Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5585 kcal
Bílkoviny 141 g
Cukr 625 g
Tuky 269 g
Vláknina 137 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Recept na spirálový koláč jsme objevili na crustycorner.blogspot.cz, a přestože je báječný i v původní podobě, nedalo nám to a poupravili jsme ho podle svého.

Suroviny

mouka pšeničná hladká 400 g
sůl špetka
máslo 100 g
rozpuštěné na potření
droždí 1 kostka
150 ml
vlažné mléko
vejce 1 ks
plus jeden žloutek
cukr 50 g
Na náplň
mák mletý 100 g
mléko 100 ml
marcipán 100 g
švestková povidla 2 PL
brandy 1 PL
švestky 20 ks
rozpůlené a vypeckované
krystalový cukr
na posypání
mandle plátky 2
moučkový cukr
na poprášení

1 Začněte náplní: mák zalijte vroucím mlékem a nechte vychladnout. Přidejte marcipán nakrájený na drobné kostičky a povidla, případně trošku brandy.

2 Mouku prosejte se špetkou soli. Máslo nakrájejte na kostičky. Droždí nadrobte a zalijte vlažným mlékem, a až vzejde, přidejte vejce, žloutek a cukr. Nalijte na mouku, přidejte máslo a řádně prohněťte na měkké nelepivé těsto. Těsto můžete také nechat zpracovat v robotu. Zakryjte utěrkou a nechte hodinu kynout.

3 Troubu předehřejte na 180 °C. Těsto vyválejte do obdélníku 30 cm na 40 cm a rozdělte podélně na tři díly. Každý plát potřete makovou náplní a zaviňte do ,hadů‘. Tyto hady pak narovnejte do kulaté koláčové formy o průměru 30 cm za sebe do tvaru spirály. Nechávejte mezi nimi mezery, aby bylo kam narovnat švestky. Těsto potřete rozpuštěným máslem. Proložte švestkami a posypte je krystalovým cukrem a mandlovými lupínky.

4 Pečte dozlatova 40 minut až 1 hodinu. Nenechte se zmást okraji, pokud by vám příliš rychle tmavly, zakryjte je kolem z alobalu s vystřiženým středem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2014/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit