Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vázané koláče s tvarohem a povidly

S tvarohem, nebo s povidly? Dvojitá náplň vám usnadní rozhodování.

Vydání: 2014/2
Autor:
Hodnocení:
31 (hlas)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na asi 20 koláčů
Doba přípravy: Do hodiny
+ 90 minut na kynutí
PT20M
Pečení 0:20
Koláč Česká

Ingredience

    • 1/2 kostky droždí (21 g)
    • 200 ml vlažného mléka
    • 60 g krupicového cukru + 1 lžíce na kvásek
    • 450 g polohrubé mouky + na podsypání
    • špetka soli
    • 3 žloutky
    • 90 g másla, rozpuštěného
    • cukr moučka na posypání

    NA NÁPLŇ

    • 400 g měkkého tvarohu
    • 50–70 g moučkového cukru
    • 1 vanilkový cukr
    • 1 vejce
    • 1 lžíce nastrouhané kůry z biocitronu
    • 200–250 g švestkových povidel

Příprava jídla

1 Droždí rozdrobte do trochy vlažného mléka, vmíchejte lžíci cukru a mouky a nechte vykynout. V míse promíchejte prosátou mouku se špetkou soli a s cukrem, přilijte vykynutý kvásek a 2 žloutky rozmíchané v části mléka. Dolijte podle potřeby mléko a nakonec vlažné rozpuštěné máslo a vypracujte v robotu nebo vařečkou vláčné nelepivé těsto. Nechte ho na teplém místě kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem.

2 Tvaroh prošlehejte s moučkovým a vanilkovým cukrem, vejcem a jemně nastrouhanou citronovou kůrou.

3 Vykynuté těsto vyválejte na pomoučněném vále na plát zhruba 5 mm silný a rozkrájejte na čtverce o hraně zhruba 10 x 10 cm. Rohy a okraje potřete žloutkem rozšlehaným s trochou vody. Na každý díl lžící naneste ochucený tvaroh, ale ne až do okrajů. Na střed tvarohu navršte lžičkou povidla. Cípy těsta naproti sobě přeložte jako šáteček a spojte.

4 Koláče rozložte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě 10 minut kynout. Těsto potřete zbylým rozšlehaným žloutkem a pečte v předehřáté troubě při 180 °C zhruba 20 minut. Koláče nechte vychladnout na mřížce a poprašte moučkovým cukrem.

NĚCO NAVÍC

Tvaroh můžete místo povidel poklást půlkami švestek, jahodami, borůvkami, malinami, meruňkami, rybízem apod. Kyselejší ovoce poprašte trochou krupicového nebo třtinového cukru.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bramborový krém s kroupovým jelítkem

Pečený vepřový bůček s žemlovou nádivkou

Dušené kysané zelí s rozinkami

14x dezert s tvarohem

Nekynuté rohlíčky s povidlovou náplní

16x povidla a co s nimi!

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Komentáře

Obrazek uzivatele
Výborné! Jsou dobré i druhý nebo třetí den.

Přidat komentář