Hodnocení receptu
Průměr: 3.7 (21)
Do hodiny Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4643 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 617 g
Tuky 186 g
Vláknina 118 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Recept na spirálový koláč jsme objevili na crustycorner.blogspot.cz, a přestože je báječný i v původní podobě, nedalo nám to a poupravili jsme ho podle svého.

Související recepty

Povidloň

Dokud ho neochutnáte, nepochopíte, čím nás tenhle ...

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
sůl 1 špetka
máslo 100 g
rozpuštěné na potření
droždí 1 kostka
mléko 150 ml
vlažné
vejce 1 ks
plus jeden žloutek
cukr 50 g
Na náplň
mák mletý 100 g
mléko 100 ml
marcipán 100 g
švestková povidla 2 PL
brandy 1 PL
švestky 20 ks
rozpůlené a vypeckované
krystalový cukr
na posypání
mandle plátky 2 hrsti
moučkový cukr
na poprášení

1 Začněte náplní: mák zalijte vroucím mlékem a nechte vychladnout. Přidejte marcipán nakrájený na drobné kostičky a povidla, případně trošku brandy.

2 Mouku prosejte se špetkou soli. Máslo nakrájejte na kostičky. Droždí nadrobte a zalijte vlažným mlékem, a až vzejde, přidejte vejce, žloutek a cukr. Nalijte na mouku, přidejte máslo a řádně prohněťte na měkké nelepivé těsto. Těsto můžete také nechat zpracovat v robotu. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte do obdélníku 30 cm na 40 cm a rozdělte podélně na tři díly. Každý plát potřete makovou náplní a zaviňte do ,hadů‘. Tyto hady pak narovnejte do kulaté koláčové formy o průměru 30 cm za sebe do tvaru spirály. Nechávejte mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat švestky. Těsto potřete rozpuštěným máslem. Proložte švestkami a posypte je krystalovým cukrem a mandlovými lupínky.

4 Pečte dozlatova 40 minut až 1 hodinu. Nenechte se zmást okraji, pokud by vám příliš rychle tmavly, zakryjte je kolem z alobalu s vystřiženým středem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2014/10

Apetit magazín

Chutné rizoto na oběd i na večeři
  • Jak na to

Chutné rizoto na oběd i na večeři

Risotto (rizoto) má původ v severní Itálii, je krémové a vařené ve vývaru. Postupem času recept procestoval celý svět a dostal mnoho podob. Některé jsou tomu původnímu na míle vzdálené, přesto jimi nepohrdneme. Pojďme se podívat, jakou...
K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít
  • Novinky a zajímavosti

K čemu je dobrá dýně a na co jednotlivé druhy použít

Podzim je obdobím dýní. Nejenže jsou oblíbenou podzimní dekorací, a to zejména na Halloween, ale v kuchyni z nich můžete připravit spoustu výtečných pokrmů. Uvařit si můžete skvělou dýňovou polévku, omáčku, dýni lze zavařit nebo zapéct v...
5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...

Obchod Apetit