0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Polévka à la čorba

Polévka à la čorba
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Polévka à la čorba

4.7/5 Počet hodnocení: 6
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2560 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 407 g
Tuky 47 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá polévka, která se vaří od Balkánu až po Střední Asii, kde jí říkají šórpa. Správný recept na ni neexistuje, každá země, vesnice i rodina ji vaří po svém, někdo s fazolemi, jiný s uzeninou a masem a my jsme si ji dali čistě vegetariánsky.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
velká, nakrájená nahrubo
bobkový list 3 ks
koriandr mletý 1 špetka
paprika bílá 2 ks
nakrájená na kousky
paprika kapie 2 ks
nakrájená na kousky
menší, nakrájená na půlkolečka
česnek 3 stroužky
drcený
rajčatová passata - pyré 1 PL
brambory 2 ks
menší, oloupané, na kostky
vývar zeleninový 2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
vyzrálá, spařená, oloupaná, nakrájená na plátky
chilli paprička 1 ks
zelená, nasekaná (nemusí být)
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na plátky
koriandr čerstvý 1 hrst
lze použít i kopr, k podávání

Postup

1

Ve větším hrnci rozpalte olej, opečte na něm cibuli, bobkové listy a mletý koriandr, až se rozvoní.

2

Potom přihoďte papriky i kapie, krátce je opečte do změknutí, přidejte cuketu a česnek, opět krátce opečte a nakonec vmíchejte passatu a nechte ji také mírně opéct. Přihoďte brambory, promíchejte a vše zalijte vývarem.

3

Osolte a opepřete, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory skoro měkké.

4

Potom přidejte rajčata a ještě chvilku vařte, aby byla měkká všechna zelenina.

5

Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte chilli papričku, máte-li rádi ostré, a při podávání posypte jarní cibulkou, koriandrem a/nebo koprem.

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?
  • Kvízy

KVÍZ: Uhádnete oblíbená jídla celebrit?

Není tajemstvím, že mezi naše nejpopulárnější články patří ty, které se týkají jídelníčku osobností. Lidé zkrátka hoří touhou přečíst si, co jejich oblíbená celebrita jí (jedla) a inspiraovat se. Zkuste si pro pobavení tipnout chutě...
Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná
  • Tipy a triky

Jak na to: Dokonalá pizza je tenká, křupavá i vláčná

Jedno z jídel, které je nejlepší konzumovat ještě úplně horké, ideálně právě vytažené z trouby. Křupavé těsto, táhlý sýr, lahodná náplň. Milujeme ji a víme jak si skvělou pizzu připravit. Naučte se těsto, na které můžete skládat...
Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky
  • Tipy a triky

Domácí jsou nejlepší: bramborové hranolky

Bramborové hranolky zdravě? Vynechte fritézu a rozpalte troubu. V našem receptu používáme na pečení arašídový olej, který příjemně voní a chutná po burských oříšcích. Hojně ho využívá asijská kuchyně, protože snese velmi vysoké teploty, a...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč