0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Bábovka se sušenými meruňkami

Bábovka se sušenými meruňkami

Hodnocení receptu
Zatím nehodnoceno
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 6348 kcal
Bílkoviny 203 g
Sacharidy 596 g
Tuky 335 g
Vláknina 61 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Suroviny

máslo 200 g
krystalový cukr 300 g
vejce 8 ks
smetana ke šlehání 200 ml
mouka pšeničná hladká 370 g
pudinkový prášek 25 g
čokoládová pomazánka 100 g
citronová kůra
sušené meruňky 1 hrst
kypřicí prášek do pečiva
tuk
na vymazání formy
mouka pšeničná hrubá
na vysypání formy

Postup

1

Povolené máslo vyšleháme s polovinou cukru a postupně do něj vmícháme žloutky, semínka vanilky, teplou smetanu a citronovou kůru.

2

Hmotu zlehčíme částí bílků, které jsme vyšlehali se zbylým cukrem.

3

Potom smícháme se zbývajícím bílkovým sněhem a směsí hladké mouky, pudinkového prášku a prášku do pečiva.

4

Asi čtvrtinu hotového těsta vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a přidáme kousky sušených meruněk. Ty lehce zatlačíme do těsta a pokračujeme ve vrstvení, dokud formu nezaplníme asi do dvou třetin.

5

Do zbylého těsta přimícháme povolený čokoládový krém, nejlépe nutellu, a pomocí cukrářského sáčku vytvoříme mramorování.

6

Pečeme na 160 stupňů, třičtvrtě hodiny až hodinu a propečení kontrolujeme špejlí.

7

Až se na ni těsto přestane lepit, bábovku shora zlehka posypeme hladkou moukou, aby se nepřilepila k podložce, vyklopíme ji z formy a dáme vychladnout.

8

Na závěr ji ozdobíme třeba polevou z tmavé a bílé čokolády a kousky meruněk stejně jako

Poznámky a rady:

  • Suroviny musí mít stejnou teplotu, aby se hmota nesrazila.
  • Pokud se směs srazí, nahřejeme ji a znovu vyšleháme.
  • Čokoládový krém nahřejeme, aby povolil – lépe se spojí s těstem.
  • Čokoládový krém (nutellu) lze nahradit kakaem, rozmíchaným s trochou oleje.
  • Těsto mícháme zlehka, aby zůstalo nadýchané. Vanilkový lusk můžeme nahradit vanilkovým cukrem.

Foto ilustrační, zdroj: PXhere.com

Autor: zarovka

Apetit magazín

Naučte se brynzové halušky
  • Tipy a triky

Naučte se brynzové halušky

Brynzové halušky jsou tradičním slovenským jídlem, ale v oblibě je máme i u nás v Čechách. Na jejich přípravě není nic těžkého, s naším postupem je zvládnete lehce. Mezi hlavní ingredience patří brynza a slanina, kombinace, která vaše...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit