Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Azuki a Mungo. Zdravé a chutné luštěniny s blahodárnými účinky

Azuki nebo Mungo. Pod těmito exotickými názvy se ukrývají luštěniny, kterých byste si na první pohled možná ani nevšimli. Přesto by vaší pozornosti neměly uniknout: drobné fazolky totiž obsahují obrovské množství zdraví prospěšných látek. Proč na ně v Asii nedají dopustit a jak si je můžete jednoduše připravit ve vlastní kuchyni?
12. 1. 2021 | Autor: Petr Šúth

Fazole mungo se představují

Ačkoli ve světě mají dlouhou tradici, do našich kuchyní začaly pronikat teprve nedávno. Jedná se o luštěninu sytě zelené barvy s nezaměnitelným aromatem a obrovskou dávkou vitaminů i minerálů. Fazole mungo patří mezi starodávné luštěniny, jejich původ sahá více než dva tisíce let do minulosti. Jedná se o plody vigny zlaté, teplomilné jednoletky, která pochází ze staré Indie.

V poslední době je ale můžete objevit i v našich končinách, zejména pokud zavítáte do specializovaných obchodů se zdravou výživou. Fazole se prodávají v celku, půlené nebo jako naklíčené výhonky.

Mungo burgery

Burgery a polévky jsou chutnější z naklíčených než z nenaklíčených luštěnin.

(Téměř) kouzelné fazolky, které utuží naše zdraví

Fazole mungo jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Obsahují draslík, hořčík, vápník, železo a jsou také cenným zdrojem vitaminů skupiny B, chlorofylu či antioxidantů. Napomáhají správné funkci jater a zrakových orgánů, zlepšují krevní oběh a podporují snížení krevního tlaku. Na indickém subkontinentu se také s úspěchem využívají při detoxikaci organismu. Není to snad dostatek důvodů, proč je zařadit do jídelníčku?

Fazole mungo se s oblibou přidávají do zeleninových polévek, těstovinových salátů nebo jako doplněk k dalším cizokrajným luštěninám – třeba do vyhlášeného indického dhalu. A kdybyste náhodou potřebujete spláchnout vydatný oběd, fazolky mungo můžete opražit a uvařit si z nich kávu nebo je podávat jako laskominu při odpoledním čajovém dýchánku.

Jak naklíčit mungo fazole?

Oproti suchým fazolím obsahují naklíčené výhonky mnohem větší porci zdraví prospěšných látek. Nejde přitom o nijak složitý proces. Fazolky nejprve propláchneme pod tekoucí vodou, aby získaly klíčky krásnou bílou barvu, a následně je namočíme na 4–5 hodin do studené vody. Můžeme je klidně nechat odstát přes noc v lednici.

Druhý den fazolky scedíme a necháme je asi dvě hodiny odstát při pokojové teplotě. Jakmile zpozorujete u fazolí maličké klíčky, přemístěte je do čisté nádobky, překryjte gázou a 2–3× denně zalévejte.

Fazole Azuki: poklad z himalájského podhůří

V prodejnách se zdravou výživou můžete narazit i na fazole azuki (někdy také adzuki). Jedná se o vzdálené příbuzné fazolek mungo. Azuki pochází z oblasti Himalájí, odkud se rozšířily především do Koreje a Japonska. Malé červené fazolky okouzlily tamější obyvatele svou oříškovou chutí do té míry, že rostlinám dodnes přezdívají „královna fazolí“.

Sladká zelenina s azuki

Úplnou lahůdkou je pohanková placka s touhle zeleninovo-fazolovou směsí, přelitá máslem z bílých loupaných mandlí.

Fazole Azuki jsou bohaté na fosfor, vápník nebo vlákninu. Pro své blahodárné účinky se využívají nejen v tradiční čínské medicíně a asijské kuchyni, ale také v kosmetice. Obnovují ztracený lesk vlasů a v drcené podobě se využívají pro vyhlazení a vyčištění pokožky.

Jejich příznivci ovšem nejvíce vyzdvihují jejich příznivé působení na funkci ledvin. Kromě toho snižují také hladinu škodlivého cholesterolu a působí jako prevence proti srdečním onemocněním. Závěr některých studií dokonce naznačují, že konzumace fazolí azuki může pomoci našemu organismus v boji proti rakovině.

Jak fazolky tepelně upravit?

Pokud si budete chtít na exotické luštěnině pochutnat i doma, můžete si z nich připravit třeba lahodnou rajčatovou omáčku. Nebo je rovnou přidejte na talíř jako přílohu. V takovém případě je potřeba fazole povařit. Stačí je opět přes noc namočit, poté propláchnout a hodinku nechat povařit. Pak už je stačí dosolit a máte hotovo.

Azuki dip

Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte koření, třeba římský kmín, pepř nebo chilli papričky.

Chcete svůj jídelníček ozvláštnit dalšími netradičními pokrmy? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde jsme pro vás připravili výběr těch nejlepších luštěninových dobrot, po kterých vám doma utrhnou ruce.

Související

Mungo fazole s cibulí a klobásou

Popis receptu: 

Skvělá luštěninová pochoutka!

Biovaření: fazole azuki

Biovaření: fazole azuki

Drobné červené fazolky jsou velmi oblíbené v japonské kuchyni. Přesvědčí vás, že luštěniny nemusí být těžce stravitelné.

Červenořepný dhal s cizrnovými plackami

Podzimní chmury si žádají barevnou vzpruhu na talíři. I proto teď tak boduje červená řepa!

Kuře s dýní a cizrnou

Do tuniského receptu jsme jen přidali kuře. Jestli nemáte harissu, přisypte při smažení cibule trochu chilli.
Dál z červené čočky se špenátem a rajčaty

Dál z červené čočky se špenátem a rajčaty

1 lžíce rostlinného oleje 1 cibule, nakrájená nadrobno 1 velký stroužek...

Křupavý cizrnový salát

Skvělý i pro diabetiky – díky škrobovým látkám v luštěninách. Bulgur je možné nahradit běžnými trhanými krupkami...

Přidat komentář