Suroviny
Postup
Povolené máslo vyšleháme s polovinou cukru a postupně do něj vmícháme žloutky, semínka vanilky, teplou smetanu a citronovou kůru.
Hmotu zlehčíme částí bílků, které jsme vyšlehali se zbylým cukrem.
Potom smícháme se zbývajícím bílkovým sněhem a směsí hladké mouky, pudinkového prášku a prášku do pečiva.
Asi čtvrtinu hotového těsta vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a přidáme kousky sušených meruněk. Ty lehce zatlačíme do těsta a pokračujeme ve vrstvení, dokud formu nezaplníme asi do dvou třetin.
Do zbylého těsta přimícháme povolený čokoládový krém, nejlépe nutellu, a pomocí cukrářského sáčku vytvoříme mramorování.
Pečeme na 160 stupňů, třičtvrtě hodiny až hodinu a propečení kontrolujeme špejlí.
Až se na ni těsto přestane lepit, bábovku shora zlehka posypeme hladkou moukou, aby se nepřilepila k podložce, vyklopíme ji z formy a dáme vychladnout.
Na závěr ji ozdobíme třeba polevou z tmavé a bílé čokolády a kousky meruněk stejně jako
Poznámky a rady:
- Suroviny musí mít stejnou teplotu, aby se hmota nesrazila.
- Pokud se směs srazí, nahřejeme ji a znovu vyšleháme.
- Čokoládový krém nahřejeme, aby povolil – lépe se spojí s těstem.
- Čokoládový krém (nutellu) lze nahradit kakaem, rozmíchaným s trochou oleje.
- Těsto mícháme zlehka, aby zůstalo nadýchané. Vanilkový lusk můžeme nahradit vanilkovým cukrem.
Foto ilustrační, zdroj: PXhere.com