Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Polévka à la čorba
Polévka à la čorba
ZDROJ: Apetitonline.cz
sdílet:

Polévka à la čorba

4.7/5 Počet hodnocení: 13
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2560 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 407 g
Tuky 47 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá polévka, která se vaří od Balkánu až po Střední Asii, kde jí říkají šórpa. Správný recept na ni neexistuje, každá země, vesnice i rodina ji vaří po svém, někdo s fazolemi, jiný s uzeninou a masem a my jsme si ji dali čistě vegetariánsky.

Suroviny

olivový olej 2 PL
velká, nakrájená nahrubo
koriandr mletý 1 špetka
nakrájená na kousky
nakrájená na kousky
menší, nakrájená na půlkolečka
česnek 3 stroužky
drcený
rajčatová passata - pyré 1 PL
menší, oloupané, na kostky
vývar zeleninový 2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
vyzrálá, spařená, oloupaná, nakrájená na plátky
zelená, nasekaná (nemusí být)
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na plátky
koriandr čerstvý 1 hrst
lze použít i kopr, k podávání

Postup

1

Ve větším hrnci rozpalte olej, opečte na něm cibuli, bobkové listy a mletý koriandr, až se rozvoní.

2

Potom přihoďte papriky i kapie, krátce je opečte do změknutí, přidejte cuketu a česnek, opět krátce opečte a nakonec vmíchejte passatu a nechte ji také mírně opéct. Přihoďte brambory, promíchejte a vše zalijte vývarem.

3

Osolte a opepřete, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory skoro měkké.

4

Potom přidejte rajčata a ještě chvilku vařte, aby byla měkká všechna zelenina.

5

Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte chilli papričku, máte-li rádi ostré, a při podávání posypte jarní cibulkou, koriandrem a/nebo koprem.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín