Usmažte si dokonalé cuketové květy

Cuketové květy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oblíbená italská specialita, cuketové květy obalené v těstíčku a usmažené dokřupava, patří k nejlepším způsobům, jak si vychutnat letní úrodu.

Jak vybírat cuketové květy

Květy někdy seženete na trzích nebo u blízkých pěstitelů, nejjednodušší je ale sběr ve vlastní zahradě. Čerstvé květy sbírejte nejlépe brzy ráno, kdy se právě otevírají, nepřiléhají ke stonku a nestihly ještě zavadnout po dni na horkém slunci. Trhejte jen čerstvé, pevné květy, ty zvadlé zůstanou zplihlé a zbytečně nasáknou tukem. 

Na smažení jsou nejlepší samčí květy, ze kterých se nevyvíjejí plody. Poznáte je tak, že nepřiléhají ke stonku, mají delší stopku a nenesou viditelný základ plodu. Na běžných cuketových rostlinách jsou samčí květy v převaze.

44 nej receptů s cuketami

44 nej receptů s cuketami

Více

Případně můžete použít také drobné cuketky, které mají na konci ještě květ. Stačí je překrojit na polovinu a smažit podobně jako samčí květy. 

Jak smažit cuketové květy

Mezi nejběžnější a nejoblíbenější způsoby, jak připravit květy cuket na talíř, patří jejich smažení v těstíčku. Díky této úpravě získají pěkně křupavou krustičku a mohou se namáčet do různých omáček a dipů.

V tradiční italské kuchyni se cuketové květy buď smaží jen tak, samotné, nebo se nejprve naplní směsí z ricotty, parmazánu a bylinek, poté se namáčejí do jemného těsta podobnému palačinkovému a zprudka smaží v oleji. 

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

12 moučníků s cuketami, které bude chtít ochutnat každý

Více

Recept na těsto la pastella podle Marcelly Hazan

Marcella Hazan ve své slavné kuchařce Klasická italská kuchyně namáčí cuketové květy do jednoduchého těstíčka z vody a mouky, které Italové nazývají la pastella. Hazan ho doporučuje každému, kdo má rád zeleninu smaženou v tenkém, lahodném obalu, který ale ze zeleniny nepadá a nenasákne olejem jako houba. Smažit v něm můžete také kolečka celé cukety, brokolici, chřest nebo kroužky cibule.

Na 1 šálek vody potřebujete ⅔ šálku hladké mouky. Do misky nalijte tekutinu, postupně přisypávejte a důkladně zašlehávejte mouku, až vám vznikne těstíčko hustotou podobné kysané smetaně. Zeleninu namáčejte do těstíčka a smažte z obou stran dozlatova ve vysoké vrstvě hodně rozpáleného oleje. Osmažené květy na talíři posolte. 

Italské hrátky s těstem

Frances Mayes, další oblíbená autorka, která proslula svými knihami a kuchařkami z Toskánska, klasický italský recept na těstíčko z vody a mouky la pastella upravila a vodu nahradila pivem.

Petrželka na způsob kosmatice

Petrželka na způsob kosmatice

Více

Na 1 šálek hladké mouky dává 1 šálek piva a půl lžičky mořské soli. Těstíčko nechá 20 minut odpočinout, potom květy smaží stejně jako Hazan. A přidává doporučení, že úplně stejným způsobem můžete upravit také květy dýní nebo lístky šalvěje, které podává jako ozdobu k pečenému masu nebo jako chuťovku k vínu spolu se smaženými cuketovými květy.

Květy bez smažení

Nejste zrovna zastánci smažení a ani vyhlídka křupavých lahodných květů vás k této úpravě nepřesvědčí? Pro vás jsou tady další varianty.

Zapékané cuketové květy

Zapékané cuketové květy

Více

Cuketové květy se mohou také zapékat pod grilem či opékat na pánvi podobně jako celé cukety nebo jiná letní zelenina. Tepelná úprava však není povinná. Cuketové květy můžete přidávat do salátu a jíst je syrové. Patří k jedlým květům, které můžete jíst bez obav, že vám způsobí trávicí potíže. Květy cuket výborně ladí také s vejci, přidat je můžete například na pánev do frittaty.

Související články

5x cuketa do skleničky
  • Jak na to

5x cuketa do skleničky

Zamotala vám hlavu velká úroda cukety? Zavařte ji do skleničky, v zimě si užijete lahůdky ze spíže. ...
6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu
  • Tipy a triky

6 tipů, jak efektivně zpracovat cuketu

Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna  - cuketa. Jak zužitkovat její přebytky nebo přezrálé plody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat...
Cuketa, všestranná královna kuchyně
  • Tipy a triky

Cuketa, všestranná královna kuchyně

Cuketa, tykev, cukína - co to vlastně je? Pochází z Itálie (odtud i lidový výraz cukína odvozený z italského názvu zucca) a v našich končinách ji známe pod názvem cuketa. Velice často se však také setkáme s označením tykev....
Autor: Jana Kopřivová

Obchod Apetit