0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Francouzské brambory podle Pohlreicha

Francouzské brambory podle Pohlreicha

Hodnocení receptu
2.6 / 5. Počet hodnocení: 177
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4080 kcal
Bílkoviny 165 g
Sacharidy 202 g
Tuky 288 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na úvod jen podotýkám, že vrstvené francouzské brambory se připravují gratinováním (francouzské brambory se nazývají „gratin dauphinois“), což je pro většinu z nás známá, obyčejná, kulinářská technika zapékání jídla s cílem vytvořit na povrchu krustu, kůrku. Proto se pokrm nazývá také jako gratinované brambory.

Suroviny

brambory 1 kg
smetana ke šlehání 400 ml
sýr ementál ½ kg
nebo kořeněný sýr
vejce 1 ks
muškátový oříšek
pepř
máslo
na vymazání mísy
česnek
utřený
pažitka
povrch posypat

Postup

1

Syrové brambory oloupeme a nožem nakrájíme na plátky o tloušťce mince. Pokud máme v kuchyni k dispozici mandolínu, kráječ neváhejme teď zužitkovat. Nakrájené brambory dáme do vody. „Je důležitý držet ty brambory pod vodou, aby nezčernaly. Protože pak by ten výsledný produkt nevypadal moc hezky,“ podotýká Pohlreich při přípravě francouzských brambor.

2

Smetanu nalijeme do dostatečně velké mísy. Do nádoby se musí vejít také pak i všechny brambory. Smetanu opepříme a osolíme. „A můžeme ji osolit dost! Protože brambory, jak je známo – občas se používají v receptech, když chcete stáhnout slanost – absorbují hodně soli. Takže ta smetana může být klidně trošku jakoby přesolená,“ prozrazuje kuchařský trik Pohlreich.

3

Smetanovou směs zamícháme a přidáme trošku muškátového oříšku. Nastrouháme nad mísou na struhadle.

4

Vmícháme sýr. „Používáme ementál nebo nějaký kořeněný sýr, nějaký lepší, co má zajímavější chuť,“ doporučuje Pohlreich při přípravě francouzských brambor sáhnout po kvalitě.

5

Nyní je čas slít a osušit brambory, které nasypeme do připravené mísy se smetanovou kaší. „Když slijeme z brambor vodu, tak nejlepší co můžeme udělat, je: rozprostřít si utěrku, brambory na ni hodit a pěkně promnout, aby se úplně vysušily,“ vytahuje z rukávu svůj fígl Pohlreich.

6

Jakmile máme i brambory v míse, rozklepneme do něj ještě slepičí vejce a dobře promícháme, aby se suroviny spojily.

7

Můžeme se pustit do pečení. Francouzské brambory pečeme v předehřáté troubě v zapékací míse vymazané máslem a utřeným česnekem přibližně 40 až 45 minut při teplotě 140 °C. Na posledních 5 až 10 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 °C pro zvýraznění barvy.

Foto ilustrační, zdroj: Flickr.com

Apetit magazín

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků
  • Lidé a jídlo

Zimní Apetit piknik přilákal tisíce návštěvníků

Na začátku byla myšlenka setkat se s vámi, našimi čtenáři, nejen v létě, ale také v druhé polovině roku. Vychutnat si skvělé jídlo, popovídat si, nakoupit dárky, zkrátka si užít krásný den. Bude osvědčený letní recept fungovat i v zimě?...
AD
Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy
  • Nakupujeme

Vychutnejte si nekonečný kontrast a fascinující barvy

Díky vyspělým technologiím, kterými jsou televize LG doslova našlapané, se otevírá celá škála nových možností na sledování obsahu a také hraní her. Nejzásadnější je zde technologie samotného zobrazení obrazu OLED. ...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč