Tarte Tatin nemusí být jen sladký. Slaná verze obráceného koláče s kořenovou zeleninou má všechny přednosti: karamelizovanou horní vrstvu i křupavé těsto. A můžete ji podávat předkrm nebo jako hlavní chod.
Suroviny
Postup
Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Všechnu zeleninu nakrájejte
na kolečka o tloušťce 1,5 cm, osolte, promíchejte s olivovým olejem a rozprostřete spolu s česnekem v jedné vrstvě na velký plech. Vložte do trouby a pečte 30–35 minut, zelenina by měla být měkká a zlatavá na okrajích.
Vytáhněte plech z trouby a zvyšte teplotu na 200°C (horkovzduch na 180°C). Rozehřejte v rendlíku na malém plameni máslo a javorový sirup a směs vlijte na dno obdélníkového nepřilnavého plechu o rozměru 26 x 36 cm, rozetřete po celé ploše. Posypte rozmarýnem a vyskládejte těsně vedle sebe na plech v jedné vrstvě upečenou zeleninu, česnek vyloupněte ze slupky.
Dva kusy těsta spojte k sobě pomocí trochy vajíčka do jednoho velkého plátu. Přitiskněte těsto na zeleninu, založte okraje, přebytečné kousky těsta odřízněte. Nožem vyřízněte do těsta pár minizářezů, aby mohla unikat pára. Potřete zbytkem vejce, vložte do trouby na 30–35 minut a pečte dozlatova.
Nechte 5 minut chladnout, pak překlopte na velké prkénko.
Zatímco koláč chladne, připravte omáčku. Sýry a smetanu dejte do rendlíku a na pomalém ohni zahřívejte, až se sýry rozpustí. Posypte bílým pepřem.
Nakrájejte koláč na díly a jezte s teplou omáčkou.
Fotografie i recept převzaty z Olive Magazine.