Suroviny
Postup
V první míse smícháme prosátou hladkou mouku, prášek do pečiva, špetku soli a vanilková semínka. Promícháme.
Odměříme si mléko a nalijeme ho do společné nádoby s olejem.
Ve další míse vyšleháme bílky do pevné pěny. Poté pomalu přidáváme po jednom žloutky a nepřestáváme šlehat do světlé pěny. Pomalu začneme přisypávat cukr. Až je směs homogenní, začneme na střídačku přidávat sypkou (mouka atd.) a tekutou směs (mléko a olej). Teď už nešleháme, ale pomalu mícháme například stěrkou.
Připravenou směs nalijeme do dvou připravených forem a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů na cca 50 minut. Korpus necháme po upečení vychladnout na mřížce, poté ho zabalíme do potravinové folie a dáme přes noc do lednice. Krásně se uleží a lépe se pak krájí.
Druhý den si připravíme krém. Dáme do mísy tvaroh a společně s dvěma lžícemi prosátého moučkového cukru ho jemně prošleháme. Začneme přidávat vyšlehanou šlehačku a jako poslední po lžicích mascarpone. Je důležité nechat každou lžíci mascarpone pořádně se spojit s již vzniklou směsí, aby se nám mascarpone nesrazilo. Podle chuti dosladíme (není však třeba mít krém příliš sladký, to dostatečně obstará směs ze švestek). Do krému přimícháme nasekané pistácie. Krém dáme do ledničky.
Do pánve dáme vypeckované švestky, zasypeme je cukrem, přidáme vodu a povaříme. Necháme je jemně zkaramelizovat. Nakonec přidáme trochu skořice a citronové kůry.
Oba korpusy podélně rozkrojíme a naplníme krémem, na který dáme již chladnou směs ze švestek. Dort dáme ztuhnout na dvě hodiny do lednice.
Připravíme si ganache - rozehřejeme v rendlíku smetanu, odstavíme a rozmícháme v ní hořkou čokoládu. Směsí pokryjeme dort, který poté podle chuti dozdobíme. Vše bude na krému z čokolády krásně držet. Pokud chceme, můžeme ze zbylé ganache ještě na dort udělat “stékance”:)