0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rýžový salát s pečenou červenou řepou

Rýžový salát s pečenou červenou řepou
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Rýžový salát s pečenou červenou řepou

5/5 Počet hodnocení: 1
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1814 kcal
Bílkoviny 39 g
Sacharidy 234 g
Tuky 78 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Rýžový salát s červenou řepou se nepyšní pouze krásnou barvou, ale také mnoha benefity pro vaše zdraví. Skvěle poslouží jako bezmasá večeře nebo jako příloha či sytý předkrm. 

Suroviny

střední velikosti
olivový olej
podle potřeby
rýže jasmínová 1 hrnek
sůl
nakrouhané najemno
vlašské ořechy ½ hrnku
nasucho opražené a nasekané nahrubo
petrželka hrnku
hladkolistá, nasekaná
citronová šťáva
vymačkaná z 1 citronu
vinný ocet červený 1,5 ks
česnek 1 stroužek
prolisovaný

Postup

1

Troubu předehřejte na 200°C. Bulvy řepy omyjte, seřízněte jim nať a spodní část s kořínky a pomažte je olejem. Zabalte do alobalu, vložte do trouby a pečte asi 1 hodinu doměkka. Pak vyndejte z trouby, vyjměte z alobalu a nechte úplně vychladnout. Šťávu, kterou řepa při pečení do alobalu pustila, slijte do misky a zatím dejte stranou. Vychladlou řepu oloupejte a nakrájejte na kostičky.

2

Mezitím, co se řepa peče, důkladně propláchněte rýži v cedníku pod proudem studené vody. Dejte do hrnce, přilijte
1,5 hrnku studené vody, lžičku oleje a pořádně osolte. Přiveďte k varu, snižte plamen na minimum, přikryjte pokličkou a vařte 15 minut. Pak stáhněte z plamene a nechte přikryté dojít dalších 10 minut. Hotovou rýži načechrejte vidličkou.

3

V salátové míse smíchejte uvařenou rýži, kostičky pečené řepy a nakrouhané zelí. Přidejte vlašské ořechy a petrželku (část ponechte na ozdobení). Zalijte citronovou šťávou a znovu promíchejte.

4

Řepnou šťávu v misce smíchejte se zakysanou smetanou, octem a česnekem. Osolte podle chuti. Vzniklý dresink vmíchejte do rýžového salátu. Podávejte vlažné, ozdobené vlašskými ořechy a petrželkou.

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/2

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč