Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Mumu, ságo, dia nebo saksak: Co nabízí kuchyně Papuy Nové Guiney?

Domorodci Papua Nová Guinea
ZDROJ: BeaAmaya / Pixabay
sdílet:

Země plná džunglí, domorodých kmenů a neobjevených přírodních divů. To je Papua Nová Guinea, stát v Oceánii, který sousedí s Indonésií a Austrálií. Pokud se chystáte navštívit tuto krásnou exotickou destinaci, nejezte jen v hotelových restauracích a vyrazte do ulic ochutnat místní speciality.

Lokální suroviny převažují nad dovozem

Přes osmdesát procent obyvatel pracuje v lokálním zemědělství, kde získávají většinu potravin. Jejich strava je většinou vegetariánská. Maso se obvykle připravuje jen pro zvláštní příležitosti jakou jsou různé svátky a tradiční festivaly. V přímořských částech pak více jedí ryby a mořské plody.

K typickým surovinám patří:

  • Ságo, přirozeně bezlepkový škrob ze ságové palmy, který je bohatý na sacharidy. Dá se pořídit ve formě mouky nebo perel a používá se k výrobě chlebových placek nebo různých pudinků. Chutí se podobá mouce z manioku, která je v zemi také oblíbená.
  • Taro, hlíza stejnojmenné tropické rostliny, která se musí před konzumací uvařit. Vyniká sladkou ořechovou chutí, podobnou batátům. Listy rostliny taro mají tvar sloního ucha, konzumují se uvařené a jejich chuť připomíná špenát.
  • Jackfruit pochází ze stálezeleného stromu s názvem chlebovník různolistý. Jde o plod se světle zelenou bradavičnatou slupkou. Jeho dužina je plná škrobu a dá se, podobně jako brambory, plnit, rozmačkat nebo opéct. Často se přidává do asijských kari nebo se krájí na plátky a suší na slunci.
  • Společně s kokosovými ořechy se na Papui Nové Guineji jedí ořechy karuka, které jsou ještě výživnější. Papuánští vesničané je mají tak v oblibě, že v průběhu jejich sklizně stěhují své domácnosti blíže k palmám, které tyto ořechy produkují.
  • Sladké brambory se nejčastěji podávají upečené v peci mumu a říká se jim kaukau.
  • Kořenová zelenina a tropické ovoce (banány, guavy, ananasy, papáje, vodní melouny, mango) doprovází téměř každé jídlo.

5 tradičních jídel

Kuřecí hrnec

Jde o pomalu dušené kuřecí maso s kokosovou smetanou, zeleninou a sladkými bramborami, ochucené kari kořením a solí.

  • Maso, brambory a zelenina se podávají odděleně od vzniklé omáčky, která se může jíst jako polévka.

Národní jídlo Mumu

Toto tradiční jídlo obsahuje pečené vepřové maso, ke kterému se podávají batáty, zelenina a rýže.

  • Svůj název pokrm získal podle speciální zemské pece mumu, která se používá k pečení masa. Jde o jámu v zemi, kam se poskládají žhavé uhlíky, překryté banánovými banánovými listy.
  • Jako mumu se označuje i metoda vaření jídla v jednom velkém hrnci. 

Kokoda fish

Čerstvě ulovená místní ryba, vařená šest až osm hodin v kokosovo-limetkové omáčce, se tradiční jí i na Fidži.

  • Připomíná latinskoamerický ceviche, kde se syrový ryba marinuje v limetkové šťávě.

Saksak 

Nedílnou součástí místní stravy je tento knedlík ze sága, rozmačkaných banánů a kokosového mléka, který se balí do banánového listu a následně dusí.

  • Hotový knedlík s rosolovitou strukturou Paupánci podávají zalitý kokosovým mlékem.

Dia 

Dezert vyrobený ze sága a banánů uvařených v husté kokosové smetaně se velmi podobá předchozímu saksaku.

  • Rozdílem je pouze využití kokosové smetany místo kokosového mléka.
  • Někde se dia doslazuje cukrem, ale většinou stačí přirozeně sladké vyzrálé banány.

Kávu exportují, ale pijí kavu

Paupánská kávová zrnka jsou velmi kvalitní, mají unikátní chuť a sladkou vůni. Není tedy divu, že představují, hned po palmovém oleji, druhý nejdůležitější vývozní artikl.

Ale jaké tradiční nápoje vítězí u místních?

  • Oblíbeným nealkohlickým nápojem je tu kava. Vyrábí se z výtažků rostliny zvané pepřovník opojný.
  • Název „kava“ pochází z polynéského slova „awa“, což znamená hořký.
  • Pije se zejména při obřadech na uklidnění.

Zdroje informací: Wikipedia, Tasteatlas, The World Travel Guide, PokPokSom

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín