0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Velmi snadné Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4317 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 465 g
Tuky 223 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na žemlovku potřebujete kromě staršího pečiva především tu nejrůžovější rebarboru, jakou seženete. Pak ji hrdě můžete podávat i jako slavnostní dezert!

Suroviny

krupicový cukr 150 g
citron 1 ks
kůra na proužky + trocha šťávy
pomeranč 1 ks
kůra + trocha šťávy
rebarbora 375 g
očištěná, na 4 cm kousky
mléko 400 ml
plnotučné
smetana ke šlehání 300 ml
40%
vanilkový lusk 1 ks
podélně rozpůlený
pudinkový prášek 4 PL
vanilkový
vejce 3 ks
velká
žloutek 1 ks
máslo 50 g
změklé + navíc na vymazání formy
pečivo 250 g
sladké starší kynuté pečivo, lze použít i mazanec, vánočku, loupáky
moučkový cukr 2 PL
na posypání

Postup

1

Do velké pánve, kam se vejde rebarbora v jedné vrstvě, nasypte 50 g cukru. Přidejte 100 ml vody a po lžičce citronové a pomerančové šťávy. Nechte rozpustit na sirup.

2

Jakmile se sirup začne vařit, přidejte kousky rebarbory a 1 minutu povařte. Rebarboru otočte a vařte další minutu.

3

Následně rebarboru sceďte a sirup uchovejte. Nechte vystydnout.

4

Mléko, smetanu, vanilkový lusk a proužky citrusů dejte do hrnce a na mírném ohni přiveďte k varu.

5

Mezitím promíchejte ve velké míse zbylý cukr s pudinkovým práškem. Přidejte 1 vejce a rozšlehejte do hladké pasty.

6

Pak vešlehejte zbylá vejce a žloutek navíc. Do směsi cukru a vajec přilijte tenkým pramínkem horkou mléčnou směs, nepřestávejte šlehat, až obě směsi propojíte v tekutý krém.

7

Troškou másla vymažte zapékací nádobu o rozměrech 30 x 20 cm, kynuté pečivo nakrájejte na silné plátky a namažte je máslem.

8

Namazané kousky pečiva naskládejte do zapékací nádoby a prokládejte je kousky rebarbory až do spotřebování obou surovin.

9

Přes cedník nalijte na rebarboru s pečivem krém. Nechte 30 minut nasáknout.

10

Pak předehřejte troubu na 180°C a dejte do konvice vařit vodu.

11

Zapékací nádobu postavte do hlubokého pekáče a nalijte kolem horkou vodu tak, aby nádoba byla do poloviny ponořená ve vodní lázni.

12

Pocukrujte vršek moučkovým cukrem a pečte 35–40 minut: pečivo by se mělo nafouknout a zezlátnout a krém zatuhnout.

13

Podávejte se zbylým sirupem z rebarbory či hustou smetanou.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2019/5

Apetit magazín

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?
  • Lidé a jídlo

Kdo je to someliér, co umí a s čím poradí?

Someliér (nebo také sommeliér) vám v restauraci servíruje ideální víno k jídlu, které máte před sebou, a nejen to. Čím více budete o roli someliéra vědět, tím lépe budete moci plně využít jeho znalostí a zkušeností, až budete příště...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč