0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 168
Více než hodinu Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3332 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 479 g
Tuky 101 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na žemlovku postupně a opakovaně chodili všichni z redakce. S velkými lžícemi a pokud možno nenápadně. Žemlovka s tvarohem prostě nemůže nikdy zklamat. 

Suroviny

veka 1 ks
na plátky
mléko 500 ml
vejce 2 ks
krupicový cukr 12 PL
máslo 2 PL
rozpuštěné + na vymazání pekáče
jablko 8 ks
menší, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
skořice 1 ČL
mletá
Na nádivku
tvaroh měkký 250 g
tučný
moučkový cukr 2 PL
máslo 1 PL
změklé
vanilkový cukr 30 g
žloutek 1 ks
rozinky 50 g
namočené v rumu tuzemáku

Postup

1

Nejdřív připravte tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřete s máslem, cukrem a žloutkem. Přidejte vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchovejte).

2

V míse prošlehejte mléko se žloutky, přidejte 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošlehejte. Do ochuceného mléka postupně vkládejte plátky veky a nechte je nasáknout.

3

Troubu předehřejte na 160 °C.

4

Menší pekáček vymažte máslem a dno pokryjte první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka, posyp te skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjte další vrstvou veky. Na tu rozetřete tvarohovou nádivku, pokryjte poslední vrstvou navlhčené veky a pokapejte rumem z rozinek.

5

Dejte péct do trouby asi na 45 minut.

6

Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejte pevný sníh na sněhovou čepici. Rozetřete ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut nechte zapéct v troubě.

NĚCO NAVÍC
Poslední vrstvu veky můžete před pečením lehce poprášit moučkovým cukrem a pokapat rozpuštěným máslem a rumem, ve kterém jste namáčeli rozinky. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička.

Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Komentáře

Lucie Procházková

Podle tohoto receptu jsem nedávno žemlovku dělala, ale nyní se recept zdá být nedokončený? Je to chyba, nebo záměr kvůli tomu převzetí z knihy? Byla výborná, tak je mi líto, že ji nemohu vařit přesně, jen podle ingrediencí odhadnout postup.

Jana Kopřivová

Dobrý den, recept se zobrazuje správně a celý. Zkuste prosím jiný prohlížeč. Pro jistotu kopíruji celý postup tak, jak je viditelný i zde na stránkách:

1 Nejdřív připravte tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřete s máslem, cukrem a žloutkem. Přidejte vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchovejte).

2 V míse prošlehejte mléko se žloutky, přidejte 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošlehejte. Do ochuceného mléka postupně vkládejte plátky veky a nechte je nasáknout.

3 Troubu předehřejte na 160 °C. Menší pekáček vymažte máslem a dno pokryjte první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka, posyp te skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjte další vrstvou veky. Na tu rozetřete tvarohovou nádivku, pokryjte poslední vrstvou navlhčené veky a pokapejte rumem z rozinek. Dejte péct do trouby asi na 45 minut.

4 Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejte pevný sníh na sněhovou čepici. Rozetřete ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut nechte zapéct v troubě.

NĚCO NAVÍC
Poslední vrstvu veky můžete před pečením lehce poprášit moučkovým cukrem a pokapat rozpuštěným máslem a rumem, ve kterém jste namáčeli rozinky. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička.

Martina Vlad

Recept je fajn, v zahranici jsem zabodovala. Jen mi prislo strasne moc tech jablek, kopa mi zbyla :) Asi jsem vzala nejake velke :))

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč