0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
4.1 / 5. Počet hodnocení: 158
Více než hodinu Velmi snadné 4-6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3332 kcal
Bílkoviny 110 g
Sacharidy 479 g
Tuky 101 g
Vláknina 33 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na žemlovku postupně a opakovaně chodili všichni z redakce. S velkými lžícemi a pokud možno nenápadně. Žemlovka s tvarohem prostě nemůže nikdy zklamat. 

Suroviny

veka 1 ks
na plátky
mléko 500 ml
vejce 2 ks
krupicový cukr 12 PL
máslo 2 PL
rozpuštěné + na vymazání pekáče
jablko 8 ks
menší, oloupaná a nastrouhaná nahrubo
skořice 1 ČL
mletá
Na nádivku
tvaroh měkký 250 g
tučný
moučkový cukr 2 PL
máslo 1 PL
změklé
vanilkový cukr 30 g
žloutek 1 ks
rozinky 50 g
namočené v rumu tuzemáku

Postup

1

Nejdřív připravte tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřete s máslem, cukrem a žloutkem. Přidejte vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchovejte).

2

V míse prošlehejte mléko se žloutky, přidejte 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošlehejte. Do ochuceného mléka postupně vkládejte plátky veky a nechte je nasáknout.

3

Troubu předehřejte na 160 °C.

4

Menší pekáček vymažte máslem a dno pokryjte první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka, posyp te skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjte další vrstvou veky. Na tu rozetřete tvarohovou nádivku, pokryjte poslední vrstvou navlhčené veky a pokapejte rumem z rozinek.

5

Dejte péct do trouby asi na 45 minut.

6

Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejte pevný sníh na sněhovou čepici. Rozetřete ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut nechte zapéct v troubě.

NĚCO NAVÍC
Poslední vrstvu veky můžete před pečením lehce poprášit moučkovým cukrem a pokapat rozpuštěným máslem a rumem, ve kterém jste namáčeli rozinky. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička.

Recept je převzatý z kuchařky Roman Vaněk: Poklady klasické české kuchyně

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/2

Komentáře

Lucie Procházková

Podle tohoto receptu jsem nedávno žemlovku dělala, ale nyní se recept zdá být nedokončený? Je to chyba, nebo záměr kvůli tomu převzetí z knihy? Byla výborná, tak je mi líto, že ji nemohu vařit přesně, jen podle ingrediencí odhadnout postup.

Jana Kopřivová

Dobrý den, recept se zobrazuje správně a celý. Zkuste prosím jiný prohlížeč. Pro jistotu kopíruji celý postup tak, jak je viditelný i zde na stránkách:

1 Nejdřív připravte tvarohovou nádivku: tvaroh rozetřete s máslem, cukrem a žloutkem. Přidejte vanilkový cukr a scezené rozinky (tekutinu uchovejte).

2 V míse prošlehejte mléko se žloutky, přidejte 2 lžíce cukru a rozpuštěné máslo a opět prošlehejte. Do ochuceného mléka postupně vkládejte plátky veky a nechte je nasáknout.

3 Troubu předehřejte na 160 °C. Menší pekáček vymažte máslem a dno pokryjte první vrstvou plátků veky, na ni rozprostřete všechna nastrouhaná jablka, posyp te skořicí, 4 lžícemi cukru a pokryjte další vrstvou veky. Na tu rozetřete tvarohovou nádivku, pokryjte poslední vrstvou navlhčené veky a pokapejte rumem z rozinek. Dejte péct do trouby asi na 45 minut.

4 Mezitím z bílků a šesti lžic cukru ušlehejte pevný sníh na sněhovou čepici. Rozetřete ho na upečenou žemlovku a ještě 5–8 minut nechte zapéct v troubě.

NĚCO NAVÍC
Poslední vrstvu veky můžete před pečením lehce poprášit moučkovým cukrem a pokapat rozpuštěným máslem a rumem, ve kterém jste namáčeli rozinky. Vytvoří se tak krásně křupavá krustička.

Martina Vlad

Recept je fajn, v zahranici jsem zabodovala. Jen mi prislo strasne moc tech jablek, kopa mi zbyla :) Asi jsem vzala nejake velke :))

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit