Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Pekáček s obří cuketou, bramborami a drcenými bylinkami s česnekem

Pekáček s obří cuketou, bramborami a drcenými bylinkami s česnekem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Pekáček s obří cuketou, bramborami a drcenými bylinkami s česnekem

5/5 Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1106 kcal
Bílkoviny 29 g
Sacharidy 127 g
Tuky 50 g
Vláknina 7 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Co s přerostlou cuketou? To je věčný problém každého pěstitele. Strčit ji do trouby je dobré řešení, zvlášť když ji proložíte drcenými bylinkami s česnekem – trik odkoukaný z gruzínské kuchyně, kde takto dochucují dušená jídla. Pekáček je skvělý teplý, ale báječně chutná i studený.

Suroviny

rostlinný olej 3 PL
banánová, nakrájená na kolečka
sůl
pepř
čerstvě mletý
neloupané, vydrhnuté a nakrájené na tenké plátky
cuketa 400 g
klidně přerostlé, nakrájené na kolečka o síle 1 cm
česnek 1 stroužek
podrcený
bazalka 2 PL
nahrubo nasekaná
kopr 2 PL
nahrubo nasekaný
koriandr čerstvý 2 PL
nahrubo nasekaný
koriandrová semínka ¼ PL
nasucho opražených a podrcených
bageta
křupavá, k podávání

Postup

1

Rozehřejte troubu na 180°C, horkovzdušnou na 160°C. Do pekáčku vlijte olej a nechte jej v troubě rozpálit. Pak do oleje vsypte šalotku, osolte, opepřete a vraťte do trouby na 5 minut, až šalotka změkne a začne zlátnout.

2

Přidejte do pekáčku brambory a cuketu, rovněž osolte a trochu opepřete. Zvyšte teplotu v troubě na 200°C (v horkovzdušné na 180°C) a pečte cca 20–30 minut. Cílem je, aby brambory změkly a cuketa začala chytat barvu. Pokud jsou brambory měkké a cuketa stále bledá, zapněte na 5 minut gril, troubu ale hlídejte. 

3

Česnek utřete s troškou soli v hmoždíři na pastu. Pak přidejte nasekané bylinky a pokračujte bez obav v tření – zapomeňte v tomto případě na poučky, že křehké bylinky jako bazalka by se nikdy neměly pohmoždit. V Gruzii se bylinky s česnekem tímto způsobem drtí už tisíc let, takže se toho nebojte!

4

Přidejte podrcené bylinky s česnekem k cuketě a bramborám. Pak vypněte troubu, ale pekáček v ní ještě pár minut nechte stát.

 

5

Smíchejte jogurt s podrcenými semínky koriandru a troškou soli. Pokud je jogurt příliš hustý, zřeďte jej pár kapkami vody. Promíchejte zeleninu a bylinky v pekáčku a podávejte s jogurtem a křupavou bagetou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč