Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Na vlastní domácí sýr potřebujete jen tři základní suroviny. Všechny možná máte doma po ruce

Čerstvý sýr
ZDROJ: Zoe Schaeffer/Unsplash
sdílet:

Hledáte inspiraci na svačinu, snídani nebo rychlou večeři? Patříte mezi milovníky sýra a chtěli byste si připravit svůj vlastní, který chutná jak na pečivu, tak v pomazánce? Vyzkoušejte naše tipy a připravte si domácí čerstvý sýr pro rodinu i na párty s přáteli.

Základem domácího sýra je čerstvé mléko, které se působením syřidla nebo kyseliny vysráží. Po oddělení syrovátky od sýřeniny se pak hmota dál zpracovává a vznikají různé typy sýra. 

Syřidlo je enzym, který způsobuje srážení mléčné bílkoviny, čímž oddělí sýřenina (sražené mléčná bílkovina) od syrovátky. Sýřenina pak tvoří základ pro domácí sýr

  • Mezi často používaná syřidla patří Laktochym (živočišné syřidlo) a Fromase (mikrobiální syřidlo).  8 kapek syřidla na 1 l mléka.
  • Pokud se chcete syřidlu vyhnout, můžete zkusit náš recept na sýr bez syřidla, kde roli živé kultury zastupuje kysané podmáslí. Použít můžete také kefír.
  • K výrobě sýra budete kromě plnotučného mléka a syřidla potřebovat také sůl, kuchyňský teploměr, hrnec na odkapávání a plátýnko.
  • Klasický čerstvý sýr se vyrábí nejprve zahříváním mléka, postupným zráním mléčné kultury, oddělením syrovátky syřidlem a odkapáváním. Recept a přesný postup, jak vyrobit domácí sýr, vás dovedou ke zdárnému výsledku.

Nejjednodušší čerstvý sýr bez syřidla

Domácí čerstvý sýr zvládne připravit i začátečník, a ani nemusí shánět enzymy. Až na dobu odkapávání, která vyžaduje trochu trpělivosti, je příprava otázkou minut. 

  • Na nejjednodušší domácí sýr budete potřebovat 1 l mléka, 500 ml podmáslí a 1 ČL soli.
  • Ke sražení mléka zde dojde působením kyselého podmáslí.
  • Hotový čerstvý sýr vydrží v lednici přibližně 2 dny.

Ke srážení mléka můžete vždy použít citronovou šťávu nebo ocet.

Odkapanou syrovátku nevylévejte, jedná se o velmi cennou tekutinu bohatou na bílkoviny, vitaminy skupiny B a minerály. Můžete jí rovnou vypít pro osvěžení těla, natřít na obličej místo pleťové masky, nebo použít k zadělávání těst místo mléka či vody.

Bylinky a koření, může nastat tvoření

Domácí čerstvý sýr se skvěle roztírá a je delikátní jen tak na pečivu. Pokud pečete domácí kváskový chléb, pak se jeho kombinací se sýrem postaráte o rodinné blaho.

  • Hotový sýr můžete obalit v sušených bylinkách (rozmarýn, tymián, provensálské bylinky) nebo v koření (chilli, pepř, kari) a zkrátka experimentovat dle vlastní chuti.
  • Smíchat ho můžete s kmínem, česnekem nebo paprikou. Sluší mu také pažitka či medvědí česnek.
  • S čerstvým sýrem máte dokonalý základ pro pomazánky

Zdroje informací: Domácí mlékař, časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v klasických českých zákuscích?

Pokud jste milovníci české klasiky a zároveň sladkého, jistě znáte větrník, špičku nebo třeba věneček se žloutkovým krémem. Možná vás napadlo, že vaše oblíbená cukrárna z dětství již neexistuje a že váš milovaný zákusek již nikdo...