0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Francouzské brambory podle Pohlreicha

Francouzské brambory podle Pohlreicha

Hodnocení receptu
4.3 / 5. Počet hodnocení: 57

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4080 kcal
Bílkoviny 165 g
Sacharidy 202 g
Tuky 288 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

brambory 1 kg
smetana ke šlehání 400 ml
sýr ementál 0.5 kg
nebo kořeněný sýr
vejce 1 ks
muškátový oříšek
pepř
máslo
na vymazání mísy
česnek
utřený
pažitka
povrch posypat

Ale teď už se pusťme do přípravy.

Na úvod jen podotýkám, že vrstvené francouzské brambory se připravují gratinováním (francouzské brambory se nazývají „gratin dauphinois“), což je pro většinu z nás známá, obyčejná, kulinářská technika zapékání jídla s cílem vytvořit na povrchu krustu, kůrku. Proto se pokrm nazývá také jako gratinované brambory.

Na 4 porce francouzských brambor si připravíme: 1 kg brambor, 400 ml smetany ke šlehání, 0,5 kg sýra ementál nebo kořeněného sýra, 1 slepičí vejce, muškát, pepř a dále máslo na vymazání zapékací misky a utřený česnek taktéž pro vymazání formy.

  1. Syrové brambory oloupeme a nožem nakrájíme na plátky o tloušťce mince. Pokud máme v kuchyni k dispozici mandolínu, kráječ neváhejme teď zužitkovat. Nakrájené brambory dáme do vody. „Je důležitý držet ty brambory pod vodou, aby nezčernaly. Protože pak by ten výsledný produkt nevypadal moc hezky,“ podotýká Pohlreich při přípravě francouzských brambor.
  2. Smetanu nalijeme do dostatečně velké mísy. Do nádoby se musí vejít také pak i všechny brambory. Smetanu opepříme a osolíme. „A můžeme ji osolit dost! Protože brambory, jak je známo – občas se používají v receptech, když chcete stáhnout slanost – absorbují hodně soli. Takže ta smetana může být klidně trošku jakoby přesolená,“ prozrazuje kuchařský trik Pohlreich.
  3. Smetanovou směs zamícháme a přidáme trošku muškátového oříšku. Nastrouháme nad mísou na struhadle.
  4. Vmícháme sýr. „Používáme ementál nebo nějaký kořeněný sýr, nějaký lepší, co má zajímavější chuť,“ doporučuje Pohlreich při přípravě francouzských brambor sáhnout po kvalitě.
  5. Nyní je čas slít a osušit brambory, které nasypeme do připravené mísy se smetanovou kaší. „Když slijeme z brambor vodu, tak nejlepší co můžeme udělat, je: rozprostřít si utěrku, brambory na ni hodit a pěkně promnout, aby se úplně vysušily,“ vytahuje z rukávu svůj fígl Pohlreich.
  6. Jakmile máme i brambory v míse, rozklepneme do něj ještě slepičí vejce a dobře promícháme, aby se suroviny spojily.
  7. Můžeme se pustit do pečení. Francouzské brambory pečeme v předehřáté troubě v zapékací míse vymazané máslem a utřeným česnekem přibližně 40 až 45 minut při teplotě 140 °C. Na posledních 5 až 10 minut můžeme zvýšit teplotu na 200 °C pro zvýraznění barvy.

„Gratin je krásně dozlatova upečený. Voní to úplně božsky,“ pochvaluje si výsledek Pohlreich, když francouzské brambory vytáhne z trouby. Recept ještě není ale v závěru.

„Jak jsou ty brambory s tou smetanou a sýrem, jak je to bohatý a tučný, tak si potřebujeme tu chuť ještě malinko něčím narušit. Nakrájíme prototrošku šnytlíku (pažitky), hezky navrch to bohatě posypeme a je hotovo. Je to zázrak na tři tahy,“ uzavírá v pořadu Šéf na smetaně Pohlreich tip pro servírovaní francouzských brambor.

Apetit magazín

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...
Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...

Obchod Apetit