0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1/5 Počet hodnocení: 18
Více než hodinu Snadné Na 6 koláčků

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3379 kcal
Bílkoviny 71 g
Sacharidy 355 g
Tuky 176 g
Vláknina 46 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tuhle rebarborovou lahůdku je nejlepší podávat s kopečkem zakysané smetany.

Suroviny

křehké těsto 375 g
na menší kousky
jablko 300 g
oloupané, na menší kousky
třtinový cukr 2 PL
pomerančová šťáva
z 1 pomeranče
Na vaječný krém
mléko 150 ml
plnotučné
vanilkový lusk 1 ks
vejce 3 ks
krupicový cukr 85 g
sušená pomerančová kůra
z jendoho biopomeranče

1 Troubu předehřejte na 190 °C. Těstem vyložte koláčovou formu o průměru 23 cm nebo šest menších formiček o průměru okolo dvanácti centimetrů. Překryjte papírem na pečení, zatěžkejte fazolemi a 15 minut předpékejte. Pak sundejte fazole i pečicí papír a deset až patnáct minut dopékejte dozlatova. Upečený základ koláče/koláčků vyndejte z trouby a teplotu v ní snižte na 160 °C.

2 Zatímco se peče korpus, připravte ovocnou náplň i vaječný krém. V menším hrnci pomalu zahřívejte rebarboru, jablka, třtinový cukr a čerstvě vymačkanou šťávu z pomeranče. Po deseti minutách by mělo být ovoce změklé, ale stále držet tvar. Nechte lehce zchladnout. Do jiného hrnce nalijte smetanu, mléko a přidejte podélně přepůlený vanilkový lusk. Přiveďte k varu. V misce mezitím prošlehejte vajíčka s cukrem. Z vroucího mléka vyndejte vanilkový lusk a za stálého míchání do něj přidejte vaječnou směs. Chvíli hbitě míchejte metlou, pak přelijte – nejlépe přes cedník – do čisté misky a vmíchejte pomerančovou kůru.

3 Když je korpus koláče/koláčů upečený, rozdělte na dno povařené ovoce a přelijte vaječným krémem. Pečte třicet až pětatřicet minut tak, aby vaječný krém ztuhl a při poklepání na formu se chvěl jako pudink. Vyndejte z trouby, nechte zcela zchladnout, teprve poté nakrájejte.

 

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/4

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč