Zapomeňte na školní jídelnu a pusťte se do naší lahůdkové verze! Tvarohová žemlovka, plná šťavnatých jablek, jemného tvarohu a voňavé skořice, přináší zážitek, který potěší všechny milovníky české kuchyně. Tento tradiční recept, známý také jako tvarohový nákyp nebo sladká žemlovka, je perfektní volbou pro sladký oběd nebo dezert, který zahřeje a připomene dětství.
Suroviny
žloutek
2
ks
moučkový cukr
2
PL
máslo
2
PL
vlahé, rozpuštěné
housky
6
ks
lze nahradit rohlíkem
mléko
500
ml
Na tvarohovou náplň
máslo
30
g
+ na vymazání
moučkový cukr
30
g
+ na poprášení
vejce
2
ks
žloutky a bílky zvlášť
z 1/2 citronu
tvaroh
500
g
měkký, ve staniolu
mandle
20
g
mleté
rozinky
50
g
Postup
1
Žloutky, cukr a polovinu másla rozmíchejte v misce s mlékem, přidejte plátky pečiva. Troubu předehřejte na 180 °C. Utřete všechny ingredience na náplň kromě bílků. Ty ušlehejte a část zatřete k tvarohové směsi.
2
Do vymazaného pekáčku vrstvěte pečivo s nádivkou, zakončete pečivem. Zakápněte zbylým máslem a navršte zbylý sníh. Pečte asi tři čtvrtě hodiny dozlatova.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Podle Tudorovců i Rettigové: sladká česká jídla na všechny způsoby(54 receptů )
- Levně a chutně aneb Jídlo za pár korun(48 receptů )
- 15 lahodných receptů na žemlovku: z vánočky, croissantů nebo loupáků(15 receptů )
- Tvarohové dezerty: Až 66 ověřených receptů(66 receptů )
- Krupicová kaše a víc jak 30 dalších dokonalých sladkých jídel(33 receptů )