Francouzské brambory podle Pohlreicha

Ilustrační obrázek
Ilustrační obrázek
Ejhle, tenhle recept byl tak chutný, že obrázek k němu někdo zbaštil.
Zkuste ho uvařit a budeme moc rádi, když se s námi o novou fotku podělíte.
sdílet:

Francouzské brambory podle Pohlreicha

Hodnocení receptu
Průměr: 4.3 ()
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Suroviny

brambory 1 kg
smetana ke šlehání 400 ml
ementál 0.5 kg
nebo kořeněný sýr
vejce 1 ks
muškátový oříšek
pepř
máslo
na vymazání mísy
česnek
utřený
pažitka
povrch posypat

Ale teď už se pusťme do přípravy.

Na úvod jen podotýkám, že vrstvené francouzské brambory se připravují gratinováním (francouzské brambory se nazývají „gratin dauphinois“), což je pro většinu z nás známá, obyčejná, kulinářská technika zapékání jídla s cílem vytvořit na povrchu krustu, kůrku. Proto se pokrm nazývá také jako gratinované brambory.

Na 4 porce francouzských brambor si připravíme: 1 kg brambor, 400 ml smetany ke šlehání, 0,5 kg sýra ementál nebo kořeněného sýra, 1 slepičí vejce, muškát, pepř a dále máslo na vymazání zapékací misky a utřený česnek taktéž pro vymazání formy.

  1. Syrové brambory oloupeme a nožem nakrájíme na plátky o tloušťce mince. Pokud máme v kuchyni k dispozici mandolínu, kráječ neváhejme teď zužitkovat. Nakrájené brambory dáme do vody. „Je důležitý držet ty brambory pod vodou, aby nezčernaly. Protože pak by ten výsledný produkt nevypadal moc hezky,“ podotýká Pohlreich při přípravě francouzských brambor.
  2. Smetanu nalijeme do dostatečně velké mísy. Do nádoby se musí vejít také pak i všechny brambory. Smetanu opepříme a osolíme. „A můžeme ji osolit dost! Protože brambory, jak je známo – občas se používají v receptech, když chcete stáhnout slanost – absorbují hodně soli. Takže ta smetana může být klidně trošku jakoby přesolená,“ prozrazuje kuchařský trik Pohlreich.
  3. Smetanovou směs zamícháme a přidáme trošku muškátového oříšku. Nastrouháme nad mísou na struhadle.
  4. Vmícháme sýr. „Používáme ementál nebo nějaký kořeněný sýr, nějaký lepší, co má zajímavější chuť,“ doporučuje Pohlreich při přípravě francouzských brambor sáhnout po kvalitě.
  5. Nyní je čas slít a osušit brambory, které nasypeme do připravené mísy se smetanovou kaší. „Když slijeme z brambor vodu, tak nejlepší co můžeme udělat, je: rozprostřít si utěrku, brambory na ni hodit a pěkně promnout, aby se úplně vysušily,“ vytahuje z rukávu svůj fígl Pohlreich.
  6. Jakmile máme i brambory v míse, rozklepneme do něj ještě slepičí vejce a dobře promícháme, aby se suroviny spojily.
  7. Můžeme se pustit do pečení. Francouzské brambory pečeme v předehřáté troubě v zapékací míse vymazané máslem a utřeným česnekem přibližně 40 až 45 minut při teplotě 140 °C. Na posledních 5 až 10 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 °C pro zvýraznění barvy.

„Gratin je krásně dozlatova upečený. Voní to úplně božsky,“ pochvaluje si výsledek Pohlreich, když francouzské brambory vytáhne z trouby. Recept ještě není ale v závěru.

„Jak jsou ty brambory s tou smetanou a sýrem, jak je to bohatý a tučný, tak si potřebujeme tu chuť ještě malinko něčím narušit. Nakrájíme prototrošku šnytlíku (pažitky), hezky navrch to bohatě posypeme a je hotovo. Je to zázrak na tři tahy,“ uzavírá v pořadu Šéf na smetaně Pohlreich tip pro servírovaní francouzských brambor.

Apetit magazín

  • Nakupujeme

7 kroků, jak si užít aplikaci Dny Apetit na maximum

Největší novinkou letošního roku je aplikace Dny Apetit, která vás hladce provede nejen Apetit piknikem, ale především také následným online festivalem Dny Apetit. V aplikaci najdete slevy na nákup až 40 % a spoustu dalších výhodných...

5 otázek a odpovědí k anti-covid opatřením na Apetit pikniku

Záleží nám na vašem zdraví i bezpečí. Proto jsme připravili letní trh na čerstvém vzduchu v krásném parku Grébovka, který nabízí dostatek prostoru pro všechny návštěvníky. Abychom si všichni Apetit piknik užili v pohodě a klidu, máme pro...
  • Novinky a zajímavosti

Kde se může skrývat lepek?

Lepku se lze vyhnout vyřazením mouky z jídelníčku. Jenže, co když mouku v kupovaných potravinách neočekáváte? Víte, kde na mouku můžete narazit, aniž byste pátrali ve složení na obalu?  ...
  • Novinky a zajímavosti

EXKLUZIVNĚ: Koho potkáte dopoledne na Apetit stage?

Lahůdky na Apetit pikniku nenajdete jen v prodejních stáncích. Až se nasytíte dobrotami, přijďte k Apetit stage. Od rána až do večera zde najdete skvělé hosty, zajímavé přednášky a nové zážitky. ...
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi, nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit