0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka jako hlavní chod

Zeleninová polévka
ZDROJ: Monika Grabkowska/Unsplash
sdílet:

Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a syté polévky jsou dokonalým rozmazlovacím jídlem podzimu.

I talíř nebo rovnou miska polévky může být dokonalým hlavním jídlem. Povyšte ji na hvězdu večeře. Potřebujete jen ty správné přísady, které přidáte nebo přisypete, a hned máte úžasné a uspokojivě syté jídlo z jednoho hrnce.

Zvlášť v nadcházejícím chladném období, které už se hlásí ranními mlhami a pošmourně zataženými dny, hrají polévky v našem jídelníčku nedocenitelnou roli.

  • Zahřejí, vyživí a především jsou všestranné. Můžete do nich vložit prakticky jakoukoliv zeleninu, maso, luštěniny či obiloviny.

  • Pohrát si můžete také se strukturou. Ať se pustíte do robustních polévek s kusy masa a zeleniny jako boršč nebo kyselica či jemných krémových polévek.
  • Když k nim naservírujete pár dalších dobrot, jako krutony, nasekané bylinky nebo další složky polévek, sklidíte nadšené ovace strávníků. 

Úspěch přeje připraveným

Šetřte čas promyšleným nákupem i chytrou organizací práce. Než se pustíte do vaření, pročtěte si důkladně recept. Přípravu jídla si naplánujte tak, aby šly jednotlivé kroky plynule za sebou. Krájení, opékání, vaření… a nebojte se sáhnout po polotovarech.

  • Koupit dobrý poctivý vývar, když nemáte v zásobě domácí, nebo vytáhnout z mrazáku sáček kvalitní zeleniny či klobásky od řezníka není žádná ostuda. Naopak, zachrání vás před nedočkavými hladovci a polévka bude na stole v ten správný čas.

Opravdu hustá polévka

Zahuštění polévek už tradičně obstarává jíška, ať už připravená v základu polévky (orestovanou zeleninu zaprášíte moukou a krátce osmahnete) nebo samostatně, a zalévanou vodou, mlékem či (v tom nejlepším případě) vývarem. 

  • Polévku můžete zahustit i bez mouky. Odeberte část polévky i uvařenými přísadami a rozmixujte je dohladka. Vzniklou kaši vraťte upátky do polévky.  
  • Výbornou možností je i zahuštění pomocí staršího, předem namočeného a rozmixovaného, pečiva.
  • Podle druhu polévky výborně poslouží bílá bageta i kváskový chléb. Vaří se tak například italská ribollita a podobně můžete zahustit i českou čočkovou nebo fazolovou polévku.

Závěrečná tečka

Co udělá z obyčejné polévky neobyčejnou? Sypání, zavářky a všechny možné další dobroty, které vylepšují sytivost a zároveň jsou velmi zábavné. Důležité jsou také pro doladění struktury. Proto hladkým krémům sluší křupavé krutony, kousky opečené zeleniny nebo sýrová krajka. Polévku s většími kusy masa a zeleniny zase doladí jemná zakysaná smetana. 

Podle druhu polévky k ní podávejte např.:

  • opečené kokosové plátky
  • bylinkové pesto
  • tortillové chipsy
  • opečená semínka  a oříšky
  • toustíky zapečené se sýrem
  • sýrovou krajku
  • kousky masa, kolečka opečené klobásy nebo dokřupava vyškvařené slaniny
  • vajíčko na všechny způsoby
  • nudle, kapání, strouhání, knedlíčky, nočky

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout
  • Tipy a triky

Jak vybrat nejlepší olivový olej a co s ním podniknout

Olivovému oleji se připisují skvělé účinky jako dlouhověkost a zdraví. Je nedílnou součástí středomořské stravy, oblíbený je však po celém světě. Jaký typ olivového oleje si pořídit na salát, s kterým vařit a co znamenají názvy na etiketách...
5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč