Ruby Tandoh, jedna ze soutěžících v Great British Bake Off, britské předloze oblíbeného českého pořadu Peče celá země, prozradila svůj oblíbený recept na mramorovanou bábovku. Její čokoládovo-mandlová kreace je neodolatelně vláčná a voňavá.
Suroviny
Postup
Troubu rozehřejte na 180°C. Bábovkovou formu o objemu 1,5 l vymažte rozpuštěným máslem a vysypte moukou.
Máslo a cukr ušlehejte do světlé a nadýchané pěny. Vmíchejte mandlový extrakt.
Smíchejte prášek do pečiva, hladkou a mandlovou mouku (nebo mleté mandle). Začněte zašlehávat vejce. Vždy zašlehejte jedno vejce, lžíci moučné směsi, a pak další vejce. Opakujte, až přidáte všechna tři vejce, poté vmíchejte zbývající mouku a mléko.
Z kakaa a horké vody utřete pastu. Polovinu světlého těsta odeberte do jiné mísy a vmíchejte kakaovou pastu. Do světlého těsta vmíchejte čokoládové pecičky. Střídavě po lžících navstvěte obě těsta do formy. Projeďte špejlí nebo rukojetí lžičky, abyste vytvořili mramorovaný efekt.
Pečte asi 40 minut dozlatova a poté vyzkoušejte, zda špejle zapíchnutá do nejhlubší části vyjde čistá. Délka pečení bábovky zavisí na na formě a vaší troubě, bude to cca 40–50 minut.
Bábovku nechte 10 minut chladnout ve formě a poté ji vyklopte a nechte zcela vychladnout na mřížce. Po vychladnutí koláč poprášte trochou moučkového cukru.