Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Ochutnejte křupavou japonskou pochoutku a připravte si sushi v tempuře

Smažené sushi
ZDROJ: Farhad Ibrahimzade/Unsplash
sdílet:

Máte rádi sushi? A co takhle dopřát si oblíbenou rolku s křupavou krustou? V sushi restauracích po celém světě můžete ochutnat nespočet druhů sushi, z nichž každý je svou chutí jedinečný. Oblíbenou pochoutkou po celém světě je sushi v tempuře. S námi si ho můžete připravit doma!

Jak připravit dokonalé maki sushi?

Základem pro dobré sushi jsou čerstvé ingredience. Nejznámější, nejoblíbenější a také nejčastěji připravované je pravděpodobně maki sushi, tedy rýžová rolka obalená řasou nori plněná syrovou rybou nebo zeleninou.  S Apetitem si maki snadno připravíte doma. Co budete na sushi rolky potřebovat?

  • Čerstvou rybu. Pro maki sushi se skvěle hodí losos, tuňák, krevety, ale používají se také krabí tyčinky. Za ochutnání stojí též vegetariánská varianta sushi s avokádem, okurkou, nebo žlutou ředkví.
  • Japonskou kulatozrnnou rýži. V obchodech ji často poznáte pod názvem sushi rýže, která je na přípravu ideální.
  • Dochucovadla rýže. Základem správně připraveného sushi je dobře uvařená rýže vyváženě ochucená směsí rýžového octa, cukru a soli v poměru 3:2:1.
  • Řasu nori. Sušený plát mořské řasy Nori můžete zakoupit v mnoha provedeních.

Ke snadnějšímu srolování maki sushi budete potřebovat ještě bambusovou podložku, která vám pomůže rolku zabalit pevně. K podávání pak nezapomeňte připravit sójovou omáčku (nejlépe Kikkoman), křen wasabi a nakládaný zázvor. 

Sushi v tempuře

Už je jeden malý krůček vás dělí od křupavého zážitku. Také už jste na jídelním lístku v asijské sushi restauraci spatřili slovo „tempura“, ale obávali jste si objednat? 

  • Označení „tempura“ nebo „v tempuře“ znamená jemné smažené křupavé těstíčko, ve kterém je pokrm obalený.
  • Tempuru můžete připravit z vejce, vody a hladké mouky nebo koupit již hotovou sušenou směs tempury, kterou jen rozmícháte ve vodě a můžete obalovat.
  • Připravené sushi rolky namáčejte v připraveném těstíčku, vkládejte do rozpáleného oleje a smažte dozlatova.
  • Ještě před obalením v tempuře můžete rolky jemně obalit v hladké mouce, aby těstíčko na sushi lépe drželo.

Zajímavosti o sushi

První zmínky o sushi se datují do roku 718, ovšem šlo o nare-sushi. Do dnešní podoby sushi mělo dost daleko, byť šlo také o rybu v rýži. Ryba se však nechala ve vařené rýži fermentovat, aby bylo možné uchovat ji na delší dobu, rýže se pak už nejedla.  

  • Do vařené rýže se ukládaly prosolené ryby, které časem začaly kvasit. Ryby tak vydržely déle a konzumovaly se fermentované

Dnešní podobu sushi přinesl až rozkvět asijského kulinářství v 15. století. Japonci tehdy zkrátili dobu fermentace a rýže se tak mohla konzumovat společně s částečně kvašenou rybou, což bylo nejen úsporné ale i chutné.

  • Výrazné zkrácení doby přípravy sushi přinesl až rozmach výroby rýžového octa po roce 1600. Ocet je konzervant a rybu tak již nebylo nutné dlouze fermentovat, pouze naložit.

Zdroje informací: ApetitOnline, SushiTakeAway, KamDnesNaObed 

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Šárka Měřičková

Apetit magazín