Burgery a polévky jsou chutnější z naklíčených než z nenaklíčených luštěnin.
Suroviny
Postup
Výhonky propláchněte a poduste v rendlíku se zhruba 60 ml vody a čtvrtkou lžičky soli do změknutí. Pak je sejměte z ohně a dejte stranou.
Na lžíci másla opečte cibuli do světle růžova. Přisypte slité výhonky a ještě minutu míchejte. Sejměte z ohně a přidejte brambory, pyré, římský kmín, garam masálu, amčur, chléb, vejce a sůl. Směs důkladně promíchejte.
Rozdělte na šest částí, vytvarujte karbanátky a na troše oleje je opečte z obou stran tak, aby byly zlatohnědé a prohřáté. Při opékání z druhé strany je můžete ke konci rovnou posypat strouhaným sýrem (nebo poklást plátky), aby se trochu roztekl. Pokud to neuděláte teď, položte sýr na burgery hned po dopečení. Mezitím opečte rozpůlené žemle do světle hněda.
Na opečené žemle dejte karbanátky, poklaďte jablky, ozdobte výhonky, přiklopte a zatepla jezte.
TIPY & TRIKY
Amčur je kyselý prášek ze sušených nezralých plodů manga. Koupit ho můžete třeba na www.omcentrum.cz anebo v pražském obchodě s kořením v Haškově ulici, kde mají i sušené kari listy. V našem receptu lze amčur nahradit cca dvěma lžičkami citronové šťávy.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Neodolatelné vege burgery: z luštěnin, hub i ze zeleniny(14 receptů )