Polévka à la čorba

Polévka à la čorba

Hodnocení receptu
Průměr: 5 (3)
Do 20 minut Velmi snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2261 kcal
Bílkoviny 63 g
Cukr 364 g
Tuky 47 g
Vláknina 16 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Skvělá polévka, která se vaří od Balkánu až po Střední Asii, kde jí říkají šórpa. Správný recept na ni neexistuje, každá země, vesnice i rodina ji vaří po svém, někdo s fazolemi, jiný s uzeninou a masem a my jsme si ji dali čistě vegetariánsky.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
velká, nakrájená nahrubo
bobkový list 3 ks
koriandr špetka
mletý
paprika 2 ks
bílá, nakrájená na kousky
paprika kapie 2 ks
nakrájená na kousky
cuketa 1 ks
menší, nakrájená na půlkolečka
česnek 3 stroužek
drcený
1 PL
passata
brambory 2 ks
menší, oloupané, na kostky
vývar zeleninový 1 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčata 2 ks
vyzrálá, spařená, oloupaná, nakrájená na plátky
chilli paprička 1 ks
zelená, nasekaná (nemusí být)
jarní cibulka 2 ks
nakrájená na plátky
koriandr 1 hrst
lze použít i kopr, k podávání

1 Ve větším hrnci rozpalte olej, opečte na něm cibuli, bobkové listy a mletý koriandr, až se rozvoní. Potom přihoďte papriky i kapie, krátce je opečte do změknutí, přidejte cuketu a česnek, opět krátce opečte a nakonec vmíchejte passatu a nechte ji také mírně opéct. Přihoďte brambory, promíchejte a vše zalijte vývarem. Osolte a opepřete, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory skoro měkké.

2 Potom přidejte rajčata a ještě chvilku vařte, aby byla měkká všechna zelenina. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte chilli papričku, máte-li rádi ostré, a při podávání posypte jarní cibulkou, koriandrem a/nebo koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit