0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Vitello tonnato

Vitello tonnato

4.6 / 5. Počet hodnocení: 27
Do 30 minut Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5176 kcal
Bílkoviny 392 g
Sacharidy 172 g
Tuky 304 g
Vláknina 48 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický italský recept chutná nejlíp druhý den, kdy se studené plátky telecího masa trochu rozleží v tuňákové omáčce.

Suroviny

telecí maso 600 g
lze nahradit kýtou bez kosti
víno bílé 300 ml
suché, lze vynechat
mrkev 1 ks
očištěná
petrželka 4 snítky
celer 1 ks
očistěný, nakrájený
cibule 1 ks
oloupaná, přepůlená
bobkový list 1 ks
šalvěj 1
Na tuňákovou omáčku
tuňák 200 g
konzerva v olivovém oleji, scezená
ančovičky (konzerva) 4 filety
žloutek 2 ks
uvařené natvrdo
citronová štáva 3 PL
kapary 1.5 PL
naložené
olivový olej 100 ml
panenský
sůl
pepř mletý
citron 1
skrojek k podávání

Postup

1

Maso svažte kuchyňským provázkem, aby získalo úhledný tvar. Marinujte ho přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí (tento krok můžete vynechat).

2

Maso i s marinádou dejte do hrnce (víno můžete vynechat), přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo.

3

Pak telecí vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso.

4

Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.

5

Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru (či majonézy) a dochuťte.

6

Z masa odstraňte provázek a nakrájejte ho na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení.

7

Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty.

8

Podávejte se skrojky citronu, kapary a se zelenými listy.

NĚCO NAVÍC
Maso překryté fólií vydrží v lednici klidně i týden.

Související články

KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?
  • Kvízy

KVÍZ: Co víte o italské kuchyni?

Italská kuchyně je rozmanitá. Každý z dvaceti italských regionů se vyznačuje osobitými chutěmi, recepty, produkty a ingrediencemi. Mezi evergreeny patří lasagne, pizza, boloňské ragú a krémové rizoto. Receptů však existují tisíce. Zkuste si...
6 kuchařek, které vás naučí vařit italsky
  • Zajímavosti

6 kuchařek, které vás naučí vařit italsky

1. Marcella Hazan: Klasická italská kuchyně Klasická příručka patří k nejopěvovanějším knihám italské kuchyně. Recepty jsou rozděleny tak, aby si každý našel své, od začátečníka až po zkušeného profesionála. Autorka vysvětluje velmi...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha
  • Tipy a triky

Letní bramborový salát jako dokonalá příloha

Nové brambory jsou ideální volbou pro lehkou večeři do letního počasí například klasicky "na loupačku" s tvarohem a máslem. Vyzkoušet je však můžete i v odlehčeném letním bramborovém salátu. Lze ho podávat...
Jak na nejlepší chili con carne
  • Poradna

Jak na nejlepší chili con carne

Texaský pokrm chili con carne v překladu znamená chilli s masem a každý kuchař ho připravuje trochu jinak. Neodolatelnou chuť a vůni jídlo získá přidáním ostrých papriček, římského kmínu a čokolády. Díky radám v článku připravíte hrnec plný...
AD
Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?
  • Lidé a jídlo

Jak si užít letní grilovačky, aniž by vám po nich bylo těžko?

K letní sezoně patří pohodové posezení s rodinou, přáteli a také spousta připravených dobrot a osvěžujících drinků. Opékačky v lese, grilovačky na balkóně, v zahradě nebo v kavárně — stav ideál. Jak si to ale co nejvíc užít a dopřát vše, co...

Obchod Apetit