Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Obrácený koláč s kořenovou zeleninou a sýrovou omáčkou
Obrácený koláč s kořenovou zeleninou a sýrovou omáčkou
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Obrácený koláč s kořenovou zeleninou a sýrovou omáčkou

4.1/5 Počet hodnocení: 7
Více než hodinu Pro zkušené Pro 8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 18803 kcal
Bílkoviny 516 g
Sacharidy 3373 g
Tuky 210 g
Vláknina 1387 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Tarte Tatin nemusí být jen sladký. Slaná verze obráceného koláče s kořenovou zeleninou má všechny přednosti: karamelizovanou horní vrstvu i křupavé těsto. A můžete ji podávat předkrm nebo jako hlavní chod.

Suroviny

mrkev 3 ks
oloupaná, celkem cca 500 g
oloupané, celkem cca 500 g
oloupaný, celkem cca 500 g
oloupaný, celkem cca 350 g
sůl
olivový olej 2 PL
česnek 3 stroužky
neloupané a rozmáčknuté plochou stranou nože
rozmarýn 3 snítky
rozválené pláty
vejce 1 ks
rozšlehané
Na sýrovou omáčku
např. Philadelphia
jemný – nejlépe Dolcelatte
pepř bílý
mletý

Postup

1

Rozehřejte troubu na 190°C (horkovzdušnou na 170°C). Všechnu zeleninu nakrájejte
na kolečka o tloušťce 1,5 cm, osolte, promíchejte s olivovým olejem a rozprostřete spolu s česnekem v jedné vrstvě na velký plech. Vložte do trouby a pečte 30–35 minut, zelenina by měla být měkká a zlatavá na okrajích.

2

Vytáhněte plech z trouby a zvyšte teplotu na 200°C (horkovzduch na 180°C). Rozehřejte v rendlíku na malém plameni máslo a javorový sirup a směs vlijte na dno obdélníkového nepřilnavého plechu o rozměru 26 x 36 cm, rozetřete po celé ploše. Posypte rozmarýnem a vyskládejte těsně vedle sebe na plech v jedné vrstvě upečenou zeleninu, česnek vyloupněte ze slupky.

3

Dva kusy těsta spojte k sobě pomocí trochy vajíčka do jednoho velkého plátu. Přitiskněte těsto na zeleninu, založte okraje, přebytečné kousky těsta odřízněte. Nožem vyřízněte do těsta pár minizářezů, aby mohla unikat pára. Potřete zbytkem vejce, vložte do trouby na 30–35 minut a pečte dozlatova.

4

Nechte 5 minut chladnout, pak překlopte na velké prkénko.

5

Zatímco koláč chladne, připravte omáčku. Sýry a smetanu dejte do rendlíku a na pomalém ohni zahřívejte, až se sýry rozpustí. Posypte bílým pepřem.

6

Nakrájejte koláč na díly a jezte s teplou omáčkou.

Fotografie i recept převzaty z Olive Magazine.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/1 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/1

Apetit magazín

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí
  • Lidé a jídlo

Pavel Berky: Teď jsem kuchař, ale móda mi chybí

Pavel Berky každý měsíc testuje jeden z našich receptů, točí k němu postupové video a přidává tipy a triky navíc. Přestože je Pavel uznávaným módním návrhářem, znáte ho spíše ze sociálních sítí jako usměvavého a věčně pozitivního kuchaře. ...