Polévka à la čorba

Polévka à la čorba

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (4)
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2560 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 407 g
Tuky 47 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá polévka, která se vaří od Balkánu až po Střední Asii, kde jí říkají šórpa. Správný recept na ni neexistuje, každá země, vesnice i rodina ji vaří po svém, někdo s fazolemi, jiný s uzeninou a masem a my jsme si ji dali čistě vegetariánsky.

Související recepty

Lečo pirohy

Univerzální těsto – můžete je plnit nasladk...

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
velká, nakrájená nahrubo
bobkový list 3 ks
koriandr mletý 1 špetka
paprika bílá 2 ks
nakrájená na kousky
paprika kapie 2 ks
nakrájená na kousky
cuketa 1 ks
menší, nakrájená na půlkolečka
česnek 3 stroužky
drcený
rajčatová passata 1 PL
brambory 2 ks
menší, oloupané, na kostky
vývar zeleninový 2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčata 2 ks
vyzrálá, spařená, oloupaná, nakrájená na plátky
chilli paprička 1 ks
zelená, nasekaná (nemusí být)
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na plátky
koriandr 1 hrst
lze použít i kopr, k podávání

1 Ve větším hrnci rozpalte olej, opečte na něm cibuli, bobkové listy a mletý koriandr, až se rozvoní. Potom přihoďte papriky i kapie, krátce je opečte do změknutí, přidejte cuketu a česnek, opět krátce opečte a nakonec vmíchejte passatu a nechte ji také mírně opéct. Přihoďte brambory, promíchejte a vše zalijte vývarem. Osolte a opepřete, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory skoro měkké.

2 Potom přidejte rajčata a ještě chvilku vařte, aby byla měkká všechna zelenina. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte chilli papričku, máte-li rádi ostré, a při podávání posypte jarní cibulkou, koriandrem a/nebo koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy
  • Jak na to

5 tipů jak nejlépe uskladnit ořechy

Jádra suchých skořápkových plodů si při správném uskladnění zachovají svou chuť i barvu. Vyvarujte se plísni i žluknutí důkladným usušením, naložením do medu nebo vyzkoušejte zavaření jader v mikrovlnné troubě. ...
Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to
  • Tipy a triky

Nebojte se flambování! Poradíme vám, jak na to

Flambování nepatří mezi nejčastěji používané způsoby úpravy jídel, a to kvůli manipulaci s ohněm, která je k této kuchařské technice potřeba. Není se ale čeho bát! Poradíme vám, jak a čím flambovat, abyste předešli poranění a výsledek byl...
5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni
  • Novinky a zajímavosti

5 skvělých způsobů, jak dochutit dýni

Dýně je opravdovou esencí podzimu. Jemná chuť její dužiny může v jídle působit někdy lehce nevýrazně. Čím ji doplnit, aby opravdu zazářila? ...
Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?
  • Lidé a jídlo

Jak vypadaly kuchařky ze století Rettigové?

Kuchařky se v českých zemích vydávají od 16. století a do dnešní doby prošly zajímavým vývojem. I když se to možná na první pohled nezdá, kromě tehdejších chutí prozradí také mnoho o náladě ve...
Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni
  • Tipy a triky

Dýně jako dekorace i jako skvělá surovina v kuchyni

Období dýňových žní je tady. A poznáme to nejen v kuchyních, ale i na balkonech a u vchodových dveří. Pojďme se společně podívat, co se dá z dýně vytvořit a jak zužitkovat celý plod včetně dužiny a semínek.    ...

Obchod Apetit