0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Barevný vánoční salát

Barevný vánoční salát
ZDROJ: Moje Gotowanie
sdílet:

Barevný vánoční salát

5 / 5. Počet hodnocení: 2
Do hodiny Velmi snadné Pro 5 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2092 kcal
Bílkoviny 40 g
Sacharidy 205 g
Tuky 120 g
Vláknina 44 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Barevný vánoční salát láká na svěží křupavou zeleninu, hravé hvězdičky a lahodnou zálivku. Takový salát na Štědrý den jistě zaujme všechny členy domácnosti i hosty. 

Suroviny

salát lollo rosso 300 g
zelí červené 400 g
mrkev 4 ks
jablko 1 ks
citronová štáva 0.5 ČL
brambory 2 ks
červená řepa 2 ks
čerstvá nebo vařená
dýně 300 g
dýňová semínka 2 PL
balzamikový ocet 2 PL
mandle plátky 2 PL
chleba bílý 2 plátky
máslo 2 ČL
med 2 PL
hořčice 2 PL
řepkový olej 5 PL
jablečný ocet 1 PL
sůl 1 špetka
pepř 1 špetka
čerstvě mletý

Postup

1

Uvařte 2 brambory, 2 mrkve a 2 červené řepy, pokud jste nekoupili předvařené. Kousek dýně upečte v troubě doměkka. Na pánvi nasucho opražte dýňová semínka a mandlové lupínky.

2

Na velký plochý talíř rozprostřete salát. Očištěné zelí nakrouhejte najemno. Nahrubo, nastrouhejte 2 oloupané mrkve a jedno tvrdé jablko, smíchejte se zelím a několika kapkami citronové šťávy.

3

Prošlehejte společně po 2 lžících medu a hořčice, smíchejte s 5–6 lžícemi řepkového oleje, jablečným octem, solí a pepřem podle chuti. Zálivku smíchejte s nakrájenou zeleninou a rozprostřete na salátovou směs.

4

Uvařené (a oloupané, pokud jste je vařili se slupkou) brambory, červenou řepu, mrkev a pečenou dýni nakrájejte na plátky silné asi 1/2 cm. Vykrájejte z nich vykrajovátkem hvězdičky. Nespotřebované odřezky smíchejte dohromady a položte na talíř se salátem a zeleninou.

5

Zeleninové hvězdičky poklaďte na povrch, pokapejte balsamikem, posypte dýňovými semínky a mandlovými lupínky. Z chleba také z něj vykrojte hvězdičky, opečte je do křupava na másle a těsně před podáváním je položte na salát. 

NĚCO NAVÍC:
Do salátu můžete přidat i hvězdičky vykrájené z oblíbeného plátkového sýra.

Zdroj: Moje Gotowanie

Související články

Vydatně, nebo lehce: zelný salát
  • Tipy a triky

Vydatně, nebo lehce: zelný salát

Jak vařit, když potřebujete jíst vydatně, a váš partner by se měl v jídle naopak krotit? Máme pro vás recepty na dvě varianty téhož pokrmu....

Apetit magazín

STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...
Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech
  • Suroviny

Podzimní ovoce v neodolatelných dezertech

Příroda se pomalu zbarvuje podzimními barvami a nám hraje v hlavě píseň ,švestky se modrají, jablka sládnou’. Přichází ideální čas k pečení dezertů se sladkými dary podzimu. Vyzkoušejte vláčný švestkový koláč, pošírované hrušky, horký...

Obchod Apetit