Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Upečte si japonské lívanečky nadýchané jako peřinky. Omráčí vás svou chutí

Nadýchané japonské lívanečky
ZDROJ: Bhuwan Bansal/ Unsplash
sdílet:

Nadýchané japonské lívanečky připomínají suflé lehké jako obláček a doslova se rozplynou na jazyku. Říká se jim fuwa fuwa a v Japonsku platí za oblíbený dezert. Jak je připravit a čím chutnají nejlépe?

Japonské lívanečky se připravují podobnou technikou jako suflé. Bílky se vyšlehají s cukrem do lesklé husté hmoty a pak se smíchají s těstem ze žloutků. V Japonsku jsou tyto vysoké nadýchané obláčky nesmírně oblíbené a dokážou zalít sluncem i jinak úplně obyčejný den. 

Připravte jemné a lahodné těsto plné vajec

Japonské lívance jsou především o vejcích. Žloutky a bílky je potřeba oddělit a bílky vyšlehat s cukrem v tuhý sníh.

  • Bílky šlehejte, dokud se nevytvoří tuhé špičky, a pak je jen velmi opatrně vmíchejte do zbytku těsta. Stabilizovat je můžete trochou vinného kamene. Spíše než lívancové pak hmota připomíná těsto na suflé – mimořádně nadýchané, protože vzduchové bubliny drží jeho tvar.
  • Při šlehání potřebujete dosáhnout tuhých vrcholků se špičkou, která se přes ně přehýbá. Když zvednete metlu, sníh zůstane stát rovně vzhůru, ale samotná špička bílků se přehne dolů.  
  • Pokud bílky přešleháte, rozpadnou se na kousky. Pokud naopak budete šlehat málo, bílky nebudou mít dostatek vzduchových bublinek a lívance nebudou nadýchané.
  • Těsto pak při smažení vrstvěte do výšky. Klíčem k vytvoření nadýchaných lívanečků je přidávat postupně další a další hromádku těsta na pánev poté, co se začnou zespoda smažit.
  • Při krájení na talíři pak dokonce můžete doslova zaslechnout zvuk unikajících vzduchových bublinek, v tu chvíli jste určitě udělali všechno správně.

Zvolte správnou pánev

Neméně důležitá je správná pánev, kterou je nutné pomalu rozehřát na nejnižší stupeň po delší dobu. Vyberte si ideálně nějakou nepřilnavou s vysokými stěnami a pokličkou.

  • Pokud pánev není dostatečně vysoká, lívance se při pečení zvednou a dotknou se pokličky. 
  • Rovnoměrný ohřev je zásadní pro to, aby se lívance propekly všechny najednou a stejnoměrně. Pánev tedy nechte předehřát na nejnižší teplotu, abyste předešli tomu, že některá část pánve bude mít nižší teplotu a jiná bude příliš horká. 
  • Jedině tímto způsobem budete mít plnou kontrolu nad dobou přípravy i perfektním výsledkem.

Nepospíchejte

Na rozdíl od běžných lívanců budete muset nadýchané japonské lívance péct mnohem déle, ale vyplatí se to

  • Pokud zvolíte vyšší teplotu, lívance sice budou vypadat jako hotové, ale uvnitř budou ještě příliš syrové. 
  • Na místě je pomalé smažení na mírném ohni a za přítomnosti páry. Aby se teplo a také vlhkost uvnitř pánve udržely, přikryjte ji pokličkou.
  • Chybí-li vlhkost úplně, přidejte pár kapek vody, abyste páru vytvořili. Lívance se tak budou spíše vařit, ale docílíte tak požadované konzistence mnohem lépe.

S čím japonské lívance podávat?

Vysoké nadýchané lívance si můžete samozřejmě vychutnat stejně jako ty běžné, tedy s čerstvou šlehačkou, ovocem, javorovým sirupem, džemem nebo medem a ořechy

  • V japonsku je však mají rádi třeba se šlehačkou ochucenou čajem matcha.
  • Budete na ní potřebovat 1/2 šálku smetany ke šlehání, 1,5 lžíce moučkového cukru a 1,5 lžičky matcha prášku. 
  • Pak už jen stačí všechny tři ingredience společně vyšlehat a vychutnat si tak lívance ze země vycházejícího slunce se vším všudy.

Zdroje: ChocolatesAndChai, TwoPlaidAprons, JustOneCookbook,  IAmAFoodblog

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Veronika Hendrychová

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...