Nedokážete se s partnerem dohodnout, kdo dostane kuřecí stehna a kdo prsa? Vsaďte na jarní kuřátka a každý bude mít své vlastní. Voňavé koření, které jsme použili, přímo volá po orientálně laděné příloze, proto jsme zvolili bulgurový salát a šafránový jogurt.
Suroviny
Postup
Dejte do sekáčku kůru ze 2 nakládaných citronů, přidejte stonky petržele, harissu, 2 lžíce olivového oleje a rozmixujte na pastu a osolte. Kuřátka vložte do mísy, přelijte vzniklou marinádou a vetřete ji do všech záhybů i dovnitř. Nohy svažte. Dejte marinovat na alespoň 4 hodiny nebo přes noc.
Do sekáčku (netřeba jej vymývat) dejte cibuli, zázvor, česnek, 1 lžíci vody a rozmixujte dohladka. Přelijte do mísy, zakryjte a vložte do lednice.
Troubu předehřejte na 180 °C. Zbylý olej rozpalte ve větším kastrolu. Z kuřat seškrábněte co nejvíce marinády (uchovejte ji) a opečte je dozlatova ze všech stran. Vyjměte, ztlumte plamen a do hrnce vlijte cibulové pyré a zbylou marinádu. Osolte a zvolna vařte 10 minut, aby směs začala karamelizovat. Zbylou kůru nakládaných citronů nakrájejte na nudličky a spolu s kořením přidejte do hrnce. Ještě 5 minut vařte a přidejte drcená rajčata, vývar a osolte. Přiveďte k varu. Vsypte meruňky, olivy a vraťte do kastrolu kuřátka. Dejte do trouby a pečte zhruba 50 minut, aby kuřátka byla propečená.
Bulgur uvařte dle návodu na obalu, trvá to zhruba 10–15 minut. Slijte, přesypte jej do velké mísy a promíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a osolte. Vmíchejte cibuli, rajče, papriku a lístky koriandru a hladkolisté petrželky. Těsně před servírováním vmíchejte polovinu ořechů, dochuťte, přesypte bulgur do servírovací mísy a posypte zbylými ořechy a mandlemi.
Šafrán dejte do mísy a přilijte 2 lžíce vroucí vody. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Jogurt osolte a vmíchejte citronovou šťávu a šafránovou vodu.
Pečená kuřátka podávejte s omáčkou, ve které se pekly, bulgurem a šafránovým jogurtem.
Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.