Fazole mungo se představují
Ačkoli ve světě mají dlouhou tradici, do našich kuchyní začaly pronikat teprve nedávno. Jedná se o luštěninu sytě zelené barvy s nezaměnitelným aromatem a obrovskou dávkou vitaminů i minerálů. Fazole mungo patří mezi starodávné luštěniny, jejich původ sahá více než dva tisíce let do minulosti. Jedná se o plody vigny zlaté, teplomilné jednoletky, která pochází ze staré Indie.
V poslední době je ale můžete objevit i v našich končinách, zejména pokud zavítáte do specializovaných obchodů se zdravou výživou. Fazole se prodávají v celku, půlené nebo jako naklíčené výhonky.
(Téměř) kouzelné fazolky, které utuží naše zdraví
Fazole mungo jsou doslova nabité prospěšnými látkami. Obsahují draslík, hořčík, vápník, železo a jsou také cenným zdrojem vitaminů skupiny B, chlorofylu či antioxidantů. Napomáhají správné funkci jater a zrakových orgánů, zlepšují krevní oběh a podporují snížení krevního tlaku. Na indickém subkontinentu se také s úspěchem využívají při detoxikaci organismu. Není to snad dostatek důvodů, proč je zařadit do jídelníčku?
Fazole mungo se s oblibou přidávají do zeleninových polévek, těstovinových salátů nebo jako doplněk k dalším cizokrajným luštěninám – třeba do vyhlášeného indického dhalu. A kdybyste náhodou potřebujete spláchnout vydatný oběd, fazolky mungo můžete opražit a uvařit si z nich kávu nebo je podávat jako laskominu při odpoledním čajovém dýchánku.
Indický dal: Exotická pochoutka stará tisíce let

Odhalte její kouzlo...
Jak naklíčit mungo fazole?
Oproti suchým fazolím obsahují naklíčené výhonky mnohem větší porci zdraví prospěšných látek. Nejde přitom o nijak složitý proces. Fazolky nejprve propláchneme pod tekoucí vodou, aby získaly klíčky krásnou bílou barvu, a následně je namočíme na 4–5 hodin do studené vody. Můžeme je klidně nechat odstát přes noc v lednici.
Druhý den fazolky scedíme a necháme je asi dvě hodiny odstát při pokojové teplotě. Jakmile zpozorujete u fazolí maličké klíčky, přemístěte je do čisté nádobky, překryjte gázou a 2–3× denně zalévejte.
Fazole Azuki: poklad z himalájského podhůří
V prodejnách se zdravou výživou můžete narazit i na fazole azuki (někdy také adzuki). Jedná se o vzdálené příbuzné fazolek mungo. Azuki pochází z oblasti Himalájí, odkud se rozšířily především do Koreje a Japonska. Malé červené fazolky okouzlily tamější obyvatele svou oříškovou chutí do té míry, že rostlinám dodnes přezdívají „královna fazolí“.
Fazole Azuki jsou bohaté na fosfor, vápník nebo vlákninu. Pro své blahodárné účinky se využívají nejen v tradiční čínské medicíně a asijské kuchyni, ale také v kosmetice. Obnovují ztracený lesk vlasů a v drcené podobě se využívají pro vyhlazení a vyčištění pokožky.
Jejich příznivci ovšem nejvíce vyzdvihují jejich příznivé působení na funkci ledvin. Kromě toho snižují také hladinu škodlivého cholesterolu a působí jako prevence proti srdečním onemocněním. Závěr některých studií dokonce naznačují, že konzumace fazolí azuki může pomoci našemu organismus v boji proti rakovině.
Jak fazolky tepelně upravit?
Pokud si budete chtít na exotické luštěnině pochutnat i doma, můžete si z nich připravit třeba lahodnou rajčatovou omáčku. Nebo je rovnou přidejte na talíř jako přílohu. V takovém případě je potřeba fazole povařit. Stačí je opět přes noc namočit, poté propláchnout a hodinku nechat povařit. Pak už je stačí dosolit a máte hotovo.
Chcete svůj jídelníček ozvláštnit dalšími netradičními pokrmy? Nahlédněte do sekce pod článkem, kde jsme pro vás připravili výběr těch nejlepších luštěninových dobrot, po kterých vám doma utrhnou ruce.
Přidat komentář