Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci
Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci

4.4/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7012 kcal
Bílkoviny 344 g
Sacharidy 843 g
Tuky 215 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přijde vám, že neustále vaříte to samé dokola? Zkuste vybočit ze zajetých kolejí a připravte k večeři pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci. Uvidíte, že se rychle probojuje mezi vaše oblíbené recepty.

Suroviny

Na ragú
olivový olej 6 PL
nakrájené na tenká kolečka
lilek 2 ks
nakrájené na kostičky
česnek 2 stroužky
podrcené
fenyklová semínka ½ ČL
podrcená
chilli sušené 1 špetka
vločky
čočka 800 g
2 konzervy drobnozrnné čočky, propláchnuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 6 ks
petrželka
na posypání
Na polentu
vývar zeleninový 1 l
sůl
polenta 190 g
+ na vymazání pekáčku

Postup

1

Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a na nízkém plameni opékejte zvolna 10–15 minut cibuli.

2

Mezitím na další pánvi rozpalte zbytek oleje a vsypte na něj lilek nakrájený na kostky. Zprudka opékejte a potřásejte pánví, aby se lilek opekl dozlatova.

3

Zkontrolujte cibuli – až bude lilek zcela opečený, měla by i cibule být hotová a zkaramelizovaná. Přidejte do pánve k cibuli česnek, semínka fenyklu, bobkový list a chilli vločky. Pár minut společně restujte, pak zalijte vínem. Přiveďte k varu a vařte prudším varem asi 5 minut, aby se část vína odpařila.

4

Vsypte slitou čočku, přidejte rajčata z konzervy a opečený lilek. Osolte, opepřete a nechte 20 minut odkryté zvolna bublat: ragú by mělo zhoustnout a lilek by měl být krémový.

5

Zapněte troubu na 200 °C. Zatímco se ragú vaří, připravte polentu. Přiveďte k varu v hrnci osolený vývar. Do horkého vývaru tenkým pramínkem pomalu vsypávejte polentu. Neustále ji prošlehávejte metlou, aby se netvořily hrudky. Stáhněte plamen na nízký, vařte a míchejte asi 7 minut, až polenta připomíná hustou krémovou kaši. Vmíchejte parmazán a máslo.

6

Vymažte máslem pekáč o obsahu zhruba 2 litry a vlijte do něj polentovou kaši. Navrch nandejte čočkové ragú, udělejte do ragú důlky a vyklepněte vejce.

7

Vložte do rozehřáté trouby a počkejte, až ztuhne bílek, pak vyjměte, opepřete a posypte lístky petrželky.

NĚCO NAVÍC
Pokud se obejdete bez vajec, můžete obsah pekáčku otočit – dospod vložit ragú, nahoru natřít vrstvu polenty, posypat ji troškou parmazánu navíc a zapéct ji v troubě dokřupava.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?
  • Kvízy

KVÍZ: Poznáte podivné pokrmy a jídla s krkolomnými názvy?

Už jste někdy slyšeli například názvy hákarl, chačapuri, casu marzu? Pokud jste zvídaví milovníci netradičních chutí, pak je tu pro vás náš kvíz. Vyzkoušejte si, jak dobře se vyznáte v krkolomných názvech! Třeba vás překvapí, kolik...