Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo
Info ikona

Povidla, nestárnoucí klasika české kuchyně

Komu úroda přála, tomu se dnes začínají plnit mísy a hrnce švestkami a dalším ovocem. Nejlepším způsobem, jak zpracovat ovoce a vybavit se zásobami na zimu, je zavařování. Jednou z nejlahodnějších variant takto zpracovaného ovoce jsou bezesporu povidla. Zajímá vás jejich příprava, historie a také ten nejlepší recept? My jsme tomu všemu přišli na kloub a přinášíme vám osvědčené tipy!
9. 9. 2020 | Autor: Šárka Měřičková

Připravovat domácí povidla byla kdysi velká událost, které se účastnila celá rodina. Lidé se sešli u toho, kdo vlastnil speciální povidlový kotel a při dlouhé, často až několik dní trvající práci se pečlivě střídali v míchání. První zmínku o pokrmu připomínající dnešní povidla nacházíme už v 16. století. Ani dnes na ně nedáme dopustit a chceme ochutnat ta nejlepší. Povidla však nejsou jen velmi chutná, ale díky vysokému podílu železa a vlákniny příznivě působí i na naše zdraví. Povidla jsou původně vařená, pečení v troubě je inovací moderní doby. Sami si vyberte, co vás láká více. Doporučujeme zkusit obojí.

Švestky – ovoce plné chuti i zdraví

Je tady babí léto a společně s ním přichází i sezóna švestek – chutných, šťavnatých modrofialových plodů stromu jménem...

Sladit nebo nesladit?

To je oč tu běží. Příznivci tradičních povidel dle původních receptů by zřejmě doporučovali nesladit, neb dříve cukr k dispozici nebyl a povidla byla přesto příjemně sladká díky přirozeně se vyskytujícím cukrům. Cukr však povidla pouze nesladí, nýbrž také příspívá ke konzervaci hotového produktu. Doslazovaná povidla tedy při správném postupu déle vydrží. Pokud se řadíte mezi příznivce neslazených povidel, doporučujeme švestky skutečně zralé až přezrálé. Z níže uvedených receptů pak stačí vynechat cukr a pro doladění chutí případně přidat více koření.

Tradiční povidla a jejich příprava

Příprava povidel je překvapivě jednoduchá a zvládne ji úplně každý. Stačí jen trocha trpělivosti, vaří se totiž dlouho, ale čekání a kontrola se opravdu vyplatí. Odměnou vám bude výborná lahůdka vhodná do spousty receptů nebo jen tak na chleba. Tradiční povidla jsou připravována ze švestek a vařená v hrnci a osvědčenou variantou je rovněž pečení povidel v troubě. Vyzkoušejte naše oblíbené recepty a věřte, že povidla v obchodě už nikdy nekoupíte. Začněme rovnou těmi nejlepšími. Chuťově jsou díky koření skvěle vyvážená. Osvědčila se nám i příprava povidel bez míchání, jejichž výroba je skutečně velice snadná a chuť geniální. Máte místo švestek veliké zásoby např. hrušek? I z nich můžete lehce vykouzlit povidla. Voní po vanilce s hřebíčkem a jsou přirozeně sladká. Vyzkoušejte voňavá hrušková povidla a zahřejte se s přicházejícím podzimem.

Vařte s povidly

Jakmile máte povidla uchovaná ve skleničkách, můžete se kdykoli pustit do vaření s tímto sladkým společníkem. Jako první nás napadne použít povidla do moučníků a dezertů. Rozhodně byste měli vyzkoušet klasické vázané koláče, kde výraznou chuť povidel skvěle podtrhuje jemný sladký tvaroh. Společně s nadýchaným a křupavým těstem přináší doslova slast pro naše chuťové pohárky. Pokud vás láká vůně povidel v hlavním chodu, pusťte se do přípravy jemné povidlové omáčky. Jestli vás vaření s povidly zaujalo, podívejte se na našich 16 tipů, jak naložit s povidly.

16x povidla a co s nimi!

Dobrá povidla jsou k nezaplacení! Sezona švestek je momentálně v plném proudu, ale až se zima zeptá, měli byste být...
Hrušková povidla se pak báječně hodí třeba k sýrům, do kynutých buchet, vdolků či koláčů. Rozhodně se bez nich neobejte výroba tradičních valašských hrušťáků.

Valašské hrušťáky

Na Valašsku se pečou s různými náplněmi, ale hrušťáky neboli hruškové frgále patří k těm nejoblíbenějším. Tipy a triky...

Související

Buchty s povidly

Dávná podoba energie sbalené na cesty nikdy neztratila své kouzlo…...

Povidlové taštičky

Do taštiček patří ta nejlepší povidla! U kupovaných dávejte pozor na to, aby byla vyrobená z čerstvých švestek.

Česká kuchyně – koláče, buchty a moučníky

Pořádně si osladit život, to opravdu umíme. Co je dobré, věděli už naši předkové a my v téhle lahodné tradici s radostí...
REKLAMA

Přidat komentář