Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Panýr se špenátem

Panýr se špenátem neboli saag paneer je variace na indický pokrm palak paneer sestávající z listové zeleniny (hořčičné listy, špenát...) a sýra panýr, na který můžete zajít do indických restaurací – v menu ho má třeba pražský Bombay Express.

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ rozležení
PT10M
Vaření 0:10
Zelenina Indická

Ingredience

    • 250 g sýra panýr, nakrájeného na 2cm kostky (viz Něco navíc)
    • 450 g čerstvého špenátu, pořádně omytého a podle potřeby trochu pokrájeného (lze použít i mražený)
    • 5 lžic řepkového či jiného oleje vhodného na smažení
    • 1 lžička celého římského kmínu
    • 1/2–1 lžička chilli koření
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • 4 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 2 lžíce bílého jogurtu
    • cca 3 lžíce smetany na vaření nebo ke šlehání (nemusí být)
    • šťáva z 1/2 citronu
    • sůl
    • uvařená dlouhozrnná rýže (např. basmati) nebo chléb naan k podávání

    NA OCHUCENÍ SÝRA

    • 1/2 lžičky mleté kurkumy
    • 1/2 lžičky chilli koření
    • 1/2 lžičky jemné mořské soli

Příprava jídla

1 Kostičky sýra promíchejte s přísadami na ochucení. Můžete je hned opéct, ale ještě lepší bude sýr po rozležení (dokonce i přes noc).

2 Špenát přibližně 3–5 minut duste na pár lžících vody pod pokličkou na středním ohni, aby zavadl. Pak odstavte.

3 Sýr opékejte na zhruba 3 lžících oleje ve velké hluboké pánvi na středním až silném ohni, aby pěkně zezlátl, pak kostičky vyjměte a odložte.

4 Potom v uvolněné pánvi rozehřejte zbývající olej na středním až silném ohni, vsypte římský kmín a asi půl minuty míchejte, pak přidejte chilli koření a kurkumu. Vmíchejte nakrájený česnek a opékejte do světle zlaté barvy (pozor – zčerná-li, zhořkne). Vložte podušený špenát a po lžících vmíchávejte jogurt. Vsypte sýr a prohřejte. Můžete ještě zjemnit smetanou. Ochuťte citronovou šťávou a solí a ihned podávejte s rýží nebo chlebem naan.

NĚCO NAVÍC
Indický sýr panýr (paneer) můžete zakoupit například v obchodě Shalamar foods v pražské tržnici Sapa (www.shalamar.eu). Český sýr panýr od Moravialacto se vyrábí jen během grilovací sezony, od dubna by měl být k dostání například v prodejnách Albert, Billa a Globus. Můžete si také vyrobit domácí (viz recept níže).

DOMÁCÍ PANÝR
Do 125 ml horké vody vmíchejte 4 lžíce citronové šťávy a dejte stranou. V hrnci se silným dnem za občasného míchání přiveďte k varu 2 litry plnotučného čerstvého mléka (ideálně nehomogenizovaného), dávejte pozor, abyste ho nepřipálili. Jakmile se při okrajích začnou tvořit bublinky (mléko začíná vřít), za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem citronovou šťávu s vodou. Ztlumte a zvolna míchejte – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (vločky čerstvého sýra). Celkem vařte zhruba 3–5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2cm) vločkách. Stáhněte z plotny a vlijte do cedníku vyloženého plátýnkem či fáčem. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste odstranili zbytky citronové šťávy. Pak uzavřete cípy látky a vymačkejte co nejvíce tekutiny. Nyní se rozhodněte, na co budete chtít sýr použít. Měkký panýr lze jíst podobně jako jiné čerstvé sýry. Na klasický pevný položte v plátýnku uzavřený panýr nejlépe na děrovanou podložku a zatižte (třeba talířkem a na něm položeným hmoždířem). Asi po hodině můžete sýr vybalit z plátna, krájet na kostky či plátky a použít například do kari. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečené naříznuté brambory, bylinkové máslo a tvarohovo-cottagový dip

Placičky s cottagem, hráškem a šunkou

Čočkový salát s mrkvičkami a brynzou

Quiche s bylinkami a kozím sýrem

Těstoviny s brynzovou omáčkou a kuřetem s parmskou šunkou

Recept jako suvenýr

REKLAMA

Přidat komentář