Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uvařte si polévku, která zasytí stejně dobře jako hlavní jídlo. Stačí přidat pár surovin a na druhý chod si nikdo nevzpomene

Zeleninová polévka
ZDROJ: Monika Grabkowska/Unsplash
sdílet:

Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a syté polévky jsou dokonalým rozmazlovacím jídlem, když je venku nevlídno.

I talíř nebo rovnou miska polévky může být dokonalým hlavním jídlem. Povyšte ji na hvězdu večeře. Potřebujete jen ty správné přísady, které přidáte nebo přisypete, a hned máte úžasné a uspokojivě syté jídlo z jednoho hrnce. Pohrát si můžete s jejich chutěmisložením, konzistencí i strukturou.

  • Zvlášť v chladném období, které se hlásí ranními mlhami a pošmourně zataženými dny, hrají polévky v našem jídelníčku nedocenitelnou roli.
  • Zahřejí, vyživí a především jsou všestranné. Můžete do nich vložit prakticky jakoukoliv zeleninu, maso, luštěniny či obiloviny.
  • Aby polévka zasytila, je důležité aby v ní nechyběla pořádná porce bílkovin a tuk.
  • Ať se pustíte do robustních polévek s kusy masa a zeleniny jako boršč nebo kyselica či jemných krémových polévek.
  • Když k nim naservírujete krutony, nasekané bylinky nebo další složky polévek, sklidíte nadšené ovace strávníků. 

Úspěch přeje připraveným

Šetřte čas promyšleným nákupem i chytrou organizací práce. Než se pustíte do vaření, pročtěte si důkladně recept. Přípravu jídla si naplánujte tak, aby šly jednotlivé kroky plynule za sebou. Krájení, opékání, vaření… a nebojte se sáhnout po polotovarech.

  • Koupit dobrý silný vývar, když nemáte v zásobě domácí, nebo vytáhnout z mrazáku sáček zeleniny či klobásky od řezníka není žádná ostuda. Naopak, zachrání vás před nedočkavými hladovci a polévka bude na stole v ten správný čas.
  • Stejně tak sáhnout po rajčatovém protlaku, loupaných rajčatech, fazolích či cizrně v konzervě není žádná ostuda. 

Opravdu hustá polévka

Zahuštění polévek už tradičně obstarává jíška, ať už připravená v základu polévky (orestovanou zeleninu zaprášíte moukou a krátce osmahnete) nebo samostatně, a zalévanou vodou, mlékem či (v tom nejlepším případě) vývarem. 

  • Polévku můžete zahustit i bez mouky. Odeberte část polévky i uvařenými přísadami a rozmixujte je dohladka. Vzniklou kaši vraťte upátky do polévky.  
  • Výbornou možností je i zahuštění pomocí staršího, předem namočeného a rozmixovaného, pečiva.
  • Podle druhu polévky výborně poslouží bílá bageta i kváskový chléb. Vaří se tak například italská ribollita a podobně můžete zahustit i českou čočkovou nebo fazolovou polévku.

Závěrečná tečka

Co udělá z obyčejné polévky neobyčejnou? Sypání, zavářky a všechny možné další dobroty, které vylepšují sytivost a zároveň jsou velmi zábavné. Důležité jsou také pro doladění struktury. Proto hladkým krémům sluší křupavé krutony, kousky opečené zeleniny nebo sýrová krajka. Polévku s většími kusy masa a zeleniny zase doladí jemná zakysaná smetana. 

Podle druhu polévky k ní podávejte například:

  • opečené kokosové plátky
  • bylinkové pesto
  • tortillové chipsy
  • opečená semínka  a oříšky
  • toustíky zapečené se sýrem
  • sýrovou krajku
  • kousky masa, kolečka opečené klobásy nebo dokřupava vyškvařené slaniny
  • vajíčko na všechny způsoby
  • nudle, kapání, strouhání, knedlíčky, nočky

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč