Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Vittelo tonnato
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.4/5 Počet hodnocení: 45
Do dvou hodin Snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4836 kcal
Bílkoviny 382 g
Sacharidy 117 g
Tuky 294 g
Vláknina 15 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Klasický italský recept na vitello tonnato chutná nejlíp druhý den, kdy se studené plátky telecího masa trochu rozleží v tuňákové omáčce. Vitello tonnato pochází z oblasti Lombardie a Piemontu, kde se připravuje z masa tamního skotu. Nemusíte cestovat, tuto studenou pochoutku si můžete připravit i u vás doma.

Suroviny

pečeně nebo kýta bez kosti
suché, lze vynechat
mrkev 1 ks
očištěná
petrželka 4 snítky
řapíkatý celer 1 ks
očistěný, nakrájený + světlé lístky k podávání
oloupaná, přepůlená
šalvěj 1 list
Na tuňákovou omáčku
tuňák 200 g
konzerva v olivovém oleji, scezená
ančovičky (konzerva) 4 filety
uvařené natvrdo
až 4 PL
kapary 1,5 PL
naložené + k podávání
olivový olej panenský 100 ml
až 150 ml
majonéza
v případě potřeby
sůl
pepř mletý
čerstvě mletý
skrojek k podávání
k podávání

Postup

1

Maso svažte kuchyňským provázkem, aby získalo úhledný tvar. Marinujte ho přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí (tento krok můžete vynechat).

2

Maso i s marinádou dejte do hrnce (víno můžete vynechat), přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo.

3

Pak telecí vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso.

4

Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.

5

Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru či majonézy a dochuťte.

6

Z masa odstraňte provázek a nakrájejte ho na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení.

7

Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dosáhnout pokojové teploty.

8

Podávejte se skrojky citronu, kapary a se zelenými listy.

NĚCO NAVÍC
Maso překryté fólií vydrží v lednici klidně i týden.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/5

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...