Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Italská cuketová polévka
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.7/5 Počet hodnocení: 399
Do 30 minut Velmi snadné cca 8 porcí

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1267 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 78 g
Tuky 75 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Italskou cuketovou polévku můžete doplnit ještě listovým salátem a podávat jako lehký oběd nebo večeři. Nás v redakci tahle jednoduchá polévka nadchla a od focení jsme si ji vařili už několikrát! Je rychle hotová, krémová a prostě skvělá!

Suroviny

olivový olej panenský 60 ml
nadrobno nasekaný
bazalka 1 hrst
nasekané lístky
sůl mořská
pepř bílý
mletý
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninový
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
strouhaný + další k podávání
K podávání
křupavý
pepř barevný
čerstvě mletý

Postup

1

Na středním plameni rozehřejte ve větším hrnci olivový olej.

2

Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou.

3

Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.

4

Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti.

5

Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem. Zvlášť podávejte opečený chléb.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Komentáře

26.08.2019 11:55

Je skvělá. Hned napoprvé jsem ale dělala vše krát 3,5, jelikož jsem potřebovala zpracovat čtyřlilovou cuketu (celá se mi nevešla do hrnce). Smetany jsem na to dala 215 ml, mohlo být i trochu víc, ale dobré je to i tak. My Češi máme tendenci dělat věci tučnější, než ve skutečnosti musí být. Doporučuji i lidem, co cuketu nemají rádi.

25.05.2018 20:59

Je opravdu moc dobrá, smetany může být klidně více (chutná i s rostlinnou alternativou) :-) Neměla jsem petrželku nať, tak jsem použila petržel kořen, nakrájený na kostičky, a vařila společně 8 minut. Jenom bych podotkla, že opékat bazalku na pánvi je škoda, ztratí chuť i vůni, lepší ji přidat ke konci vaření a pak vše pomixovat. Oleje mohlo být trošku méně, ale kvalitním verzím se nebráním. Nedoporučuji však používat kokosový tuk (jedině ten dezodorizovaný), jinak je tam nepříjemně cítit.
Děkuji za inspiraci!

26.07.2016 13:12

Výborná polévka!!!

20.07.2016 12:37

Je opravdu skvělá a poměrně rychlá :) A taky jsem dala celý kelímek smetany.

14.07.2016 19:37

Výborná polévka! Taky dávám celý kelímek smetany..

26.05.2016 12:27

Vynikající !

31.01.2015 17:26

Nejlepší polévka, děláme jí pravidelně s malou úpravou a to že jí rozmixuji úplně do hladka a smetany na kilo cuket dávám celý kelímek. Všem moc doporučuji vyzkoušet. I kamarádky, které nejí cukety si na ní moc pochutnaly.

24.08.2014 00:22

Výborná !!!

Apetit magazín