Dýňový hummus

Dýňový hummus
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Dýňový hummus

4.1 / 5. Počet hodnocení: 39
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 835 kcal
Bílkoviny 19 g
Sacharidy 21 g
Tuky 73 g
Vláknina 1 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tenhle hummus se obejde bez cizrny, ale díky sezamové pastě chutná nasládle a výrazně oříškově – nebojte se jej tedy klidně přiostřit.

Suroviny

dýně 1 ks
máslová – cca 800 g, oloupaná, zbavená semen
olivový olej 2 PL
tahini 5 PL
česnek 1 stroužek
drcený
kajenský pepř 0.5 ČL
nebo podle chuti + k podávání
sůl 0.5 ČL
nebo podle chuti
citronová štáva 4 PL
2–4 lžičky podle sladkosti dýně
K podávání
petrželka
čerstvá, nasekaná, lze použít i koriandr
sezamová semínka
černá i bílá, opražená
olivový olej panenský
k podávání
toustový chléb
opečený nebo chlebové placky pita

1 Troubu předehřejte na 220°C. Dýni nakrájejte na kostky, rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 30 minut – dýně by měla změknout a mírně zkaramelizovat na povrchu.

2 Upečenou dýni rozmixujte (ideální je přístroj se spodními noži), přidejte tahini, česnek, kajenský pepř, sůl a mixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, podle potřeby dosolte. Pokud je hummus moc hustý, zřeďte jej troškou vody.

3 Hummus podávejte ozdobený nasekanými bylinkami, sezamovými semínky a olivovým olejem a poprášený troškou kajenského pepře. Doplňte ho tousty nebo chlebovými plackami.

NĚCO NAVÍC
Hummus můžete podávat také s nakrájenou čerstvou zeleninou podle chuti.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/11

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit