0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Neobvyklé kombinace s čokoládou, které vás překvapí

Neobvyklé kombinace s čokoládou, které vás překvapí
sdílet:

Každý máme svou oblíbenou příchuť čokolády, někdo nedá dopustit na kombinaci s ořechy, jiný má rád čokoládu provoněnou pomeranči, mnozí z nás si oblíbili hit posledních let, slaný karamel v čokoládě. Pokud ale hledáte nový rozměr chuti, rádi vám poradíme, s čím se dá čokoláda vychutnávat.

Na první pohled se může zdát, že čokoláda přebije chuť ostatní suroviny, opak je však pravdou. Ale pokud nám nevěříte, nezbývá než naše doporučení vyzkoušet na vlastní chuťové buňky.

Sladká a spalující

Již Aztékové připravovali horkou čokoládu s chilli. Dokonale prohřeje, dodá potřebnou energii a povzbudí mysl. Pokud jste ještě nevyzkoušeli kombinaci prověřenou tisíci lety, měli byste si horkou čokoládu s chilli připravit až se vrátíte z dlouhé procházky.

Čokoládová omáčka k masu

Hovězí steak, zvěřinové ragú, grilovaná kuřecí prsa, všechny tyto pokrmy ozvláštníte čokoládovou omáčkou, dodávající známým pokrmům nový rozměr chuti.

  • Základem omáčky je kupodivu známá kombinace: osmahnutá cibulka na másle, česnek, tymián, chilli, navíc přidáme červené víno a nalámanou čokoládu. Věřte či ne, chuť masa nikterak nepřebije, naopak podtrhne šťavnatost a dodá díky přidanému chilli štiplavost a šmrnc.
  • Pro začátek přidejte čokoládu do mexického chilli con carne, a uvidíte, jak kakaové boby skvěle kooperují s masem.

Čaj s rozpuštěnou čokoládou

Směs koření, především skořice, černého čaje a čokolády vám vyřeší dilema, zda máte chuť na teplý čaj nebo horkou čokoládu. Hotovou směs můžete zakoupit v obchodech od různých výrobců, nebo si tento horký sladký nápoj připravte doma.

  • Stačit by měl sypaný černý čaj, lžička strouhané čokolády, cukru, skořice, vše zalijte vařící vodou, důkladně rozmíchejte čokoládu, a výsledný nápoj můžete zjemnit smetanou či šlehačkou. Výsledná chuť vás mile překvapí.

Červené zelí

Zkuste na konci přípravy červeného zelí přidat čtvereček hořké čokolády. Zelí získá na sladkosti a díky čokoládě se promění také textura. K pečené kachně či huse bude takto ochucené zelí geniální kombinací, vyzkoušejte na Boží hod na vlastní chuťové pohárky.

Rum Diplomatico a venezuelská čokoláda

Párování rumu a čokolády získalo oblibu po celém světě, mezi jeho příznivce patří i legendární kuchař Gordon Ramsay. Nechat čokoládu zvolna rozpouštět v ústech a poté si dát doušek rumu, je nenapodobitelným chuťovým zážitkem.

  • Venezuelský rum Diplomático Reserva Exclusiva je celosvětově oceňovaný pro svou výjimečnou chuť, na kontě má více než dvacet medailí z prestižních mezinárodních soutěží. Vyznačuje se komplexním aromatem plným charakteru, s tóny pomerančové kůry, javorového sirupu a lékořice, sladkou chutí s náznakem karamelek a svůdným, dlouhotrvajícím zakončením.
  • Čokoládový alchymista Daniel Syrový k tomuto řemeslně vyráběnému rumu zrajícímu v dubových sudech po dobu až 12 let vytvořil perfektně souznějící čokoládu. 72% hořká čokoláda pro rum Diplomático Reserva Exclusiva je vyrobena z kakaových bobů pocházejících z Venezuely, z plantáží nedaleko palírny, kde rum Diplomático vzniká. Výslednou čokoládu tvoří omamný blend 23 druhů bylin, koření a čajů s květem vlčího máku, dubovým dřevem a mořské soli z Camargue, která je rozemletá na prach a v chuti následně pomáhá při snoubení s rumem. Doporučujeme vyzkoušet toto labužnické propojení kvalitního rumu a skvělé čokolády.

Jaká je vaše oblíbená kombinace s čokoládou? Prozraďte nám ji do komentářů pod článkem, u kterých najdete další méně známe recepty s touto sladkou pochoutkou.

Související články

Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies?
  • Tipy a triky

Jak na dokonale vláčné čokoládové brownies?

Brownies už zná pravděpodobně úplně každý milovník čokolády. Aby byl tento moučník křupavý na povrchu a vláčný uvnitř, je potřeba dodržet pár zásad. Když se vám povede tak, jak má, věřte, že po něm nezbude ani jeden drobeček. ...
5 filmů s čokoládou, které vám osladí den
  • Tipy a triky

5 filmů s čokoládou, které vám osladí den

Tento týden se články Apetitu online věnovali sladké pochoutce, čokoládě. Aby byl účinek naprosto dokonalý, přikládáme k receptů, návodům i článkům o čokoládě také tipy na pět snímků, ve kterých hraje čokoláda hlavní roli. ...
Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle
  • Tipy redakce

Skoro bez vaření: 5 tipů na obědy do práce ve skle

Máme pro vás efektní recepty na jídla, která si můžete vzít s sebou do práce. Co je na nich nejlepší? Nevyžadují žádné zdlouhavé vaření předem, jednoduše navrstvíte vybrané suroviny a celou přípravu dokončíte, až v práci dostanete hlad. ...
Jak připravit pravé italské tiramisu?
  • Tipy a triky

Jak připravit pravé italské tiramisu?

Připravte si domácí tiramisu jako z italské cukrárny: lehké, smetanově krémové, vonící kávou… Podělíme se s vámi o rady, tipy i recepty, aby vás svou chutí autentický a božský dezert přenesl až do Itálie. ...

Obchod Apetit