Mungo burgery
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5 / 5. Počet hodnocení: 1
Do hodiny Snadné 6

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2448 kcal
Bílkoviny 125 g
Sacharidy 270 g
Tuky 101 g
Vláknina 21 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Burgery a polévky jsou chutnější z naklíčených než z nenaklíčených luštěnin.

Suroviny

gouda 200 g
nebo ementál, čedar, strouhaný či na plátky
hamburgerová bulka 6 ks
menší
jablko 1 ks
s vykrojeným středem a na příčně na kruhové plátky a zakapané citronovou šťáva
výhonky červené řepy
nebo jiné na ozdobu
Na burgery
výhonky mungo 100 g
baby
sůl 1 ČL
dle chuti
máslo 1 PL
cibule 1 ks
najemno
brambory 2 ks
střední, vařené, rozšťouchané či nastrouhaná
rajčatové pyré 1 PL
římský kmín 1 ČL
mletý
garam masala 1 ČL
1 ČL
amčura viz Tipy & triky
toustový chléb 1 plátek
namočený a vyždímaný
vejce 1 ks
olej
na opékání

1 Výhonky propláchněte a poduste v rendlíku se zhruba 60 ml vody a čtvrtkou lžičky soli do změknutí. Pak je sejměte z ohně a dejte stranou.

2 Na lžíci másla opečte cibuli do světle růžova. Přisypte slité výhonky a ještě minutu míchejte. Sejměte z ohně a přidejte brambory, pyré, římský kmín, garam masálu, amčur, chléb, vejce a sůl. Směs důkladně promíchejte.

3 Rozdělte na šest částí, vytvarujte karbanátky a na troše oleje je opečte z obou stran tak, aby byly zlatohnědé a prohřáté. Při opékání z druhé strany je můžete ke konci rovnou posypat strouhaným sýrem (nebo poklást plátky), aby se trochu roztekl. Pokud to neuděláte teď, položte sýr na burgery hned po dopečení. Mezitím opečte rozpůlené žemle do světle hněda.

4 Na opečené žemle dejte karbanátky, poklaďte jablky, ozdobte výhonky, přiklopte a zatepla jezte.

TIPY & TRIKY
Amčur je kyselý prášek ze sušených nezralých plodů manga. Koupit ho můžete třeba na www.omcentrum.cz anebo v pražském obchodě s kořením v Haškově ulici, kde mají i sušené kari listy. V našem receptu lze amčur nahradit cca dvěma lžičkami citronové šťávy.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/2

Apetit magazín

Koprová omáčka na 6 různých způsobů
  • Tipy redakce

Koprová omáčka na 6 různých způsobů

Některými milovaná a jinými nenáviděná omáčka z kopru neodmyslitelně patří do české národní kuchyně. Někdo ji rád s bramborami a vejcem, jiný s knedlíkem a masem. Jak ještě si ji můžete vychutnat? Připravili jsme pro vás šest variací. ...
Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody
  • Tipy redakce

Představujeme novinku z edice Apetit: Jahody

Nová kuchařka z edice Apetit – Jahody, vychází už 19. 5. 2022. Je ódou na naše nejoblíbenější letní ovoce. Voňavé sladké jahody jsme nechali zazářit ve více než 130 receptech a tipech. ...
SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte
  • Soutěže

SOUTĚŽ: Hlasujte o nejoblíbenější jahodový dezert a vyhrajte

Sezona jahod je v plném proudu a s ní přicházejí ty nejlákavější pochoutky v podobě šlehačkových pohárů, tvarohových dezertů, jednoduchých bublanin a koláčů, zmrzlin i sofistikovaných dortů a zákusků. Všechny spojuje čerstvost, neodolatelná...
Za vůní dálek: kubánská kuchyně
  • Zajímavosti

Za vůní dálek: kubánská kuchyně

Cestování je o poznávání cizí krajiny i tamější kultury, se kterou je jídlo neodmyslitelně spojeno. Vydejte se s námi za vůní dálek, dnešní zastávkou bude Kuba. Trochu exotiky si tak můžeme užít všichni! Vydejte se s námi do exotické,...

Obchod Apetit