Přijde vám, že neustále vaříte to samé dokola? Zkuste vybočit ze zajetých kolejí a připravte k večeři pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci. Uvidíte, že se rychle probojuje mezi vaše oblíbené recepty.
Suroviny
Postup
Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a na nízkém plameni opékejte zvolna 10–15 minut cibuli.
Mezitím na další pánvi rozpalte zbytek oleje a vsypte na něj lilek nakrájený na kostky. Zprudka opékejte a potřásejte pánví, aby se lilek opekl dozlatova.
Zkontrolujte cibuli – až bude lilek zcela opečený, měla by i cibule být hotová a zkaramelizovaná. Přidejte do pánve k cibuli česnek, semínka fenyklu, bobkový list a chilli vločky. Pár minut společně restujte, pak zalijte vínem. Přiveďte k varu a vařte prudším varem asi 5 minut, aby se část vína odpařila.
Vsypte slitou čočku, přidejte rajčata z konzervy a opečený lilek. Osolte, opepřete a nechte 20 minut odkryté zvolna bublat: ragú by mělo zhoustnout a lilek by měl být krémový.
Zapněte troubu na 200 °C. Zatímco se ragú vaří, připravte polentu. Přiveďte k varu v hrnci osolený vývar. Do horkého vývaru tenkým pramínkem pomalu vsypávejte polentu. Neustále ji prošlehávejte metlou, aby se netvořily hrudky. Stáhněte plamen na nízký, vařte a míchejte asi 7 minut, až polenta připomíná hustou krémovou kaši. Vmíchejte parmazán a máslo.
Vymažte máslem pekáč o obsahu zhruba 2 litry a vlijte do něj polentovou kaši. Navrch nandejte čočkové ragú, udělejte do ragú důlky a vyklepněte vejce.
Vložte do rozehřáté trouby a počkejte, až ztuhne bílek, pak vyjměte, opepřete a posypte lístky petrželky.
NĚCO NAVÍC
Pokud se obejdete bez vajec, můžete obsah pekáčku otočit – dospod vložit ragú, nahoru natřít vrstvu polenty, posypat ji troškou parmazánu navíc a zapéct ji v troubě dokřupava.