0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.7 / 5. Počet hodnocení: 27
Do hodiny Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4643 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 617 g
Tuky 186 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na spirálový koláč jsme objevili na crustycorner.blogspot.cz, a přestože je báječný i v původní podobě, nedalo nám to a poupravili jsme ho podle svého.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
sůl 1 špetka
máslo 100 g
rozpuštěné na potření
droždí 1 kostka
mléko 150 ml
vlažné
vejce 1 ks
plus jeden žloutek
cukr 50 g
Na náplň
mák mletý 100 g
mléko 100 ml
marcipán 100 g
švestková povidla 2 PL
brandy 1 PL
švestky 20 ks
rozpůlené a vypeckované
krystalový cukr
na posypání
mandle plátky 2 hrsti
moučkový cukr
na poprášení

1 Začněte náplní: mák zalijte vroucím mlékem a nechte vychladnout. Přidejte marcipán nakrájený na drobné kostičky a povidla, případně trošku brandy.

2 Mouku prosejte se špetkou soli. Máslo nakrájejte na kostičky. Droždí nadrobte a zalijte vlažným mlékem, a až vzejde, přidejte vejce, žloutek a cukr. Nalijte na mouku, přidejte máslo a řádně prohněťte na měkké nelepivé těsto. Těsto můžete také nechat zpracovat v robotu. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte do obdélníku 30 cm na 40 cm a rozdělte podélně na tři díly. Každý plát potřete makovou náplní a zaviňte do ,hadů‘. Tyto hady pak narovnejte do kulaté koláčové formy o průměru 30 cm za sebe do tvaru spirály. Nechávejte mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat švestky. Těsto potřete rozpuštěným máslem. Proložte švestkami a posypte je krystalovým cukrem a mandlovými lupínky.

4 Pečte dozlatova 40 minut až 1 hodinu. Nenechte se zmást okraji, pokud by vám příliš rychle tmavly, zakryjte je kolem z alobalu s vystřiženým středem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!
  • Tipy a triky

Levné, jednoduché a chutné večeře? Ty za studena!

Dobrá večeře nemusí být jen ta teplá, lze ji připravit i bez hodin strávených u plotny. Přinášíme vám tipy na studené večeře, na kterých si nejen pochutnáte, ale ušetříte navíc čas i peníze! Spoustu skvělých receptů najdete v článku a v...
Nejlepší rajčatové saláty
  • Suroviny

Nejlepší rajčatové saláty

Šťavnatá, na sluníčku dokonale vyzrálá rajčata představují esenci léta. Vynikají jedinečnou sladkostí a svou barvou rozzáří každý salát. Staňte se mistry rajčatových salátů, připravte si s námi takové, po kterých se zapráší! ...
Jak správně uvařit vejce
  • Jak na to

Jak správně uvařit vejce

Bojujete, když vaříte vajíčka? Toužíte po vejcích naměkko, ale pokaždé jsou žloutky tužší, než je vám milé? Poradíme vám, jak správně uvařit vejce, aby měla neporušenou skořápku a obsah podle vašich představ.  ...

Obchod Apetit