Ze zahrádek sklízíme čerstvé, šťavnaté plody, z trhu nosíme koše plné zeleniny. Letní kuchyni vládne zeleninová královna – cuketa. Jak zužitkovat přezrálé plody nebo přebytky úrody? Podívejte se s námi, jak z cukety vyčarovat spoustu skvělých pokrmů, které potěší a zasytí.
Cuketa patří mezi všestranné suroviny, která má mnoho barevných variací. Od klasické zelené, která patří k nejznámějším odrůdám, přes žíhanou až zářivě žlutou. Všechny můžeme využít v nespočtu slaných i sladkých jídel.
Cuketa má vysoký, až devadesátiprocentní obsah vody a její chuť není příliš výrazná. To ji činí při vaření univerzálně použitelnou a přizpůsobivou.
- Cuketa se hodí na pomazánku, polévku, litou buchtu, čalamádu, špíz, musaku, do těstovin, ratatouille nebo stir–fry.
- Dá se navíc jíst jak tepelně upravená, tak syrová. V syrovém stavu si zachová vitaminy, proto bychom ji neměli opomíjet ani v salátech, dokonale chutnají také cuketové rolky.
Jak si cuketu vychutnat? Podívejte se na naše tipy s cuketou v hlavní roli.
Slaný cuketový koláč
Oblíbená variace na francouzský quiche, kde využijete všechny druhy cukety. Než cuketu zanoříte do smetany a sýra, nezapomeňte ji orestovat, aby získala chuť. Vyzkoušejte naše oblíbené variace na cuketový koláč.
- Cuketový koláč s tymiánem a kozím sýrem
- Koláč s mozzarellou a žampiony
- Rychlý cuketový koláč z listového těsta
Cukety na grilu
Na letní grilovací párty cukety nesmí chybět. Stačí velmi málo a dokonalou přílohu máte připravenou raz dva. Mladé a pevné cukety rozkrojte na čtvrtky a položte na rozpálený gril. Až chytí barvu, otočte je. Před podáváním nezapomeňte osolit a opepřit, případně ještě pokapat olivovým olejem.
Cukety můžete připravit také v lahodném těstíčku. Jaké další úpravy cuketám na grilu sluší?
Sázka na jistotu: cuketová polévka
Pro svou osvěžující chuť nechybí v menu italských restaurací. Cuketovou polévku můžete připravit jak teplou, tak po studenu, která mimořádně osvěží v horkých letních dnech. Skvěle se hodí jako rychlý letní oběd, kdy kvůli vysokým teplotám nemáte chuť na velké porce a nechcete trávit moc času v kuchyni.
Naložená letní zelenina
Nevíte, co s přebytky cuket? Naložte je! Společně s paprikami a lilkem vytvoříte z cuket efektní lahodnou sklenici.
- Čerstvou zeleninu pokrájejte na plátky, rozdělte do misek, posypte solí a nechte alespoň hodinu odstát. Zbavíte se tak přebytečné vody.
- Následně povařte jednotlivé druhy zeleniny ve směsi octa a vody v poměru 1:1.
- Vychladlou zeleninu vrstvěte do připravených sklenic, přidejte bylinky dle chuti a zalijte ochuceným olejem. Nechte v lednici dva týdny odpočívat a vychutnejte si skvělou pochoutku k sýrům nebo čerstvému pečivu.
Svěží pomazánka na chléb
Ideální způsob upotřebení, když už jste použili cukety skoro všude, je cuketová pomazánka.
- Chutná pomazánka je skvělá k snídani nebo jako studená večeře s čerstvým pečivem nebo topinkami.
- Výborně poslouží i jako pohoštění pro návštěvu nebo na letní piknik. Česnek a parmazán dodají jemné chuti cukety větší švih. Máte-li rádi ostřejší chuť, přidejte chilli papričky.
Cuketa nasladko: buchta nebo supervláčný koláč
Sladkým pokrmům dodá cuketa vláčnost a skvěle se pro tento způsob přípravy hodí větší přezrálé cukety, které se v pokrmu spíš "ztratí".
V dezertech cuketa opět nabízí svou mnohotvárnost, kombinovat ji můžete s čokoládou, citronem nebo třeba kokosem. Nastrouhanou vymačkanou cuketu můžete přidat také do perníku.
Pokud se vám doma nahromadily větší kusy nebo vás jen láká využití cuket nasladko, podívejte se na naše sladké tipy.
- Cuketová buchta s polevou
- Koláč s cuketou, polentou a citronem
- Cuketová buchta s pudinkovým krémem a čokoládovou polevou
Co s přerostlou cuketou?
Jste bezradní a přemýšlíte, co s obrovskou cuketou o velikosti melounu? Věřte, že i ta se dá dobře zpracovat. Důležité je však zbavit ji nejdřív vodnatého vnitřku se semínky. Zbylou část cukety můžete zpracovat například: