Klasický italský recept chutná nejlíp druhý den, kdy se studené plátky telecího masa trochu rozleží v tuňákové omáčce.
Suroviny
Postup
Maso svažte kuchyňským provázkem, aby získalo úhledný tvar. Marinujte ho přes noc ve víně s bobkovým listem a šalvějí (tento krok můžete vynechat).
Maso i s marinádou dejte do hrnce (víno můžete vynechat), přidejte mrkev, řapík celeru, cibuli, petrželku a tolik vody, aby bylo maso jen potopené, ale neplavalo.
Pak telecí vyndejte, obsah hrnce uveďte k varu a teprve pak vraťte maso.
Když tekutina začne opět vřít, stáhněte oheň a vařte přikryté pokličkou velmi zvolna asi 1,5 hodiny. Odkryjte a maso nechte ve vývaru vychladnout.
Tuňáka rozmixujte s ančovičkami, žloutky, citronovou šťávou, kapary a olejem. Nařeďte trochou vývaru (či majonézy) a dochuťte.
Z masa odstraňte provázek a nakrájejte ho na tenké plátky. Dno mísy potřete trochou omáčky, poklaďte plátky masa, polijte omáčkou a opakujte vrstvení.
Přetáhněte fólií a nechte v chladu uležet. Před podáváním nechte dojít pokojové teploty.
Podávejte se skrojky citronu, kapary a se zelenými listy.
NĚCO NAVÍC
Maso překryté fólií vydrží v lednici klidně i týden.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Jak používat ančovičky plus 15 receptů(26 receptů)