Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Baby kuřátka s bulgurem a šafránovým jogurtem

Baby kuřátka s bulgurem a šafránovým jogurtem
ZDROJ: Olive Magazine/Immediate Media
sdílet:

Baby kuřátka s bulgurem a šafránovým jogurtem

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Snadné Pro 2 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2440 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 189 g
Tuky 135 g
Vláknina 31 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Nedokážete se s partnerem dohodnout, kdo dostane kuřecí stehna a kdo prsa? Vsaďte na jarní kuřátka a každý bude mít své vlastní. Voňavé koření, které jsme použili, přímo volá po orientálně laděné příloze, proto jsme zvolili bulgurový salát a šafránový jogurt. 

Suroviny

ze 4 nakládaných citronů
petrželka 1 svazek
hladkolistá, lístky otrhané, stonky nasekané nadrobno
olivový olej 3 PL
sůl
kuře 2 ks
malá jarní nebo 1 standardní
nakrájené nadrobno
zázvor (čerstvý) 3 cm
oloupaný a nakrájený nadrobno
česnek 3 stroužky
oloupaný
římský kmín 2 ČL
mleté
koriandr mletý 2 ČL
mletá
vývar kuřecí 200 ml
sušené meruňky 1 hrst
nesířené
Na bulgur
bulgur 60 g
olivový olej 2 PL
nakrájená nadrobno
nakrájené nadrobno
nakrájená nadrobno
koriandr čerstvý 1 svazek
nasekaný
lískové oříšky 50 g
opražené nasucho, zbavené slupky a nasekané
mandle plátky 25 g
opražené nasucho
Na šafránový jogurt
šafrán 1 špetka
z 1/2 citronu

Postup

1

Dejte do sekáčku kůru ze 2 nakládaných citronů, přidejte stonky petržele, harissu, 2 lžíce olivového oleje a rozmixujte na pastu a osolte. Kuřátka vložte do mísy, přelijte vzniklou marinádou a vetřete ji do všech záhybů i dovnitř. Nohy svažte. Dejte marinovat na alespoň 4 hodiny nebo přes noc.

2

Do sekáčku (netřeba jej vymývat) dejte cibuli, zázvor, česnek, 1 lžíci vody a rozmixujte dohladka. Přelijte do mísy, zakryjte a vložte do lednice.

3

Troubu předehřejte na 180 °C. Zbylý olej rozpalte ve větším kastrolu. Z kuřat seškrábněte co nejvíce marinády (uchovejte ji) a opečte je dozlatova ze všech stran. Vyjměte, ztlumte plamen a do hrnce vlijte cibulové pyré a zbylou marinádu. Osolte a zvolna vařte 10 minut, aby směs začala karamelizovat. Zbylou kůru nakládaných citronů nakrájejte na nudličky a spolu s kořením přidejte do hrnce. Ještě 5 minut vařte a přidejte drcená rajčata, vývar a osolte. Přiveďte k varu. Vsypte meruňky, olivy a vraťte do kastrolu kuřátka. Dejte do trouby a pečte zhruba 50 minut, aby kuřátka byla propečená.

4

Bulgur uvařte dle návodu na obalu, trvá to zhruba 10–15 minut. Slijte, přesypte jej do velké mísy a promíchejte s olivovým olejem, citronovou šťávou a osolte. Vmíchejte cibuli, rajče, papriku a lístky koriandru a hladkolisté petrželky. Těsně před servírováním vmíchejte polovinu ořechů, dochuťte, přesypte bulgur do servírovací mísy a posypte zbylými ořechy a mandlemi.

5

Šafrán dejte do mísy a přilijte 2 lžíce vroucí vody. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Jogurt osolte a vmíchejte citronovou šťávu a šafránovou vodu.

6

Pečená kuřátka podávejte s omáčkou, ve které se pekly, bulgurem a šafránovým jogurtem.

Recept i fotografie převzaty z Olive Magazine.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/2

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč