Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Vše, co potřebujete vědět o zavařování a nakládání

Klasická technika uchovávání potravin je opět v kurzu. Nejen proto, že je zdravá, ale také proto, že sklenička domácích povidel může být skvělým dárkem pro každou příležitost. Co byste měli vědět, než se pustíte do přípravy slunce ve sklenici?
23. 7. 2020 | Autor: klara

Na úvod se sluší říci, že zelenina se nakládá, ovoce zavařuje. Produkty z ovoce, jako například šťávy se louhují, rozvařují a pasírují, následně ředí s vodu a sterilují v tekuté konzistenci. Proto, aby vydržely déle, je nezbytným pomocníkem kyselina citrónová. Ta má vliv také na to, jak dlouho vám vaše zdravá sklenička bez přidaného cukru či chemie ve spíži vydrží.

Zdravé produkty

Při výběru ovoce nebo zeleniny dávejte velký pozor na to, v jaké kvalitě vstupní produkty jsou. Nahnilé, změklé, částečně hmyzem zkonzumované, do zavařeniny ani jiné sklenice totiž rozhodně nepatří. Vhodnou kvalitu hledejte u farmářů, kteří prodávají ve dvoře, případně si pro ně zajděte na farmářský trh ve vašem okolí. To platí nejen pro ovoce, ale také pro zeleninu.

Farmářské trhy a farmy – skvělý zdroj kvalitní zeleniny a ovoce

Pokud nemáte vlastní zdroje, potřebujete pro své skleničky plné vitamínů jiné zdroje. Kde seženete levnou a kvalitní...

Zásoby skla

Hlídejte si vždy v předstihu, jestli máte dostatek sklenic pro zavaření marmelád či kyselé zeleniny. Není nic smutnějšího než zjištění, že surovin máte dostatek, ale není do čeho zavařovat. Ty seženete nejen v hobby marketech, ale také v letní sezoně jsou předmětem nabízeným v supermarketech. Ano, hned vedle oddělení ovoce – zelenina. Můžete si také objednat přes internet, v profesionálních obchodech pro kuchaře, případně pro hospodyně.

Čisté sklo je základ

Než se vrhnete na přípravu sklenic, měla byste mít na paměti, že musí být absolutně čisté. Jakákoliv nečistota, třeba z uskladnění ve sklepě může znehodnotit veškeré vaše snahy. Právě drobné nečistoty, nebo nahnilý plod mohou až desetkrát zrychlit proces zkažení celého objemu sklenice. Nakládání a zavařování si tak žádá absolutní čistotu. Není od věci nádoby vyvařit, stejně jako víčka. Díky tomu vám obsah každé z nich vydrží po správném procesu sterilace i dva roky. Obecně ale platí, že by měl být každý výrobek tohoto druhu zkonzumován do dvanácti měsíců od data výroby. I proto si jej nezapomeňte správně označit štítkem s datem výroby.

Jak připravit sklenice a víčka na zavařování

Zavařujete plody letní sezony? Nezapomeňte, že sklenice a víčka musejí být čisté.

Správný postup zavařování

Každá plodina si žádá své. Některá rychlý proces zpracování, jiná naopak potřebuje nechat odležet. Jednoduché pravidlo je, že ovoce a zelenina s vyšším obsahem vody je vhodná pro rychlé zpracování, takže okurkám ani jahodám moc prostoru na rozležení nedávejte. Naopak houby můžete naložit, nechat uležet a teprve druhý den zavařit. Šťávy je taktéž třeba nejprve naložit, zbavit hmyzu, který se mezi ovocem, bylinkami může nacházet a teprve poté sterilizovat. Například levandule by pro přípravu sirupu měla být naložena v kyselině citronové alespoň dva dny. Teprve pak jsou z květů uvolněny všechny silice a šťáva získá opravdový říz. Kyselina citronová navíc podporuje želírovací proces, takže je vhodná a nezbytná pro zavařování čehokoliv.

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly...

Želírovací prostředky a jejich použití při přípravě domácích džemů a marmelád

Jahodový, višňový, malinový, meruňkový, rybízový nebo třeba švestkový. Příprava domácích džemů je na spadnutí, a tak...

Rodinné stříbro

Láky a nálevy se liší kraj od kraje, rodina od rodiny. Pokud tedy máte přesně sepsaný recept na přípravu láku k okurkám, spolu s dovětkem, že do zavařovací sklenice patří v neposlední řadě snítka kopru, rozhodně se o svůj recept nedělte na sociálních sítích. Může se totiž stát, že vás za pár let napadne, že byste ráda změnila profesi a věnovala se právě přípravě originálních skleniček, které ale nebudou v té době vůbec originální.

Sterilace kompotů či okurek

Můžete si vybrat hned z několika možností. Sterilovat můžete nejen v hrnci s dostatkem vroucí vody, která zbaví obsah skleniček všech nežádoucích mikrobů, můžete ale zavařovat také v zavařovacím hrnci, případně v mikrovlnné troubě, nebo dokonce v myčce na nádobí. Nejjednodušším procesem pro uchování zavařovaného je překlopení na víčko. V okamžiku, kdy vroucí marmeládu nandáte do skleničky, zavíčkujte a okamžitě otočte dnem vzhůru. Nechejte stát 12 hodin a poté máte jistotu, že se do skleničky nedostane vzduch. Důkazem toho, že proces zakonzervování proběhl správně jsou víčka jakoby vtažená dovnitř do skleničky. Vypouklá jsou signálem toho, že se celý proces nepovedl. A že je třeba jej opakovat. Důkladněji.

Jak na domácí zavařování?

Na začátku jara jsme šťastní, když na stromech vidíme pupeny a květy. Na začátku léta se pak radujeme z drobných...

Zavařování či nakládání jsou skvělou zábavou pro dobu letních prázdnin. Užijte si s dětmi hned dvakrát. Jednou při přípravě domácích produktů, podruhé pak časem při jejich konzumaci. Jídlo připravené s láskou totiž i těm největší nejedlíkům chutná nejlépe.

Nakládejte, zavařujte!

Jak uchovat část úrody, abyste si ji mohli užívat i v zimě? Odpověď je jednoduchá... Nákládejte a zavařujte! Aby měly...

REKLAMA

Přidat komentář