Vyzkoušejte tiramisu pokaždé jinak

Vyzkoušejte tiramisu pokaždé jinak

Piškoty nasáklé silnou aromatickou kávou a likérem utopené v jemném žloutkovém krému. Kdo by odolal italskému dezertu tiramisu? Můžete jej připravit ze syrových vajec nebo se jim vyhnout, použít alkohol nebo jen aroma, vyrobit tiramisu dort nebo skleničkový dezert. Nevíte, zda použít mascarpone, tvaroh, šlehačku, ricottu, pomazánkové máslo nebo krémový sýr? I s tím vám poradíme!

 

Populární italský dezert vznikl v 60. letech minulého století v severní Itálii ve městě Treviso. Dodnes se vedou dohady o tom, kdo byl doopravdy prvním cukrářem, který lahodný dezert připravil. Některé zdroje označují za ,,otce tiramisu” italského restauratéra Ada Campeola. Můžete se ale setkat i se jmény Robert Liguanott nebo Speranza Garatti, kteří taktéž v Trevisu působili. 

Zemřel otec tiramisu. Slavný dezert přitom nevymyslel

Zemřel otec tiramisu. Slavný dezert přitom nevymyslel

Více

Mascarpone, sýr, tvaroh nebo ricotta?

I v italské kuchyni se setkáte s různými obměnami receptu a s ,,tajnými” přísadami. 

  • Do mascarpone se často přidává šlehačka nebo ušlehané vaječné bílky.
  • I Italové někdy vynechávají žloutky nebo je tepelně upravují, aby prodloužili trvanlivost dezertu.
  • Piškoty se kromě kávy namáčí ještě do alkoholu - většinou do dezertního vína Marsala.
  • Podlouhlé piškoty bývají někdy nahrazovány jiným sladkým pečivem - o Vánocích italskou ,,bábovkou” pannettone jindy na proužky nakrájeným piškotovým korpusem.

Co patří do tiramisu podle původní italské receptury?

  • podlouhlé cukrářské piškoty
  • žloutky
  • cukr
  • káva
  • mascarpone
  • kakao

Pokud hlavní surovinu mascarpone vyměníte za tvaroh, ricottu nebo pomazánkové máslo nebo krémový sýr, nevytvoříte sice pravé tiramisu s autentickou chutí ale ani zásadní kulinářský prohřešek. Pořád půjde o chutný dezert.

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Více

Různé podoby tiramisu

Od 60. let minulého století získalo tiramisu mnoho podob. Nejčastěji se můžete setkat s tiramisu do skleničky, dortem nebo tiramisu zmrzlinou. I milovníci ovoce si přijdou na své. Je libo švestkové, jahodové nebo malinové tiramisu?

Na co si dát pozor

  • Každé tiramisu je lepší před podáváním nechat uležet pár hodin v lednici. Piškoty mezitím vsáknou tekutiny a vrstvy se propojí.
  • Před podáváním můžete dezert posypat holandským kakaem, strouhanou čokoládou nebo ozdobit čerstvou šlehačkou
  • Kakao sypte vždy přes sítko, jinak by se mohlo stát, že dezert posypete nerovnoměrně a spadnou na něj velké hrudky, které způsobí hořkou chuť.
  • Pokud připravujete dezert ze syrových vajec, dbejte na to, aby byla vejce čerstvá. Tiramisu ze syrových vajec vydrží v lednici několik dní, není však vhodné konzumaci oddalovat.
  • Máte-li ze syrových žloutků obavu, můžete je šlehat v horké vodní lázni.

Obchod Apetit