Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3249 kcal
Bílkoviny 63 g
Cukr 248 g
Tuky 212 g
Vláknina 43 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na žemlovku potřebujete kromě staršího pečiva především tu nejrůžovější rebarboru, jakou seženete. Pak ji hrdě můžete podávat i jako slavnostní dezert!

Suroviny

krupicový cukr 150 g
citron 1 ks
kůra, na proužky + trocha šťávy
pomeranč 1 ks
kůra, + trocha šťávy
rebarbora 375 g
očištěná, na 4 cm kousky
400 ml
plnotučné mléko
smetana ke šlehání 300 ml
40%
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený
4 PL
vanilkový pudinkový prášek
vejce 3 ks
velká
žloutek 1 ks
máslo 50 g
změklé + navíc na vymazání formy
250 g
sladké kynuté starší pečivo lze použít i mazanec / makovky
moučkový cukr 2 PL
na posypání

1 Do velké pánve, kam se vejde rebarbora v jedné vrstvě, nasypte 50 g cukru. Přidejte 100 ml vody a po lžičce citronové a pomerančové šťávy. Nechte rozpustit na sirup. Jakmile se sirup začne vařit, přidejte kousky rebarbory a 1 minutu povařte. Rebarboru otočte a vařte další minutu. Následně rebarboru sceďte a sirup uchovejte. Nechte vystydnout.

2 Mléko, smetanu, vanilkový lusk a proužky citrusů dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. Mezitím promíchejte ve velké míse zbylý cukr s pudinkovým práškem. Přidejte 1 vejce a rozšlehejte do hladké pasty. Pak vešlehejte zbylá vejce a žloutek navíc. Do směsi cukru a vajec přilijte tenkým pramínkem horkou mléčnou směs, nepřestávejte šlehat, až obě směsi propojíte v tekutý krém.

3 Troškou másla vymažte zapékací nádobu o rozměrech 30 x 20 cm, kynuté pečivo nakrájejte na silné plátky a namažte je máslem. Namazané kousky pečiva naskládejte do zapékací nádoby a prokládejte je kousky rebarbory až do spotřebování obou surovin. Přes cedník nalijte na rebarboru s pečivem krém. Nechte 30 minut nasáknout. Pak předehřejte troubu na 180°C a dejte do konvice vařit vodu.

4 Zapékací nádobu postavte do hlubokého pekáče a nalijte kolem horkou vodu tak, aby nádoba byla do poloviny ponořená ve vodní lázni. Pocukrujte vršek moučkovým cukrem a pečte 35–40 minut: pečivo by se mělo nafouknout a zezlátnout a krém zatuhnout. Podávejte se zbylým sirupem z rebarbory či hustou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

S první polovinou prázdnin přichází i první sklizeň letošních brambor. Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete...
  • Lidé a jídlo

Ayran: Osvěžující letní nápoj

Až vás přepadne touha se dokonale osvěžit, vzpomeňte si na ayran! Vykouzlíte ho vcukuletu a stačí k tomu jen bílý jogurt, voda a špetka soli. Můžete si ho však vyladit podle vlastních představ.   ...
  • Suroviny

V létě potřebujete meloun!

Štavnatý meloun plný sladkého nektaru rozplývající se na jazyku patří mezi typické letní pochoutky. Podívejte se s námi do světa melounů, jejich odrůd i chutí a vyzkoušejte zajímavé a netradiční melounové recepty. ...
  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...

Obchod Apetit