
Dýňový hummus
Tenhle hummus se obejde bez cizrny, ale díky sezamové pastě chutná nasládle a výrazně oříškově – nebojte se jej tedy klidně přiostřit.
Ingredience
- 1 malá máslová dýně (cca 800 g), oloupaná a zbavená semen
- 2 lžíce olivového oleje
- 5 lžic sezamové pasty tahini
- 1 stroužek česneku, drcený
- 1/2 lžičky kajenského pepře (nebo podle chuti) + k podávání
- 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)
- 2–4 lžíce citronové šťávy (podle sladkosti dýně)
- nasekaná čerstvá petrželka nebo koriandr
- černá a bílá sezamová semínka, opražená
- panenský olivový olej k podávání
- tousty nebo chlebové placky
K PODÁVÁNÍ
Příprava jídla
1 Troubu předehřejte na 220°C. Dýni nakrájejte na kostky, rozprostřete v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem, pokapejte olivovým olejem a dejte péct asi na 30 minut – dýně by měla změknout a mírně zkaramelizovat na povrchu.
2 Upečenou dýni rozmixujte (ideální je přístroj se spodními noži), přidejte tahini, česnek, kajenský pepř, sůl a mixujte dohladka. Dochuťte citronovou šťávou, podle potřeby dosolte. Pokud je hummus moc hustý, zřeďte jej troškou vody.
3 Hummus podávejte ozdobený nasekanými bylinkami, sezamovými semínky a olivovým olejem a poprášený troškou kajenského pepře. Doplňte ho tousty nebo chlebovými plackami.
NĚCO NAVÍC
Hummus můžete podávat také s nakrájenou čerstvou zeleninou podle chuti.
Přidat komentář