Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Žemlovka s rebarborou a vanilkovým krémem

Zatím nehodnoceno
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4317 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 465 g
Tuky 223 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na žemlovku potřebujete kromě staršího pečiva především tu nejrůžovější rebarboru, jakou seženete. Pak ji hrdě můžete podávat i jako slavnostní dezert!

Suroviny

krupicový cukr 150 g
citron 1 ks
kůra na proužky + trocha šťávy
pomeranč 1 ks
kůra + trocha šťávy
rebarbora 375 g
očištěná, na 4 cm kousky
mléko 400 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 300 ml
40%
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený
pudinkový prášek 4 PL
vanilkový
vejce 3 ks
velká
žloutek 1 ks
máslo 50 g
změklé + navíc na vymazání formy
pečivo 250 g
sladké starší kynuté pečivo, lze použít i mazanec, vánočku, loupáky
moučkový cukr 2 PL
na posypání

1 Do velké pánve, kam se vejde rebarbora v jedné vrstvě, nasypte 50 g cukru. Přidejte 100 ml vody a po lžičce citronové a pomerančové šťávy. Nechte rozpustit na sirup. Jakmile se sirup začne vařit, přidejte kousky rebarbory a 1 minutu povařte. Rebarboru otočte a vařte další minutu. Následně rebarboru sceďte a sirup uchovejte. Nechte vystydnout.

2 Mléko, smetanu, vanilkový lusk a proužky citrusů dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu. Mezitím promíchejte ve velké míse zbylý cukr s pudinkovým práškem. Přidejte 1 vejce a rozšlehejte do hladké pasty. Pak vešlehejte zbylá vejce a žloutek navíc. Do směsi cukru a vajec přilijte tenkým pramínkem horkou mléčnou směs, nepřestávejte šlehat, až obě směsi propojíte v tekutý krém.

3 Troškou másla vymažte zapékací nádobu o rozměrech 30 x 20 cm, kynuté pečivo nakrájejte na silné plátky a namažte je máslem. Namazané kousky pečiva naskládejte do zapékací nádoby a prokládejte je kousky rebarbory až do spotřebování obou surovin. Přes cedník nalijte na rebarboru s pečivem krém. Nechte 30 minut nasáknout. Pak předehřejte troubu na 180°C a dejte do konvice vařit vodu.

4 Zapékací nádobu postavte do hlubokého pekáče a nalijte kolem horkou vodu tak, aby nádoba byla do poloviny ponořená ve vodní lázni. Pocukrujte vršek moučkovým cukrem a pečte 35–40 minut: pečivo by se mělo nafouknout a zezlátnout a krém zatuhnout. Podávejte se zbylým sirupem z rebarbory či hustou smetanou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

5 triků na dokonalý domácí hamburger
  • Jak na to

5 triků na dokonalý domácí hamburger

Upéct mleté maso, aby bylo šťavnaté a plné chutí, není zas tak složité. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je třeba držet se několika pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících ...
 Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře
  • Zajímavosti

Chobotnice a oliheň: Pochutnejte si na plodech moře

Moře ukrývá spoustu živočichů, na kterých si naše mlsné jazýčky rádi pochutnávají – obzvlášť v létě na dovolené u moře. Vedle mořských ryb nebo mušlí můžeme své jídelníčky obohatit i o chobotnice či olihně neboli kalamáry.  ...

Obchod Apetit