Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
3.5/5 Počet hodnocení: 46
Do hodiny Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4643 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 617 g
Tuky 186 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na spirálový koláč jsme objevili na crustycorner.blogspot.cz, a přestože je báječný i v původní podobě, nedalo nám to a poupravili jsme ho podle svého.

Suroviny

sůl 1 špetka
máslo 100 g
rozpuštěné na potření
droždí 1 kostka
mléko 150 ml
vlažné
vejce 1 ks
plus jeden žloutek
cukr 50 g
Na náplň
mák mletý 100 g
mléko 100 ml
švestková povidla 2 PL
rozpůlené a vypeckované
krystalový cukr
na posypání
mandle plátky 2 hrsti
na poprášení

Postup

1

Začněte náplní: mák zalijte vroucím mlékem a nechte vychladnout. Přidejte marcipán nakrájený na drobné kostičky a povidla, případně trošku brandy.

2

Mouku prosejte se špetkou soli. Máslo nakrájejte na kostičky. Droždí nadrobte a zalijte vlažným mlékem, a až vzejde, přidejte vejce, žloutek a cukr. Nalijte na mouku, přidejte máslo a řádně prohněťte na měkké nelepivé těsto. Těsto můžete také nechat zpracovat v robotu. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte do obdélníku 30 cm na 40 cm a rozdělte podélně na tři díly. Každý plát potřete makovou náplní a zaviňte do ,hadů. Tyto hady pak narovnejte do kulaté koláčové formy o průměru 30 cm za sebe do tvaru spirály. Nechávejte mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat švestky. Těsto potřete rozpuštěným máslem. Proložte švestkami a posypte je krystalovým cukrem a mandlovými lupínky.

4

Pečte dozlatova 40 minut až 1 hodinu. Nenechte se zmást okraji, pokud by vám příliš rychle tmavly, zakryjte je kolem z alobalu s vystřiženým středem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín