Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci
Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci

4.4/5 Počet hodnocení: 7
Do hodiny Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 7012 kcal
Bílkoviny 344 g
Sacharidy 843 g
Tuky 215 g
Vláknina 97 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Přijde vám, že neustále vaříte to samé dokola? Zkuste vybočit ze zajetých kolejí a připravte k večeři pekáček s polentou, čočkovo-lilkovým ragú a vejci. Uvidíte, že se rychle probojuje mezi vaše oblíbené recepty.

Suroviny

Na ragú
olivový olej 6 PL
nakrájené na tenká kolečka
lilek 2 ks
nakrájené na kostičky
česnek 2 stroužky
podrcené
fenyklová semínka ½ ČL
podrcená
chilli sušené 1 špetka
vločky
čočka 800 g
2 konzervy drobnozrnné čočky, propláchnuté
sůl
pepř
čerstvě mletý
vejce 6 ks
petrželka
na posypání
Na polentu
vývar zeleninový 1 l
sůl
polenta 190 g
+ na vymazání pekáčku

Postup

1

Ve větší pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje a na nízkém plameni opékejte zvolna 10–15 minut cibuli.

2

Mezitím na další pánvi rozpalte zbytek oleje a vsypte na něj lilek nakrájený na kostky. Zprudka opékejte a potřásejte pánví, aby se lilek opekl dozlatova.

3

Zkontrolujte cibuli – až bude lilek zcela opečený, měla by i cibule být hotová a zkaramelizovaná. Přidejte do pánve k cibuli česnek, semínka fenyklu, bobkový list a chilli vločky. Pár minut společně restujte, pak zalijte vínem. Přiveďte k varu a vařte prudším varem asi 5 minut, aby se část vína odpařila.

4

Vsypte slitou čočku, přidejte rajčata z konzervy a opečený lilek. Osolte, opepřete a nechte 20 minut odkryté zvolna bublat: ragú by mělo zhoustnout a lilek by měl být krémový.

5

Zapněte troubu na 200 °C. Zatímco se ragú vaří, připravte polentu. Přiveďte k varu v hrnci osolený vývar. Do horkého vývaru tenkým pramínkem pomalu vsypávejte polentu. Neustále ji prošlehávejte metlou, aby se netvořily hrudky. Stáhněte plamen na nízký, vařte a míchejte asi 7 minut, až polenta připomíná hustou krémovou kaši. Vmíchejte parmazán a máslo.

6

Vymažte máslem pekáč o obsahu zhruba 2 litry a vlijte do něj polentovou kaši. Navrch nandejte čočkové ragú, udělejte do ragú důlky a vyklepněte vejce.

7

Vložte do rozehřáté trouby a počkejte, až ztuhne bílek, pak vyjměte, opepřete a posypte lístky petrželky.

NĚCO NAVÍC
Pokud se obejdete bez vajec, můžete obsah pekáčku otočit – dospod vložit ragú, nahoru natřít vrstvu polenty, posypat ji troškou parmazánu navíc a zapéct ji v troubě dokřupava.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/11 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/11

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...