Italská cuketová polévka

Italská cuketová polévka

Hodnocení receptu
Průměr: 3.9 (251)
Do 30 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1267 kcal
Bílkoviny 48 g
Sacharidy 78 g
Tuky 75 g
Vláknina 11 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Doplnit ji můžete ještě listovým salátem a podávat jako lehký oběd nebo večeři. Nás v redakci nadchla a od focení jsme si vařili už několikrát!

Suroviny

olivový olej panenský 60 ml
česnek 1 PL
nadrobno nasekaný
bazalka 1 hrst
nasekané lístky
sůl mořská
pepř bílý
mletý
cuketa 1 kg
nejlépe střední, rozkrojené podélně na čtvrtky a pak na 1cm plátky
vývar kuřecí 750 ml
nebo zeleninový
smetana na vaření 60 ml
petrželka 1 hrst
hladkolistá, nasekaná
parmazán 50 g
strouhaný + další k podávání
K podávání
chleba bílý
křupavý
pepř barevný
čerstvě mletý

VIDEORECEPT:

VIDEO: Italská cuketová polévka

VIDEO: Italská cuketová polévka

Více

Postup

1

Na středním plameni rozehřejte ve větším hrnci olivový olej.

2

Opékejte na něm česnek, bazalku a osolenou cuketu pomalu 10 minut, až cukety lehce zezlátnou a změknou.

3

Opepřete bílým pepřem, zalijte vývarem a vařte 8 minut. Potom sejměte z ohně a tři čtvrtiny polévky rozmixujte dohladka.

4

Rozmixovanou směs vraťte zpátky do hrnce a vmíchejte smetanu, petrželku a parmazán. Osolte podle chuti.

5

Při podávání rozdělte polévku do misek či talířů a ozdobte čerstvě mletým pepřem a posypte parmazánem.

Zvlášť podávejte opečený chléb.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2011/7 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2011/7

Komentáře

Anonym

Nejlepší polévka, děláme jí pravidelně s malou úpravou a to že jí rozmixuji úplně do hladka a smetany na kilo cuket dávám celý kelímek. Všem moc doporučuji vyzkoušet. I kamarádky, které nejí cukety si na ní moc pochutnaly.

Lucie Topičová

Je opravdu moc dobrá, smetany může být klidně více (chutná i s rostlinnou alternativou) :-) Neměla jsem petrželku nať, tak jsem použila petržel kořen, nakrájený na kostičky, a vařila společně 8 minut. Jenom bych podotkla, že opékat bazalku na pánvi je škoda, ztratí chuť i vůni, lepší ji přidat ke konci vaření a pak vše pomixovat. Oleje mohlo být trošku méně, ale kvalitním verzím se nebráním. Nedoporučuji však používat kokosový tuk (jedině ten dezodorizovaný), jinak je tam nepříjemně cítit.
Děkuji za inspiraci!

Johana Kühnelová

Je skvělá. Hned napoprvé jsem ale dělala vše krát 3,5, jelikož jsem potřebovala zpracovat čtyřlilovou cuketu (celá se mi nevešla do hrnce). Smetany jsem na to dala 215 ml, mohlo být i trochu víc, ale dobré je to i tak. My Češi máme tendenci dělat věci tučnější, než ve skutečnosti musí být. Doporučuji i lidem, co cuketu nemají rádi.

Apetit magazín

5 triků, jak připravit zdravější dezerty
  • Novinky a zajímavosti

5 triků, jak připravit zdravější dezerty

Pečete rádi a hodně? Možná jste už přemýšleli o tom, jak své pekařské a cukrářské počiny připravovat trochu ‚zdravěji‘. Dobrá zpráva je, že pár triků pro ulehčení svědomí existuje, a přesto si pochutnáte... Pojďte si s námi některé fígle...
K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka
  • Suroviny

K čemu je dobrá klikva neboli kanadská brusinka

Klikva bahenní nebo velkoplodá je původní americká rostlina, která je příbuznou naší lesní brusinky. Protože se jí červené bobule klikvy chutí i vzhledem velmi podobají, vžilo se u nás pro ni označení „kanadská brusinka“. Nejčastěji se...

Obchod Apetit