Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Francouzské brambory podle Pohlreicha

Francouzské brambory podle Pohlreicha

Hodnocení receptu
2.8/5 Počet hodnocení: 234
Více než hodinu Snadné Na 8 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4080 kcal
Bílkoviny 165 g
Sacharidy 202 g
Tuky 288 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Vrstvené francouzské brambory se připravují gratinováním (francouzské brambory se nazývají „gratin dauphinois“), což je pro většinu z nás známá, obyčejná, kulinářská technika zapékání jídla s cílem vytvořit na povrchu zlatavou krustu, kůrku. Proto se pokrm nazývá také jako gratinované brambory. Receptem na francouzské brambory jsme se inspirovali u šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha.

Suroviny

nebo kořeněný sýr
vejce 1 ks
pepř
čerstvě mletý
na vymazání mísy
utřený, na vymazání mísy
pažitka
na posypání

Postup

1

Syrové brambory oloupeme a nožem nakrájíme na plátky o tloušťce mince. Pokud máme v kuchyni k dispozici mandolínu, kráječ neváhejme ho využít. Nakrájené brambory dáme do vody. „Je důležité držet brambory pod vodou, aby nezčernaly. Protože pak by ten výsledný produkt nevypadal moc hezky,“ podotýká Pohlreich při přípravě francouzských brambor.

2

Smetanu nalijeme do dostatečně velké mísy. Do nádoby se totiž pak musí vejít i všechny brambory. Smetanu opepříme a osolíme. „A můžeme ji osolit dost! Protože brambory, jak je známo absorbují hodně soli (občas se dokonce používají v receptech, když chcete stáhnout slanost). Takže smetana může být klidně lehce přesolená,“ prozrazuje kuchařský trik Pohlreich.

3

Smetanovou směs zamícháme a přidáme trošku muškátového oříšku. Ten nastrouháme nad mísou na struhadle.

4

Vmícháme sýr. „Používáme ementál nebo nějaký výrazný (třeba kořeněný) sýr, nějaký lepší, co má zajímavější chuť,“ říká Pohlreich při přípravě francouzských brambor a doporučuje sáhnout po kvalitě.

5

Nyní je čas slít a osušit brambory, které nasypeme do připravené mísy se smetanovou směsí. „Když slijeme z brambor vodu, nejlepší co můžeme následně udělat, je: rozprostřít utěrku po pracovní ploše, brambory na ni vysypat a pěkně promnout, aby se úplně vysušily,“ vytahuje z rukávu svůj fígl Pohlreich.

6

Jakmile máme i brambory v míse, rozklepneme do něj ještě vejce a dobře promícháme, aby se suroviny spojily.

7

Můžeme se pustit do pečení. Francouzské brambory pečeme v předehřáté troubě v zapékací míse vymazané máslem a utřeným česnekem přibližně 40 až 45 minut při teplotě 140°C. Na posledních 5 až 10 minut můžeme zvýšit teplotu na 200°C pro zvýraznění barvy. Před podáváním posypte nasekanou pažitkou.

Ilustrační foto: Image Professionals

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč