Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Z průzkumu vyplývá, že Češi nemají zájem o ‚zdravá‘ jídla. Důvod mají jasný

Gulášová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Čerstvá data z velkého srovnávacího průzkumu FOOD, který iniciovala Evropská unie, mluví jasně. V restauracích si Češi dávají českou klasiku. Proč nesáhnou po něčem lépe stravitelném? Jak jsme na tom oproti ostatním zemím?

Knedlo vepřo zelo, svíčková, guláš. U Čechů jasná trojka favoritů. Ze srovnávacího průzkumu vyplývá, že tučná jídla si v restauraci dáváme častěji než v dalších 11 evropských zemích, které se průzkumu podrobily. Například saláty nebo ryby končí na talířích pouze necelé čtvrtině Čechů.

  • V ostatních 11 evropských zemích je průměr vyšší. Nejvíce ryb a zeleniny vyžadují Řekové, Belgičané a Italové, lehká, nutričně vyvážená a dobře stravitelná jídla si v těchto státech objednává v průměru 56 % lidí.
  • Hlavním důvodem českého nezájmu o lehčí jídla je, že jsou v nabídkách restaurací dražší než české klasiky. V dalších 11 evropských zemích jsou všechny typy jídel zhruba cenově srovnatelné.

Lehčí jídla si vaříme doma

Na nejhorší místo v žebříčku lehkého stravování Česko spadlo v průběhu koronakrize. Nyní volí lehčí a nutričně vyvážené porkmy podle vlastních slov o 15 procent více Čechů v porovnání s před-covidovou dobou. V rámci celé Evropy deklaruje zlepšení 22 procent respondentů.

Na to, že Česko roste ve ‚zdravém‘ stravování pomaleji než zbytek Evropy, má vliv více faktorů. V restauracích se během lockdownu omezila nabídka a ty se soustředily na vaření klasických hotových jídel, která lze uvařit předem. 

„Lidé si navykli v covidové době připravovat zdravější jídla doma a nosit si je s sebou do práce v krabičkách. Tento trend přetrval až do současnosti, a ještě je v poslední době podpořen zvyšováním cen jídel v restauracích, obzvláště těch, která spadají do kategorie zdravějších,“ říká členka vedení společnosti Edenred zodpovědná za korporátní vztahy Aneta Martišková.

S tím souhlasí i expertka na zdravou stravu Iva Málková ze společnosti STOB – Stop obezitě: „Ti, co stravu více řeší a chtějí jíst zdravěji, si spíše uvaří doma a do restaurace tolik nechodí. Pokud by nabídka restaurací byla v tomto ohledu pestřejší a byla k dispozici i nutričně vyváženější jídla, chutně uvařená a za rozumnou cenu, věřím, že by to strávníci ocenili, a o tato jídla by byl zájem.“

Změna musí příjít z obou stran

Dále Iva Málková dodává, že bude do budoucna potřeba situaci s výběrem jídel změnit, a to hlavně z důvodu rostoucího množství obézních lidí. Na osvětě je potřeba zapracovat na obou stranách.

„Ideální by bylo zlepšit nabídku restaurací a zároveň je velmi důležité edukovat strávníky, aby si lehčí jídla vybírali a vyžadovali je. Pokud o tato jídla nebude ze strany strávníků zájem, je logické, že je restaurace v nabídce mít nebudou, nebo jejich cena bude s ohledem na malou poptávku vysoká,“ uzavírá téma Iva Málková.

Firma Edenred, která se specializuje na stravenky a jiné zaměstnanecké benefity, průzkum prováděla v zemích, kde působí. Jedná se o Rakousko, Českou republiku, Itálii, Belgii, Francii, Portugalsko, Slovensko, Španělsko, Bulharsko, Maďarsko a Řecko. Projekt byl iniciovaný EU, firma Edenred v něm nyní pokračuje. 

Zdroje informací: Iva Málková, Aneta Martišková, Edenred

Související články

Autor: Karolína Waberová

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...