Polévka jako hlavní chod

Polévka jako hlavní chod
sdílet:
Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a syté polévky jsou dokonalým rozmazlovacím jídlem podzimu.

I talíř nebo rovnou miska polévky může být dokonalým hlavním jídlem. Povyšte ji na hvězdu večeře. Potřebujete jen ty správné přísady, které přidáte nebo přisypete, a hned máte úžasné a uspokojivě syté jídlo z jednoho hrnce.

Zvlášť v nadcházejícím chladném období, které už se hlásí ranními mlhami a pošmourně zataženými dny, hrají polévky v našem jídelníčku nedocenitelnou roli. Zahřejí, vyživí a především jsou opravdu všestranné. Můžete do nich vložit prakticky jakoukoliv zeleninu, maso, luštěninu… samozřejmě po dobrém uvážení, aby spolu všechny přísady ve výsledku ladily jak chutí, tak vzhledem. 

Polévka je grunt

Polévka je grunt

Více

Pohrát si můžete také se strukturou, ať se pustíte do robustních polévek s kusy masa a zeleniny jako boršč nebo jemných krémových polévek. A když k nim naservírujete pár dalších dobrot, jako krutony, nasekané bylinky nebo další polévkové vložky, sklidíte nadšené ovace strávníků. 

Úspěch přeje připraveným

Šetřte čas promyšleným nákupem i chytrou organizací práce. Než se pustíte do vaření, pročtěte si důkladně recept. Přípravu jídla si naplánujte tak, aby šly jednotlivé kroky plynule za sebou. Krájení, opékání, vaření… a nebojte se sáhnout po polotovarech. Koupit dobrý poctivý vývar, když nemáte v zásobě domácí, nebo vytáhnout z mrazáku sáček kvalitní zeleniny či klobásky od řezníka není žádná ostuda. Naopak, zachrání vás před nedočkavými hladovci a polévka bude na stole v ten správný čas.

Opravdu hustá polévka

Zahuštění polévek už tradičně obstarává jíška, ať už připravená v základu polévky (orestovanou zeleninu zaprášíte moukou a krátce osmahnete) nebo samostatně, a zalévanou vodou, mlékem či (v tom nejlepším případě) vývarem. 

Zdravější varianta zahuštění a dosažení krémovější struktury polévky spočívá v odebrání části doměkka uvařených přísad z polévky, jejich rozmixování a opětovnému přidání do polévky.

Výbornou možností je i zahuštění pomocí staršího, předem namočeného a rozmixovaného, pečiva. Podle druhu polévky výborně poslouží bílá bageta i kváskový chléb. Vaří se tak například italská ribollita a podobně můžete zahustit i českou čočkovou nebo fazolovou polévku.

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Co přidat do polévky, aby byla sytější?

Více

Závěrečná tečka

Co udělá z obyčejné polévky neobyčejnou? Sypání, zavářky a všechny možné další dobroty, které vylepšují sytost a zároveň jsou velmi zábavné. Důležité jsou také pro doladění struktury. Proto hladkým krémům sluší křupavé krutony, kousky opečené zeleniny nebo sýrová krajka. Polévku s většími kusy masa a zeleniny zase doladí jemná zakysaná smetana. 

Podle druhu polévky k ní podávejte např.:

  • opečené kokosové plátky,
  • bylinkové pesto
  • tortillové chipsy,
  • opečená semínka  a oříšky,
  • toustíky zapečené se sýrem,
  • sýrovou krajku,
  • kousky masa, kolečka opečené klobásy nebo dokřupava vyškvařené slaniny.

 

A teď už si jen stačí vybrat tu správnou polévku a pustit se do vaření.

50 polévek na zahřátí

50 polévek na zahřátí

Více

Spoustu nápadů na další polévková dobrodružství, najdete v následujících článcích.

Související články

Dokonalá krémová polévka a jak na ni
  • Tipy a triky

Dokonalá krémová polévka a jak na ni

[[nid:36761]]Krátké vařeníKouzlo polévkových krémů spočívá v jednoduché přípravě, která vám nejen ulehčí práci, ale krátkým vařením také zachováte všechny prospěšné látky v zelenině. Většinu krémů tak připravíte do půl hodiny, delší...
Vývar k snídani
  • Novinky a zajímavosti

Vývar k snídani

Traduje se od pradávna„Poprvé jsem se s teplou polévkou k snídani setkala v Japonsku. Bufetový stůl byl obložený klasickými evropskými ingrediencemi k snídani, ale v rohu na mě koukala nádoba vařícího vývaru. Byla jsem trochu...
Zdravé a výtečné asijské polévky
  • Novinky a zajímavosti

Zdravé a výtečné asijské polévky

Byly časy, kdy pro nás jedinou známou asijskou polévkou byla ta instantní pytlíková ze supermarketu za čtyři koruny. Tyhle levné, ale nezdravé polévky, sice na poličkách v obchodech najdeme pořád, už se ale netěší takové oblibě. Nahradily...
Jak na správnou jíšku a další tipy v zahušťování pokrmů
  • Tipy a triky

Jak na správnou jíšku a další tipy v zahušťování pokrmů

Klasická jíška (také zásmažka nebo zápražka) z mouky a tuku se dá připravit na mnoho způsobů. V přípravě jíšky se nejvíce setkáváme s procesem restování nebo zpěnění. Zatímco restováním připravíme jíšku tmavou, zpěněním mouky v tuku nám...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale výsledek stojí za to. Poradíme vám, jak na to, aby krásně...
7+1 zdravé dochucení polévky
  • Novinky a zajímavosti

7+1 zdravé dochucení polévky

1 UmeocetPochází z japonské kuchyně. Vzniká jako vedlejší produkt při fermentaci švestiček umeboši. Ty se tvrdé a zelené naloží do velkého množství soli a nechají se nejméně měsíc fermentovat. Během tohoto procesu začnou pouštět chuťově...

Obchod Apetit