Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Barevný vánoční salát
Barevný vánoční salát
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:

Barevný vánoční salát

5/5 Počet hodnocení: 4
Do hodiny Velmi snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2092 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 205 g
Tuky 120 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Barevný vánoční salát láká na svěží křupavou zeleninu, hravé hvězdičky a lahodnou zálivku. Takový salát na Štědrý den jistě zaujme všechny členy domácnosti i hosty. 

Suroviny

salát lollo rosso 300 g
mrkev 4 ks
čerstvá nebo vařená
dýně 300 g
dýňová semínka 2 PL
balzamikový ocet 2 PL
mandle plátky 2 PL
chleba bílý 2 plátky
máslo 2 ČL
med 2 PL
hořčice 2 PL
řepkový olej 5 PL
jablečný ocet 1 PL
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
čerstvě mletý

Postup

1

Uvařte 2 brambory, 2 mrkve a 2 červené řepy, pokud jste nekoupili předvařené. Kousek dýně upečte v troubě doměkka. Na pánvi nasucho opražte dýňová semínka a mandlové lupínky.

2

Na velký plochý talíř rozprostřete salát. Očištěné zelí nakrouhejte najemno. Nahrubo, nastrouhejte 2 oloupané mrkve a jedno tvrdé jablko, smíchejte se zelím a několika kapkami citronové šťávy.

3

Prošlehejte společně po 2 lžících medu a hořčice, smíchejte s 5–6 lžícemi řepkového oleje, jablečným octem, solí a pepřem podle chuti. Zálivku smíchejte s nakrájenou zeleninou a rozprostřete na salátovou směs.

4

Uvařené (a oloupané, pokud jste je vařili se slupkou) brambory, červenou řepu, mrkev a pečenou dýni nakrájejte na plátky silné asi 1/2 cm. Vykrájejte z nich vykrajovátkem hvězdičky. Nespotřebované odřezky smíchejte dohromady a položte na talíř se salátem a zeleninou.

5

Zeleninové hvězdičky poklaďte na povrch, pokapejte balsamikem, posypte dýňovými semínky a mandlovými lupínky. Z chleba také z něj vykrojte hvězdičky, opečte je do křupava na másle a těsně před podáváním je položte na salát. 

NĚCO NAVÍC:
Do salátu můžete přidat i hvězdičky vykrájené z oblíbeného plátkového sýra.

Zdroj: Moje Gotowanie

Související články

Apetit magazín