minut předpékejte. Pak sundejte fazole i pečicí papír a deset až patnáct minut dopékejte dozlatova. Upečený základ koláče/koláčků vyndejte z trouby a teplotu v ní snižte na 160 °C.

2 Zatímco se peče korpus, připravte ovocnou náplň i vaječný krém. V menším hrnci pomalu zahřívejte rebarboru, jablka, třtinový cukr a čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče. Po deseti minutách by mělo být ovoce změklé, ale stále držet tvar. Nechte lehce zchladnout. Do jiného hrnce nalijte smetanu, mléko a přidejte podélně přepůlený vanilkový lusk. Přiveďte k varu. V misce mezitím prošlehejte vajíčka s cukrem. Z vroucího mléka vyndejte vanilkový lusk a za stálého míchání do něj přidejte vaječnou směs. Chvíli hbitě míchejte metlou, pak přelijte – nejlépe přes cedník – do čisté misky a vmíchejte pomerančovou kůru.

3 Když je korpus koláče/koláčů upečený, rozdělte na dno povařené ovoce a přelijte vaječným krémem. Pečte třicet až pětatřicet minut tak, aby vaječný krém ztuhl a při poklepání na formu se chvěl jako pudink. Vyndejte z trouby, nechte zcela zchladnout, teprve poté nakrájejte.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....

Obchod Apetit