Polévka à la čorba

Polévka à la čorba

4.6 / 5. Počet hodnocení: 5
Do hodiny Velmi snadné Pro 6–8 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2560 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 407 g
Tuky 47 g
Vláknina 17 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Skvělá polévka, která se vaří od Balkánu až po Střední Asii, kde jí říkají šórpa. Správný recept na ni neexistuje, každá země, vesnice i rodina ji vaří po svém, někdo s fazolemi, jiný s uzeninou a masem a my jsme si ji dali čistě vegetariánsky.

Suroviny

olivový olej 2 PL
cibule 2 ks
velká, nakrájená nahrubo
bobkový list 3 ks
koriandr mletý 1 špetka
paprika bílá 2 ks
nakrájená na kousky
paprika kapie 2 ks
nakrájená na kousky
cuketa 1 ks
menší, nakrájená na půlkolečka
česnek 3 stroužky
drcený
rajčatová passata 1 PL
brambory 2 ks
menší, oloupané, na kostky
vývar zeleninový 2 l
sůl
pepř
čerstvě mletý
rajčata 2 ks
vyzrálá, spařená, oloupaná, nakrájená na plátky
chilli paprička 1 ks
zelená, nasekaná (nemusí být)
jarní cibulka 3 ks
nakrájená na plátky
koriandr 1 hrst
lze použít i kopr, k podávání

1 Ve větším hrnci rozpalte olej, opečte na něm cibuli, bobkové listy a mletý koriandr, až se rozvoní. Potom přihoďte papriky i kapie, krátce je opečte do změknutí, přidejte cuketu a česnek, opět krátce opečte a nakonec vmíchejte passatu a nechte ji také mírně opéct. Přihoďte brambory, promíchejte a vše zalijte vývarem. Osolte a opepřete, přiveďte k varu a vařte, dokud nejsou brambory skoro měkké.

2 Potom přidejte rajčata a ještě chvilku vařte, aby byla měkká všechna zelenina. Nakonec polévku dochuťte solí a pepřem, přidejte chilli papričku, máte-li rádi ostré, a při podávání posypte jarní cibulkou, koriandrem a/nebo koprem.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2017/8 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2017/8

Apetit magazín

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?
  • Kvízy

KVÍZ: Jste zdatný kuchař?

Začínáte s vařením nebo svým kuchařským uměním běžně rozdáváte radost svému okoolá? Jak dobře se orientujete v surovinách či postupech přípravy? Máme pro vás jednoduchý kvíz, který prověří vaše kuchařské znalosti. Otestujte se a zjistěte,...
Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?
  • Tipy a triky

Co má společného pastis a uříznuté Van Goghovo ucho?

Ochutnejte anýzovku francouzského původu, která za svou slávu vděčí absintu. Oblíbený destilát s výraznou chutí a typickým zakalenám  spatřil světlo světa jako náhrada za absint, který si vysloužil zákaz. Pastis můžete například v...

Obchod Apetit