0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Usmažte si dokonalé cuketové květy

Cuketové květy
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Oblíbená italská specialita, cuketové květy obalené v těstíčku a usmažené dokřupava, patří k nejlepším způsobům, jak si vychutnat letní úrodu.

Jak vybírat cuketové květy

Květy někdy seženete na trzích nebo u blízkých pěstitelů, nejjednodušší je ale sběr ve vlastní zahradě. Čerstvé květy sbírejte nejlépe brzy ráno, kdy se právě otevírají, nepřiléhají ke stonku a nestihly ještě zavadnout po dni na horkém slunci. Trhejte jen čerstvé, pevné květy, ty zvadlé zůstanou zplihlé a zbytečně nasáknou tukem. 

Na smažení jsou nejlepší samčí květy, ze kterých se nevyvíjejí plody. Poznáte je tak, že nepřiléhají ke stonku, mají delší stopku a nenesou viditelný základ plodu. Na běžných cuketových rostlinách jsou samčí květy v převaze.

Případně můžete použít také drobné cuketky, které mají na konci ještě květ. Stačí je překrojit na polovinu a smažit podobně jako samčí květy. 

Jak smažit cuketové květy

Mezi nejběžnější a nejoblíbenější způsoby, jak připravit květy cuket na talíř, patří jejich smažení v těstíčku. Díky této úpravě získají pěkně křupavou krustičku a mohou se namáčet do různých omáček a dipů.

V tradiční italské kuchyni se cuketové květy buď smaží jen tak, samotné, nebo se nejprve naplní směsí z ricotty, parmazánu a bylinek, poté se namáčejí do jemného těsta podobnému palačinkovému a zprudka smaží v oleji. 

Recept na těsto la pastella podle Marcelly Hazan

Marcella Hazan ve své slavné kuchařce Klasická italská kuchyně namáčí cuketové květy do jednoduchého těstíčka z vody a mouky, které Italové nazývají la pastella. Hazan ho doporučuje každému, kdo má rád zeleninu smaženou v tenkém, lahodném obalu, který ale ze zeleniny nepadá a nenasákne olejem jako houba. Smažit v něm můžete také kolečka celé cukety, brokolici, chřest nebo kroužky cibule.

Na 1 šálek vody potřebujete ⅔ šálku hladké mouky. Do misky nalijte tekutinu, postupně přisypávejte a důkladně zašlehávejte mouku, až vám vznikne těstíčko hustotou podobné kysané smetaně. Zeleninu namáčejte do těstíčka a smažte z obou stran dozlatova ve vysoké vrstvě hodně rozpáleného oleje. Osmažené květy na talíři posolte. 

Italské hrátky s těstem

Frances Mayes, další oblíbená autorka, která proslula svými knihami a kuchařkami z Toskánska, klasický italský recept na těstíčko z vody a mouky la pastella upravila a vodu nahradila pivem.

Na 1 šálek hladké mouky dává 1 šálek piva a půl lžičky mořské soli. Těstíčko nechá 20 minut odpočinout, potom květy smaží stejně jako Hazan. A přidává doporučení, že úplně stejným způsobem můžete upravit také květy dýní nebo lístky šalvěje, které podává jako ozdobu k pečenému masu nebo jako chuťovku k vínu spolu se smaženými cuketovými květy.

Květy bez smažení

Nejste zrovna zastánci smažení a ani vyhlídka křupavých lahodných květů vás k této úpravě nepřesvědčí? Pro vás jsou tady další varianty.

Cuketové květy se mohou také zapékat pod grilem či opékat na pánvi podobně jako celé cukety nebo jiná letní zelenina. Tepelná úprava však není povinná. Cuketové květy můžete přidávat do salátu a jíst je syrové. Patří k jedlým květům, které můžete jíst bez obav, že vám způsobí trávicí potíže. Květy cuket výborně ladí také s vejci, přidat je můžete například na pánev do frittaty.

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč