0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžový salát s pečenou červenou řepou

Rýžový salát s pečenou červenou řepou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýžový salát s pečenou červenou řepou

5 / 5. Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1814 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 234 g
Tuky 78 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rýžový salát s červenou řepou se nepyšní pouze krásnou barvou, ale také mnoha benefity pro vaše zdraví. Skvěle poslouží jako bezmasá večeře nebo jako příloha či sytý předkrm. 

Suroviny

červená řepa 3 ks
střední velikosti
olivový olej
podle potřeby
rýže jasmínová 1 hrnek
sůl
zelí červené 1 hrnek
nakrouhané najemno
vlašské ořechy 0.5 hrnku
nasucho opražené a nasekané nahrubo
petrželka 0.3 hrnku
hladkolistá, nasekaná
citronová štáva
vymačkaná z 1 citronu
zakysaná smetana 0.5 hrnku
vinný ocet červený 1.5 ks
česnek 1 stroužek
prolisovaný

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Bulvy řepy omyjte, seřízněte jim nať a spodní část s kořínky a pomažte je olejem. Zabalte do alobalu, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu doměkka. Pak vyndejte z trouby, vyjměte z alobalu a nechte úplně vychladnout. Šťávu, kterou řepa při pečení do alobalu pustila, slijte do misky a zatím dejte stranou. Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky.

2

Mezitím, co se řepa peče, důkladně propláchněte rýži v cedníku pod proudem studené vody. Dejte do hrnce, přilijte
1,5 hrnku studené vody, lžičku oleje a pořádně osolte. Přiveďte k varu, snižte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a vařte 15 minut. Pak stáhněte z plamene a nechte přikryté dojít dalších 10 minut. Hotovou rýži načechrejte vidličkou.

3

V salátové míse smíchejte uvařenou rýži, kostičky pečené řepy a nakrouhané zelí. Přidejte vlašské ořechy a petrželku (část ponechte na ozdobení). Zalijte citronovou šťávou a znovu promíchejte.

4

Řepnou šťávu v misce smíchejte se zakysanou smetanou, octem a česnekem. Osolte podle chuti. Vzniklý dresink vmíchejte do rýžového salátu. Podávejte vlažné, ozdobené vlašskými ořechy a petrželkou.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Komerční sdělení
Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?
  • Zdraví a výživa

Superpotraviny dobývají svět. Po kterých Češi šílí?

Superpotraviny a takzvané potraviny budoucnosti si čím dál více získávají na popularitě. Pandemie koronaviru, ale také obavy o životní prostředí přivedly mnoho Čechů ke zdravější stravě. Které značky jsou nejpopulárnější? A proč Češi šílí...
Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice
  • Tipy a triky

Co pijí Řekové? Poznejte ouzo s chutí lékořice

Poznejte s námi jeden ze symbolů Řecka –⁠ alkoholický nápoj ouzo (čti úzo) výjimečný svou lékořicovou chutí. Z čeho se ouzo vyrábí, jak ho správně pít a co je takzvaný ouzo efekt? ...
Jak na masové kuličky
  • Tipy a triky

Jak na masové kuličky

Dají se různě ochucovat  a připravit na sto způsobů. Lze je péct v troubě a taky mrazit. Masové kuličky mají jenom samá plus a na našich redakčních večírcích zmizí vždycky jako první. Potřebujete další důvod k tomu je vyzkoušet? ...
KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?
  • Kvízy

KVÍZ: Vyznáte se v českých krajových specialitách?

Knedlo vepřo zná každý – oblíbený český pokrm nabízejí nejen hospody a restaurace ale také školní jídelny a kantýny. Česká kuchyně má ovšem daleko víc co nabídnout. Důkazem jsou speciality z českých a moravských koutů. Schválně, s kolika z...
Komerční sdělení
Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!
  • Lidé a jídlo

Nadýchané, a přece udržitelné mlsání!

Sladká, příjemně nadýchaná a křupavá svačinka, která se doslova rozpustí na jazyku a vy si ji nejlépe vychutnáte v kombinaci s oblíbenou kávou nebo čajem. Takové chvíle moc nestojí, o to důležitější a povznášející v životě jsou. Užijte si...

Obchod Apetit