Panýr se špenátem

Panýr se špenátem

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (1)
Do 30 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1462 kcal
Bílkoviny 60 g
Cukr 33 g
Tuky 115 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Panýr se špenátem neboli saag paneer je variace na indický pokrm palak paneer sestávající z listové zeleniny (hořčičné listy, špenát...) a sýra panýr, na který můžete zajít do indických restaurací – v menu ho má třeba pražský Bombay Express.

Suroviny

panýr 250 g
nakrájený na cca 2cm kostky (viz něco navíc)
špenát 450 g
čerstvý, omytý, pokrájený podle potřeby, lze použit i mražený
řepkový olej 5 PL
či jiný olej vhodný na smažení
římský kmín 1 ČL
celý
chilli sušené PL
kurkuma (mletá) 1 ČL
nebo méně podle chuti
česnek 4 stroužky
velké, nakrájené nadrobno
jogurt bílý 2 PL
smetana na vaření 3 PL
lze použít i smetanu ke šlehání (nemusí být)
citronová štáva
z 1/2 citronu
sůl
rýže dlouhozrnná
uvařená (např. basmati), k podávání nebo chléb naan (lze připravit i domácí)
Na ochucení sýra
kurkuma (mletá) 0.5 ČL
chilli sušené 0.5 ČL
sůl mořská 0.5 ČL
jemná

1 Kostičky sýra promíchejte s přísadami na ochucení. Můžete je hned opéct, ale ještě lepší bude sýr po rozležení (dokonce i přes noc).

2 Špenát přibližně 3–5 minut duste na pár lžících vody pod pokličkou na středním ohni, aby zavadl. Pak odstavte.

3 Sýr opékejte na zhruba 3 lžících oleje ve velké hluboké pánvi na středním až silném ohni, aby pěkně zezlátl, pak kostičky vyjměte a odložte.

4 Potom v uvolněné pánvi rozehřejte zbývající olej na středním až silném ohni, vsypte římský kmín a asi půl minuty míchejte, pak přidejte chilli koření a kurkumu. Vmíchejte nakrájený česnek a opékejte do světle zlaté barvy (pozor – zčerná-li, zhořkne). Vložte podušený špenát a po lžících vmíchávejte jogurt. Vsypte sýr a prohřejte. Můžete ještě zjemnit smetanou. Ochuťte citronovou šťávou a solí a ihned podávejte s rýží nebo chlebem naan.

NĚCO NAVÍC
Indický sýr panýr (paneer) můžete zakoupit například v obchodě Shalamar foods v pražské tržnici Sapa (www.shalamar.eu). Český sýr panýr od Moravialacto se vyrábí jen během grilovací sezony, od dubna by měl být k dostání například v prodejnách Albert, Billa a Globus. Můžete si také vyrobit domácí (viz recept níže).

DOMÁCÍ PANÝR
Do 125 ml horké vody vmíchejte 4 lžíce citronové šťávy a dejte stranou. V hrnci se silným dnem za občasného míchání přiveďte k varu 2 litry plnotučného čerstvého mléka (ideálně nehomogenizovaného), dávejte pozor, abyste ho nepřipálili. Jakmile se při okrajích začnou tvořit bublinky (mléko začíná vřít), za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem citronovou šťávu s vodou. Ztlumte a zvolna míchejte – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (vločky čerstvého sýra). Celkem vařte zhruba 3–5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2cm) vločkách. Stáhněte z plotny a vlijte do cedníku vyloženého plátýnkem či fáčem. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste odstranili zbytky citronové šťávy. Pak uzavřete cípy látky a vymačkejte co nejvíce tekutiny. Nyní se rozhodněte, na co budete chtít sýr použít. Měkký panýr lze jíst podobně jako jiné čerstvé sýry. Na klasický pevný položte v plátýnku uzavřený panýr nejlépe na děrovanou podložku a zatižte (třeba talířkem a na něm položeným hmoždířem). Asi po hodině můžete sýr vybalit z plátna, krájet na kostky či plátky a použít například do kari. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2019/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Jak na to

Nejlepší italské semifreddo krok za krokem

Pravé italské semifreddo je nadýchané, na jazyku taje a rozplývá se. Osvěžující semifreddo je pro léto je pro jako stvořené. Připravili jsme pro vás tipy, jak si mražený italský dezert připravit doma. ...
  • Tipy a triky

Zeptejte se redakce: Biskupský chlebíček

Milujete biskupský chlebíček? Tato jednoduchá pochoutka může posloužit jako chutný dezert i jako sladká svačinka. Poradíme vám, z jakého těsta je nejlepší ho připravit.    ...

Jak na nejlepší ovocný salát?

Zahrádky, trhy i obchody nabízejí moře lahodných ovocných plodů, které přímo žadoní o zpracování. Možností je spoustu. Můžete se pustit třeba do výroby džemu, kompotu nebo sirupu. Ale nejvíc zdravých látek se ukrývá v čerstvém ovoci, proto...
  • Tipy a triky

5 evergreenů rychlého občerstvení z českých koupališť

K českému koupališti neodmyslitelně patří oblíbené  gastrorychlovky: párek v rohlíku, smažák v housce, langoš, hranolky nebo kuřecí nugetky. V principu nejde o nic špatného, provedení ale může někdy kulhat. Připravte si...
  • Jak na to

3 tipy na rychlé jednohubky na špejli

Obyčejné jednohubky z pečiva a pomazánky známe všichni. Modernější alternativou jsou kanapky ze zeleniny a hummusu či lehké tvarohové pěny. Znáte ale jednohubky na špejli?   ...

Obchod Apetit