Pokud máte rádi pikantní chutě, přidejte koření, třeba římský kmín, pepř nebo chilli papričky.
Suroviny
azuki
60
g
po povaření asi 200 g
červená řepa
1
ks
uvařená
tahini
2
PL
sůl
umeocet
1
PL
cibule
kousek (není nutné)
zelenina
k podávání
pečivo
lépe krekry k podávání
1 Fazole azuki namočte přes noc do vody, ráno slijte a v čerstvé vodě uvařte doměkka; můžete přidat kousek mořské řasy wakame, o níž jsem psala v minulém čísle Apetitu. Zvolíte-li tlakový hrnec, stačí 10 minut, jinak asi 50–60 minut. Slijte, nechte vychladnout a rozmixujte s ostatními ingrediencemi. Místo tahini můžete vyzkoušet i neslazené máslo z lískových oříšků (prodávají dobře zásobené bioprodejny). Osolte a přikyselte umeoctem podle chuti. Podávejte s podélně nakrájenou zeleninou, třeba mrkví a řapíkatým celerem, a s krekry. Mně nejvíc chutná se špaldovými krekry se sezamovými či dýňovými semeny z naší biopekárny Zemanka.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 12 bleskových dipů(12 receptů)
- Nejen pro vegetariány: 30 jídel z biopotravin(30 receptů)