Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do 30 minut 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2278 kcal
Bílkoviny 112 g
Sacharidy 270 g
Tuky 88 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Burgery a polévky jsou chutnější z naklíčených než z nenaklíčených luštěnin.

Suroviny

gouda 150 g
lze nahradit typem sýru ementál, čedar, strouhaný či na plátky
hamburgerová bulka 6 ks
menší (my jsme koupili v DM drogerii)
jablka 1 ks
s vykrojeným středem a na příčně na kruhové plátky a zakapané citronovou šťáva
výhonky na ozdobu, my jsme použili fialové shiso a pažitku
Na burgery
výhonky mungo 100 g
baby
sůl 1 ČL
dle chuti
máslo 1 PL
cibule 1 ks
najemno
brambory 2 ks
střední, vařené, rozšťouchané či nastrouhaná
rajčatové pyré 1 PL
římský kmín 1 ČL
mletý
garam masala 1 ČL
1 ČL
amčura viz Tipy & triky
toustový chléb 1 plátek
namočený a vyždímaný
vejce 1 ks
olej
na opékání

1 Výhonky propláchněte a poduste v rendlíku se zhruba 60 ml vody a čtvrtkou lžičky soli do změknutí. Pak je sejměte z ohně a dejte stranou.

2 Na lžíci másla opečte cibuli do světle růžova. Přisypte slité výhonky a ještě minutu míchejte. Sejměte z ohně a přidejte brambory, pyré, římský kmín, garam masálu, amčur, chléb, vejce a sůl. Směs důkladně promíchejte.

3 Rozdělte na šest částí, vytvarujte karbanátky a na troše oleje je opečte z obou stran tak, aby byly zlatohnědé a prohřáté. Při opékání z druhé strany je můžete ke konci rovnou posypat strouhaným sýrem (nebo poklást plátky), aby se trochu roztekl. Pokud to neuděláte teď, položte sýr na burgery hned po dopečení. Mezitím opečte rozpůlené žemle do světle hněda.

4 Na opečené žemle dejte karbanátky, poklaďte jablky, ozdobte výhonky, přiklopte a zatepla jezte.

TIPY & TRIKY
Amčur je kyselý prášek ze sušených nezralých plodů manga. Koupit ho můžete třeba na www.omcentrum.cz anebo v pražském obchodě s kořením v Haškově ulici, kde mají i sušené kari listy. V našem receptu lze amčur nahradit cca dvěma lžičkami citronové šťávy.

Apetit magazín

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?
  • Suroviny

Vše o bramborových chipsech a na co si dát pozor?

Všichni víme, že nejsou úplně nejzdravější, ale stejně je milujeme. Ano, řeč je o bramborových chipsech. Odkud pocházejí, jak se vyrábějí a na které látky v jejich složení byste si měli dávat největší pozor? ...
Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?
  • Jak na to

Halušky a strapačky: patří do nich vejce a brambory?

Halušky mají svůj domov na Slovensku, kde jsou považovány za tradiční jídlo. Známé jsou ale také jako typický valašský pokrm. Jsou rychlým a chutným řešením obědu či večeře. Vyzkoušet je můžete naslano se slaninou, kysaným zelím, brynzou i...
Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory
  • Suroviny

Ječné kroupy – výživa nejen pro kojence a gladiátory

Ačkoliv má ječmen v české kuchyni dlouholetou historii, dnes si kroupy dopřáváme maximálně na Štědrý den nebo v zabijačkové polévce. Pojďme společně oprášit tuto „znovu objevenou“ plodinu a dodat našim jídelníčkům potřebnou...

Obchod Apetit