Doplnit ji můžete ještě listovým salátem a podávat jako lehký oběd nebo večeři. Nás v redakci nadchla a od focení jsme si vařili už několikrát!
Suroviny
olivový olej panenský
60
ml
česnek
1
PL
nadrobno nasekaný
bazalka
1
hrst
nasekané lístky
sůl mořská
pepř bílý
mletý
cuketa
1
kg
vývar kuřecí
750
ml
nebo zeleninový
smetana na vaření
60
ml
petrželka
1
hrst
hladkolistá, nasekaná
parmazán
50
g
strouhaný + další k podávání
K podávání
chleba bílý
křupavý
pepř barevný
čerstvě mletý
VIDEORECEPT:
Postup
1
Na středním plameni rozehřejte ve větším hrnci olivový olej.
2
Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou.
3
Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.
4
Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti.
5
Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem.
Zvlášť podávejte opečený chléb.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- 36 nejlepších italských receptů(36 receptů)
- 44 nej receptů s cuketami(44 receptů)
- 30 receptů na snadná vegetariánská jídla, která v létě oceníte(33 receptů)
- Světová chuť cukety: Originální cuketová jídla z různých koutů světa(24 receptů)
- Rychlé cuketové večeře, z kterých si vybere každý(73 receptů)
Komentáře
Miroslav Vlasaty
24.08.2014 00:22
Výborná !!!
Výborná !!!
Anonym
31.01.2015 17:26
Nejlepší polévka, děláme jí
Nejlepší polévka, děláme jí pravidelně s malou úpravou a to že jí rozmixuji úplně do hladka a smetany na kilo cuket dávám celý kelímek. Všem moc doporučuji vyzkoušet. I kamarádky, které nejí cukety si na ní moc pochutnaly.
Anonym
29.04.2015 09:35
Je vynikající a chuťově ji
Je vynikající a chuťově ji výborně doplní i nakrájené, osmahnuté rajče :)
Simona Smidová
26.05.2016 12:27
Vynikající !
Vynikající !
Andrea Guryčová
14.07.2016 19:37
Výborná polévka! Taky dávám
Výborná polévka! Taky dávám celý kelímek smetany..
Resul Klara Bilgin
20.07.2016 12:37
Je opravdu skvělá a poměrně
Je opravdu skvělá a poměrně rychlá :) A taky jsem dala celý kelímek smetany.
Michaela Sýkorová
26.07.2016 13:12
Výborná polévka!!!
Výborná polévka!!!
Lucie Topičová
25.05.2018 20:59
Je opravdu moc dobrá, smetany
Je opravdu moc dobrá, smetany může být klidně více (chutná i s rostlinnou alternativou) :-) Neměla jsem petrželku nať, tak jsem použila petržel kořen, nakrájený na kostičky, a vařila společně 8 minut. Jenom bych podotkla, že opékat bazalku na pánvi je škoda, ztratí chuť i vůni, lepší ji přidat ke konci vaření a pak vše pomixovat. Oleje mohlo být trošku méně, ale kvalitním verzím se nebráním. Nedoporučuji však používat kokosový tuk (jedině ten dezodorizovaný), jinak je tam nepříjemně cítit.
Děkuji za inspiraci!
Johana Kühnelová
26.08.2019 11:55
Je skvělá. Hned napoprvé jsem
Je skvělá. Hned napoprvé jsem ale dělala vše krát 3,5, jelikož jsem potřebovala zpracovat čtyřlilovou cuketu (celá se mi nevešla do hrnce). Smetany jsem na to dala 215 ml, mohlo být i trochu víc, ale dobré je to i tak. My Češi máme tendenci dělat věci tučnější, než ve skutečnosti musí být. Doporučuji i lidem, co cuketu nemají rádi.