Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Uvařte si polévku, která zasytí stejně dobře jako hlavní jídlo. Stačí přidat pár surovin a na druhý chod si nikdo nevzpomene

Zeleninová polévka
ZDROJ: Monika Grabkowska/Unsplash
sdílet:

Polévka tak hustá, že v ní stojí lžíce, a vydatná natolik, že si vaši strávníci ani nevzpomenou na dezert. Poctivé a syté polévky jsou dokonalým rozmazlovacím jídlem, když je venku nevlídno.

I talíř nebo rovnou miska polévky může být dokonalým hlavním jídlem. Povyšte ji na hvězdu večeře. Potřebujete jen ty správné přísady, které přidáte nebo přisypete, a hned máte úžasné a uspokojivě syté jídlo z jednoho hrnce. Pohrát si můžete s jejich chutěmisložením, konzistencí i strukturou.

  • Zvlášť v chladném období, které se hlásí ranními mlhami a pošmourně zataženými dny, hrají polévky v našem jídelníčku nedocenitelnou roli.
  • Zahřejí, vyživí a především jsou všestranné. Můžete do nich vložit prakticky jakoukoliv zeleninu, maso, luštěniny či obiloviny.
  • Aby polévka zasytila, je důležité aby v ní nechyběla pořádná porce bílkovin a tuk.
  • Ať se pustíte do robustních polévek s kusy masa a zeleniny jako boršč nebo kyselica či jemných krémových polévek.
  • Když k nim naservírujete krutony, nasekané bylinky nebo další složky polévek, sklidíte nadšené ovace strávníků. 

Úspěch přeje připraveným

Šetřte čas promyšleným nákupem i chytrou organizací práce. Než se pustíte do vaření, pročtěte si důkladně recept. Přípravu jídla si naplánujte tak, aby šly jednotlivé kroky plynule za sebou. Krájení, opékání, vaření… a nebojte se sáhnout po polotovarech.

  • Koupit dobrý silný vývar, když nemáte v zásobě domácí, nebo vytáhnout z mrazáku sáček zeleniny či klobásky od řezníka není žádná ostuda. Naopak, zachrání vás před nedočkavými hladovci a polévka bude na stole v ten správný čas.
  • Stejně tak sáhnout po rajčatovém protlaku, loupaných rajčatech, fazolích či cizrně v konzervě není žádná ostuda. 

Opravdu hustá polévka

Zahuštění polévek už tradičně obstarává jíška, ať už připravená v základu polévky (orestovanou zeleninu zaprášíte moukou a krátce osmahnete) nebo samostatně, a zalévanou vodou, mlékem či (v tom nejlepším případě) vývarem. 

  • Polévku můžete zahustit i bez mouky. Odeberte část polévky i uvařenými přísadami a rozmixujte je dohladka. Vzniklou kaši vraťte upátky do polévky.  
  • Výbornou možností je i zahuštění pomocí staršího, předem namočeného a rozmixovaného, pečiva.
  • Podle druhu polévky výborně poslouží bílá bageta i kváskový chléb. Vaří se tak například italská ribollita a podobně můžete zahustit i českou čočkovou nebo fazolovou polévku.

Závěrečná tečka

Co udělá z obyčejné polévky neobyčejnou? Sypání, zavářky a všechny možné další dobroty, které vylepšují sytivost a zároveň jsou velmi zábavné. Důležité jsou také pro doladění struktury. Proto hladkým krémům sluší křupavé krutony, kousky opečené zeleniny nebo sýrová krajka. Polévku s většími kusy masa a zeleniny zase doladí jemná zakysaná smetana. 

Podle druhu polévky k ní podávejte například:

  • opečené kokosové plátky
  • bylinkové pesto
  • tortillové chipsy
  • opečená semínka  a oříšky
  • toustíky zapečené se sýrem
  • sýrovou krajku
  • kousky masa, kolečka opečené klobásy nebo dokřupava vyškvařené slaniny
  • vajíčko na všechny způsoby
  • nudle, kapání, strouhání, knedlíčky, nočky

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...