0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka à la čorba

Polévka à la čorba

4.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2560 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 407 g
Tuky 47 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá polévka, která se vaří od Balkánu až po Střední Asii, kde jí říkají šórpa. Správný recept na ni neexistuje, každá země, vesnice i rodina ji vaří po svém, někdo s fazolemi, jiný s uzeninou a masem a my jsme si ji dali čistě vegetariánsky.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
velká, nakrájená nahrubo
bobkový list 3 ks
koriandr mletý 1 špetka
paprika bílá 2 ks
nakrájená na kousky
paprika kapie 2 ks
nakrájená na kousky
cuketa 1 ks
menší, nakrájená na půlkolečka
česnek 3 stroužky
drcený
rajčatová passata - pyré 1 PL
brambory 2 ks
menší, oloupané, na kostky
vývar zeleninový 2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajče 2 ks
vyzrálá, spařená, oloupaná, nakrájená na plátky
chilli paprička 1 ks
zelená, nasekaná (nemusí být)
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na plátky
koriandr čerstvý 1 hrst
lze použít i kopr, k podávání

1 Ve větším hrnci rozpalte olej, opečte na něm cibuli, bobkové listy a mletý koriandr, až se rozvoní. Potom přihoďte papriky i kapie, krátce je opečte do změknutí, přidejte cuketu a česnek, opět krátce opečte a nakonec vmíchejte passatu a nechte ji také mírně opéct. Přihoďte brambory, promíchejte a vše zalijte vývarem. Osolte a opepřete, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory skoro měkké.

2 Potom přidejte rajčata a ještě chvilku vařte, aby byla měkká všechna zelenina. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte chilli papričku, máte-li rádi ostré, a při podávání posypte jarní cibulkou, koriandrem a/nebo koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je jádro domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp
  • Tipy a triky

Jak připravit nejdokonalejší rýžový nákyp

Pomůžeme vám zahnat vzpomínku na nepopulární nákyp ze školní jídelny. Rýžový nákyp podle našeho návodu je krásně vláčný a nadýchaný. Zkrátka takový, že ho klidně můžete servírovat jako dezert, když přijde návštěva. ...

Obchod Apetit