Kuchařky Apetit DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Panýr se špenátem

Panýr se špenátem neboli saag paneer je variace na indický pokrm palak paneer sestávající z listové zeleniny (hořčičné listy, špenát...) a sýra panýr, na který můžete zajít do indických restaurací – v menu ho má třeba pražský Bombay Express.

Vydání: 2019/5
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4–6 osob
Doba přípravy: Do 20 minut
+ rozležení
PT10M
Vaření 0:10
Zelenina Indická

Ingredience

    • 250 g sýra panýr, nakrájeného na 2cm kostky (viz Něco navíc)
    • 450 g čerstvého špenátu, pořádně omytého a podle potřeby trochu pokrájeného (lze použít i mražený)
    • 5 lžic řepkového či jiného oleje vhodného na smažení
    • 1 lžička celého římského kmínu
    • 1/2–1 lžička chilli koření
    • 1 lžička mleté kurkumy
    • 4 velké stroužky česneku, nakrájené nadrobno
    • 2 lžíce bílého jogurtu
    • cca 3 lžíce smetany na vaření nebo ke šlehání (nemusí být)
    • šťáva z 1/2 citronu
    • sůl
    • uvařená dlouhozrnná rýže (např. basmati) nebo chléb naan k podávání

    NA OCHUCENÍ SÝRA

    • 1/2 lžičky mleté kurkumy
    • 1/2 lžičky chilli koření
    • 1/2 lžičky jemné mořské soli

Příprava jídla

1 Kostičky sýra promíchejte s přísadami na ochucení. Můžete je hned opéct, ale ještě lepší bude sýr po rozležení (dokonce i přes noc).

2 Špenát přibližně 3–5 minut duste na pár lžících vody pod pokličkou na středním ohni, aby zavadl. Pak odstavte.

3 Sýr opékejte na zhruba 3 lžících oleje ve velké hluboké pánvi na středním až silném ohni, aby pěkně zezlátl, pak kostičky vyjměte a odložte.

4 Potom v uvolněné pánvi rozehřejte zbývající olej na středním až silném ohni, vsypte římský kmín a asi půl minuty míchejte, pak přidejte chilli koření a kurkumu. Vmíchejte nakrájený česnek a opékejte do světle zlaté barvy (pozor – zčerná-li, zhořkne). Vložte podušený špenát a po lžících vmíchávejte jogurt. Vsypte sýr a prohřejte. Můžete ještě zjemnit smetanou. Ochuťte citronovou šťávou a solí a ihned podávejte s rýží nebo chlebem naan.

NĚCO NAVÍC
Indický sýr panýr (paneer) můžete zakoupit například v obchodě Shalamar foods v pražské tržnici Sapa (www.shalamar.eu). Český sýr panýr od Moravialacto se vyrábí jen během grilovací sezony, od dubna by měl být k dostání například v prodejnách Albert, Billa a Globus. Můžete si také vyrobit domácí (viz recept níže).

DOMÁCÍ PANÝR
Do 125 ml horké vody vmíchejte 4 lžíce citronové šťávy a dejte stranou. V hrnci se silným dnem za občasného míchání přiveďte k varu 2 litry plnotučného čerstvého mléka (ideálně nehomogenizovaného), dávejte pozor, abyste ho nepřipálili. Jakmile se při okrajích začnou tvořit bublinky (mléko začíná vřít), za stálého míchání vlijte tenkým pramínkem citronovou šťávu s vodou. Ztlumte a zvolna míchejte – měla by se začít oddělovat syrovátka (připomíná vodu) od sýřeniny (vločky čerstvého sýra). Celkem vařte zhruba 3–5 minut, až bude syrovátka průhledná a sýr ve velkých (1–2cm) vločkách. Stáhněte z plotny a vlijte do cedníku vyloženého plátýnkem či fáčem. Propláchněte pod tekoucí studenou vodou, abyste odstranili zbytky citronové šťávy. Pak uzavřete cípy látky a vymačkejte co nejvíce tekutiny. Nyní se rozhodněte, na co budete chtít sýr použít. Měkký panýr lze jíst podobně jako jiné čerstvé sýry. Na klasický pevný položte v plátýnku uzavřený panýr nejlépe na děrovanou podložku a zatižte (třeba talířkem a na něm položeným hmoždířem). Asi po hodině můžete sýr vybalit z plátna, krájet na kostky či plátky a použít například do kari. V chladu vydrží 2 dny, v mrazáku 3 měsíce.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pečené naříznuté brambory, bylinkové máslo a tvarohovo-cottagový dip

Placičky s cottagem, hráškem a šunkou

Čočkový salát s mrkvičkami a brynzou

Quiche s bylinkami a kozím sýrem

Těstoviny s brynzovou omáčkou a kuřetem s parmskou šunkou

Recept jako suvenýr

REKLAMA

Přidat komentář