Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Miso, pho, tom kha, ramen aneb Jak na zdravé a snadné asijské polévky

Miso
ZDROJ: pexels
sdílet:

Byly časy, kdy asijskou polévku představovala instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny. Tyto levné polévky sice v obchodech najdeme pořád, ale svou velkou slávu už pár let zažívají i jejich poctivější verze. Lahodné asijské polévky připravené z vývaru, na které chodíme do asijských bister, si našly spoustu fanoušků. Kdo jednou ochutná pho, ramen nebo třeba tom kha kai, touží po tom vařit si je i doma.

Miso

Japonská polévka miso je jednou z nejzdravějších a nejjednodušších asijských polévek. Ne nadarmo se jí jinak také říká „japonský zázrak“. Japonci tuto polévku snídají, obědvají i večeří.

  • Základem je tradiční japonská polévka dashi, která se připravuje z mořských řas a uzených sušených ryb. Do vývaru se dále přidávají suroviny jako houby, brambory, zelenina, ryby, zkrátka podle sezóny nebo chuti.
  • Nakonec se do polévky přidává pasta miso. Má vysoký obsah vitamínu B, proteinů a připisují se jí protirakovinné účinky.
  • Miso pasta se vedle polévky používá také do omáček, k nakládání zeleniny či masa, nebo jako pomazánka. Polévka miso je se podává v menších miskách.
  • Vyzkoušejte náš jednoduchý a oblíbený recept na miso s řasou wakame.

Tom Kha Kai

Thajská polévka Tom Kha Kai je plná vůní a chutí, a přitom jednoduchá na přípravu. Zkuste si jednu připravit i vy, doma!

  • Základ tvoří kokosové mléko a kuřecí nebo zeleninový vývar.
  • Přidat do ní můžete také kuřecí maso či mořské plody, patří do ní citronová tráva, listy kafírové limety, rybí omáčka, limetka, třtinový cukr a kousek galangalu, což je kořen velmi podobný zázvoru. Má ale ostřejší chuť, pronikavější vůni a je narůžovělý. 
  • Pokud neseženete kořen galangalu, níže najdete jednodušší verzi této thajské polévky s tím, co bez problémů seženete v supermarketu.

Pho

Phở je u nás známá a oblíbená asijská nudlová polévka. Původ má ve Vietnamu, kde má i svůj den: 12. prosince je Den Pho. Základ polévky tvoří dlouho tažený vývar, maso, ploché rýžové nudle Pho – podle nich se polévka jmenuje. Pho se neobejde bez badyánu, skořice, kardamomu, hřebíčku, zázvoru a koriandru. Právě díky těmto ingrediencím je phở chuťově bohatší než třeba polévka ramen.

  • V restauracích můžete najít několik druhů této polévky. Nejznámější je phở bò, jejíž základ tvoří hovězí vývar, hovězí maso a nudle.
  • Dát si můžete i phở gà, tedy kuřecí vývar s kuřecím masem a nudlemi.
  • Pro vegetariány existuje bezmasá verze s názvem phở chay. Narazit můžete ještě na kachní polévku phở vịt.

Ramen

Ramen je původně japonská nudlová polévka založená na silném masovém vývaru (často z vepřových kostí) a pšeničných nudlích ramen. Dalšími základními ingrediencemi jsou vepřové maso, mořské řasy, vejce, houby, sójová omáčka či miso pasta.

  • Existují dva základní typy této polévky: ramen udon s pšeničnými nudlemi a ramen soba s žitnými nebo pohankovými nudlemi.
  • Oproti vietnamské polévce phở je ramen tmavší.
  • Milovníky tofu potěší náš recept na tofu ramen se špenátem.
  • Pokud máte doma krevety, určitě vyzkoušejte krevetový ramen, je to prostě bomba!

Zdroj: Apetit, Britannica

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč